Skip to content

Fakultet bezbednosti

*** В Е С Т И *** arrow Новости arrow Разно arrow Međunarodna naučna konferencija „Prvi svetski rat i balkanski čvor"
Međunarodna naučna konferencija „Prvi svetski rat i balkanski čvor"

Fakultet bezbednosti, Institut za savremenu istoriju i Fond „Ruski svet" iz Moskve, u saradnji sa drugim naučnim i nastavnim institucijama iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, organizovali su u Beogradu, 6. i 7. decembra 2011. godine, međunarodnu naučnu konferenciju „Prvi svetski rat i balkanski čvor", posvećenu političkim odnosima na Balkanu i Evropi uoči Prvog svetskog rata.

Na svečanom otvaranju Konferencije u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, učeKonferencija2011-1snike i goste u ime organizatora pozdravili su direktor Instituta za savremenu istoriju prof. dr Momčilo Pavlović i direktor evropskih programa Fondacije „Ruski svet" Aleksej A. Gromiko. Od uvaženih zvanica prisutnima su se obratili predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović i ministar kulture, informisanja i informatičkog društva Predrag Marković. Poruku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića preneo je državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Ivan Mrkić. U ime dekana skup je pozdravio dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir Cvetković. Pozdravljajući skup, Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin, uručio je organizatoru skupa do sada neobjavljena i javnosti nepoznata dokumenta iz ruskih arhiva koja se odnose na sradanju Rusije i Srbije u Prvom svetskom ratu.

U Domu Narodne skupštine rukovodilac analitičke uprave Fonda „Ruski svet"  A.O. Naumov i dopisni član Akademije naukaKonferencija2011-2 Republike Srpske prof. dr Nikola B. Popović održali su uvodna izlaganja. U foajeu Doma Narodne skupštine otvorena je izložba fotografija i dokumentarnog materijala o Prvom svetskom ratu, uz prigodan govor šefa izložbenog odseka Centralnog muzeja Oružanih snaga Ruske federacije Morozove Ane Olegovne i predsedavajućeg Krunskog saveta Dragomira Acovića. Učesnici Konferencije položili su venac i cveće na spomenike stradalih srpskih i ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Tokom dva dana trajanja Međunarodne naučne konferencije „Prvi svetski rat i balkanski čvor", 50 naučnika iz Srbije, Rusije, SAD, Japana, Francuske, Hrvatske, Republike Srpske i Italije predstavilo je svoje istraživačke rezultate koji se odnose na neka pitanja istorije Balkana uoči Prvog svetskog rata, kao što su uloga i mesto Balkana u međunarodnim odnosima na početku Prvog svetskog rata, uloga velikih sila, a posebno Rusije, o uzrocima rata, političkim i nacionalnim procesima u balkanskim državama pred Prvi svetski rat, sarajevskom atentatu, percepciji ovih događaja nakon jednog veka i sl.

Svečanim usvajanjem zajedničke Izjave učesnika međunarodne naučne konferencije „Prvi svetski rat i balkanski čvor", uKonferencija2011-3 Belom dvoru - pod pokroviteljstvom prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića, završen je rad Konferencije. Organizatori će uskoro objaviti sve referate u posebnom zborniku radova sa međunarodne naučne konferencije „Prvi svetski rat i balkanski čvor".

Pored Fakulteta bezbednosti, Instituta za savremenu istoriju i Fonda Ruski svet suorganizatori konferencije bili su i Učiteljski fakultet iz Beograda, Filozofski fakultet iz Banja Luke, Pedagoški fakultet iz Sombora, Filozofski fakultet iz Niša, Katedra za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Fond Kraljevski dvor. Održavanje Konferncije pomogli su Ministarstvo prosvete i nauke republike Srbije, Narodna skupština Republike Srbije, Ambasada Rusije u Srbiji i Agrobanka.