Skip to content

Fakultet bezbednosti

*** В Е С Т И *** arrow Новости arrow Разно arrow Projekat RECIPE – međunarodna radionica
Projekat RECIPE – međunarodna radionica

U utorak, 13. oktobra 2015. godine, u prostorijama Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju održana je radionica u okviru projekta RECIPE (Otpornost zaštite kritične infrastrukture u Evropi), sufinansiranog sredstvima Evropske komisije, u organizaciji Fakulteta bezbednosti.

Radionici je prisustvovalo trideset učesnika predstavnika relevantnih institucija i privatnog sektora iz Srbije, Hrvatske, Švedske, Finske, Italije, Holandije, Republike Srpske i Crne Gore. Među prisutnima bili su i Marko Blagojević direktor Kancelarije za obnovu i oporavak poplavljenih područja, kao i Goran Matić direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost.

 Tema radionice bio je dokument „Nacionalno stanovište Republike Srbije o zaštiti kritične infrastrukture" koji je rezultat panel diskusija i drugih aktivnosti organizovanih tokom projekta. „Nacionalno stanovište Republike Srbije" tretira oblasti zakonskog regulisanja oblasti kritične infrastrukture, definicije pojma i identifikacija sektora i objekata kritične infrastrukture, zatim javno-privatna partnerstva i zaštitu osetljivih podataka u sistemu zaštite kritične infrastrukture i, konačno, preduslove za uspostavljanje Nacionalnog centra za kritičnu infrastrukturu.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Marka Blagojevića, radionicu su otvorili prof. dr Zoran Keković i prof. dr Želimir Kešetović, a uvodnu prezentaciju održao je dr Robert Mikac, koordinator projekta. Nakon predstavljanja srpskog dokumenta, učesnici iz zemalja Evropske unije izložili su iskustva svojih zemalja u uspostavljanju sistema zaštite kritične infrastrukture, a zatim je usledila diskusija o mogućim modalitetima primenljivim u Srbiji.

Zaključci radionice biće osnova za dokument pod nazivom „Smernice za uspostavljanje sistema zaštite kritične infrastrukture u Republici Srbiji" i studije izvodljivosti koju sprovodi Institut za korporativnu bezbednost iz Ljubljane. Takođe, rezultati projekta biće korišćeni u izradi zakonskih i strateških dokumenata iz ove oblasti.    

Konzorcijum projekta RECIPE čine institucije iz Kraljevine Švedske (Švedska agencija za civilnu zaštitu), Republike Hrvatske (Državna uprava za zaštitu i spasavanje - koordinator projekta i Veleučilište Velika Gorica) i Republike Srbije (Fakultet bezbednosti). Svrha projekta jeste razmena informacija i dobre prakse između evropskih zemalja koje se nalaze na različitim stupnjevima razvoja sistema zaštite kritične infrastrukture.

RECIPE - int workshop