Skip to content

Fakultet bezbednosti

*** В Е С Т И *** arrow Новости arrow Разно arrow Центар за примењену безбедност на Сајму књига
Центар за примењену безбедност на Сајму књига

На 62. Међународном београдском сајму књига, 25. октобра 2017. године, одржана је промоција новог издања Факултета безбедности и Центра за примењену безбедност, „Каталога база података за истраживања у области безбедности". На промоцији су говорили управник Центра за примењену безбедност проф. др Слађана Ђурић, продекан за наставу Факултета безбедности, проф. др Божидар Бановић, као и истраживачи Центра за примењену безбедност, Иван Димитријевић и Ана Параушић, аутори публикације. Промоција је одржана у организацији Центра за промоцију науке, а модератор догађаја био је Иван Умељић.

 slika 01  slika 02

Истакавши драматичан пораст форми и обима примене информационих и комуникационих технологија са једне, и усложњавање безбедносних појава са друге стране, професорка Слађана Ђурић, уредник Каталога база података, нагласила је многобројне предности коришћења секундарних извора података и изразила очекивања да ће ова публикација покренути дискусију о развијању ефикасније истраживачке праксе у подручју безбедности. Професор Божидар Бановић оценио је да Каталог база података није намењен само студентима Факултета безбедности већ и свима који се баве истраживањем појава безбедности.

slika 03
slika 04

Иван Димитријевић је напоменуо како је почетни циљ израде Каталога био да се креира обухватан и детаљан приказ постојећих база које садрже податке релевантне за проучавање безбедности. Аутори очекују да ће ова публикација, не само академским истраживачима већ и практичарима безбедности, као и планерима јавних политика и доносиоцима одлука, бити добар водич за адекватан избор, начин приступања и коришћења најрелевантнијих светских база. На крају је Ана Параушић представила структуру Каталога база података који је доступан на посебној интернет страници Факултета.

 slika 05 slika 06

Након завршетка промоције присутне је поздравио и декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, истакавши значај Каталога база података за академску и стручну јавност, али и задовољство што је ова публикација представљена на Сајму књига.

slika 07
 slika 08

Публикација је објављена у електронској форми и у целости је доступна на сајту Факултета безбедности.