Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Promocija zbornika radova „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture“

U Domu Vojske Srbije, u utorak, 18. marta predstavljen je tematski zbornik radova „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: regionalna perspektiva", koji predstavlja stručni rezultat međunarodne naučne konferencije koja je krajem prošle godine održana u Beogradu, u organizaciji Fakulteta bezbednosti, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Instituta za korporativnu bezbednost (Ljubljana), Naftne industrije Srbije i Privredne komore Beograda.

1
2


O zborniku radova govorio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Ivica Radović, koji je naglasio značaj konferencije za buduće projekte u ovoj oblasti, a zatim se prisutnima obratio dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Radomir Milašinović, koji je istakao da je zbornik radova kruna međunarodne konferencije gde su se čula razna mišljenja i gde su predstavljeni pregledi svih dosadašnjih dostignuća u ovoj oblasti.

Prof. dr Želimir Kešetović i prof. dr Zoran Keković, članovi programskog odbora konferencije i urednici zbornika, predstavili su zbornik radova i govorili su o značaju koji zaštita kritične infrastrukture ima u 21. veku. Profesor Keković se zahvalio učesnicima konferencije i autorima radova što su deo svojih iskustava i znanja podelili sa naučnom i stručnom javnošću i tako ih učinili dostupnim. Profesor Kešetović govorio je o savremenim opasnostima prirodnih katastrofa i zlonamernih ljudskih akcija koje iziskuju novi pristup zaštite kritičke infrastrukture.

3
4

Prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić, koji su istakli značaj zbornika koji treba da bude podsticaj svim donosiocima političkih odluka da temi zaštite kritične infrastrukture posvete znatnu pažnju. Jovanović je naglasio da će Ministarstvo odbrane i dalje pružati podršku svima koji proučavaju temu zaštite nacionalne kritične infrastrukture, definisanje i razrešenja problema iz ove oblasti.

Napori učesnika konferencije u istraživanju i pisanju originalnih naučnih i stručnih radova, od kojih su najreprezentativniji odabrani za tematski zbornik, imali su cilj da prikupljenim saznanjima pomognu donosiocima odluka u pogledu strategijskog planiranja i izrade odgovarajućih strategijskih dokumenata u oblasti zaštite kritične infrastrukture.

 5  6
 
 
Svečanost povodom završetka humanitarne akcije "Osmehom do zdravlja"

Danas, 16.01.2014 na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu organizovana je svečanost povodom završetka humanitarne akcije, čiji su inicijatori bili studenti Fakulteta bezbednosti, uz svesrdnu podršku Uprave Fakulteta. Humanitarnu akciju podržali su Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Specijalna antiteroristička jedinica, zatim Žandarmerija, kao i Komunalna policija grada Beograda.  Humanitarna akcija rezultirala je kupovinom TV uređaja i drugih tehničkih sredstava, kojima se olakšava boravak dece na klinici, dok je deo sredstava uplaćen na račun za donacije Univerzitetske dečje klinike.

Slika p1  Slika p2 
 Slika 00  Slika 00x

U uvodnoj reči skup je pozdravio direktor klinike doc. dr Zoran Radojičić, koji se zahvalio na organizaciji humanitarne akcije i najavio mogućnosti proširenja saradnje u različitim pravcima.

Slika 01
Slika 02

Zahvalnice povodom realizovane humanitarne akcije u ime Fakulteta bezbednosti dodeljene su  prof. dr Miroslavu Mladenoviću, Martinu Matijaševiću kao organizatoru i u ime studenata, predsedniku Studentskog parlamenta Stefanu Žerajiću.

Slika 03
Slika 04
 Slika 05  Slika 06

Nakon završetka protokolarnog dela glumci pozorišta "Iza sedam mora" izveli su predstavu za decu, dok su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice održali čas sa akcentom na bezbednost mladih. Program je završen posluženjem uz ovacije dece i izradom zajedničke fotografije.

Slika 07
 Slika 10
 Slika 11  Slika 12

Ovo je samo jedna u nizu od planiranih akcija, gde će studenti Fakulteta bezbednosti moći da pokažu humanost, svoje organizacione sposobnosti, dožive ličnu afirmaciju, a sve sa ciljem pomoći našoj najmlađoj populaciji - deci, koja su budućnost naše zemlje.
Zahvaljujemo se komadantu  i pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice, gospodinu Spasoju Vuleviću, takođe se zahvaljujemo komadantu i pripadnicima Žandarmerije, gospodinu Milenku Bozoviću, kao i načelniku, gospodinu Slobodanu Šoleviću i pripadnicima Komunalne policije grada Beograda.

Slika 13
Slika 14
 Slika 15  Slika 16

S poštovanjem,
Organizatori

 
Predavanje "Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama"

U sali 4 Fakulteta, 29. novembra održano je predavanje na temu ''Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama''. Tom prilikom, sa studentima su svoja iskustva podelili - načelnik odeljenja za praćenje i suzbijanje nasilja na sportskim priredbama policijske uprave za grad Beograd Saša Todorović; predstavnik Direkcije policije Momčilo Sovilj; komesar za bezbednost Zajednice superligaša Srbije Svetislav Radosavljević, komesar za bezbednost FK ''Partizan'' Živko Šljukić i rukovodilac tehničkog obezbeđenja FK ''Crvena zvezda'' Jovan Jelenković.

Deo atmosfere sa tribine prenela je i televizijska ekipa Radio Televizije Srbije, prikazavši reportažu u Dnevniku 2 i Jutarnjem programu RTS.

Predavanje su organizovali student Filip Radosavljević i student prodekan Jovan Prvulović uz podršku uprave Fakulteta.

 
Tribina: Institucionalna (zlo)upotreba ludila

U organizaciji Centra za istraživanje humane bezbednosti, 13. decembra 2013. godine na Fakultetu bezbednosti gostovao je dr Vladimir Jović, psihijatar i psihoanalitičar, koji je prisutne upoznao sa funkcijom psihijatrije i psihijatrijskih bolnica u modernom društvu, sa posebnim osvrtom na načine tretmana psihijatrijskih pacijenata. Dr Jović se takođe osvrnuo na svoje višegodišnje iskustvo u radu sa žrtvama torture u više institucija u zemlji, na diskriminaciju mentalno obolelih, na odnos policije, medija i društva prema mentalno obolelima, kao i na više negativnih i pozitivnih primera iz domaće i inostrane psihijatrijske prakse. Moderator tribine bio je dr Boris Kordić.

01
 02

Nakon izlaganja dr Jović je odgovarao na mnoga zanimljiva pitanja nastavnika, saradnika i studenata Fakulteta bezbednosti. Na kraju tribine, upravnik Centra za istraživanje humane bezbednosti, dr Ivica Đorđević zahvalio se dr Joviću na gostovanju. Zbog velikog interesovanja zaposlenih i studenata, sa dr Jovićem je dogovoreno da se i u toku naredne godine organizuje slična tribina na Fakultetu bezbednosti.

03
drJovic 

Dr Vladimir Jović je doktor medicine, specijalista psihijatrije i psihoanalitičar. Jedan je od osnivača IAN Centra za rehabilitaciju žrtava torture, ekspert je Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, i nastavnik je na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini (izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici).

Plakat

 
Predavanje “Iskustva iz misije EUFOR u BiH”

U organizaciji Kluba studenata Fakulteta bezbednosti i organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, na Fakultetu je 22. novembra 2013. godine predavanje održao predstavnik EUFOR-a, pravni savetnik komandanta EU operacije Althea, Igor Dimitrovski,  koji je naše studente upoznao sa svojim iskustvima iz učešća i rada u ovoj misiji.

U prvoj prezentaciji o mandatu i ciljevima operacije, Igor Dimitrovski predstavio je istorijat uspostavljanja misije EUFOR u Bosni i Hercegovini, o njenoj hronologiji i fazama proširenja, kao i dokumenta koja potvrđuju mandate, ciljeve i zadatke misije EUFOR Althea. U drugoj prezentaciji o politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, Dimitrovski je upoznao studente s podacima o ulozi EU pre i posle sukoba u Bosni i Hercegovini, finansijskoj pomoći i potencijalima te pomoći. Prisutne je takođe upoznao s institucijama EU i međunarodne zajednice koje sarađuju u sklopu misije Althea. U trećoj prezentaciji o ličnim iskustvima iz rada u misiji i mogućnostima zaposlenja, Igor Dimitrovski predstavio je delokrug svog rada kao pravnog savetnika komandanta misije i proces apliciranja za rad u misiji kroz koji je on prošao kao civilni pripadnik misije.

Nakon prezentacija studenti su postavljali pitanja o sadašnjim ciljevima misije i o budućnosti Dejtonskog sporazuma, kao i o mogućnostima za učešće i zapošljavanje civila u misiji EUFOR.

Na kraju predavanja predstavnica Kluba studenata Tijana Prizrenac je uručila Igoru Dimitrovskom zahvalnicu i zahvalila se predsedniku organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, Vladimiru Tešiću, koji je omogućio gostovanje Igora Dimitrovskog. Ispred Fakulteta je saradnik u nastavi Ivan Dimitrijević, našem gostu poklonio nekoliko štampanih izdanja Fakulteta bezbednosti.

 03 01
02
 04

 

 
Međunarodna naučna konferencija „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: reg. perspektiva"

U prostorijama Privredne komore Beograda u četvrtak, 24. oktobra održana je međunarodna naučna konferencija „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: regionalna perspektiva“ koja je okupila veliki broj stranih i domaćih stručnjaka iz oblasti zaštite kritične infrastrukture.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane Republike Srbije, gospodin Nebojša Rodić, a prisutnima se obratili i dr Radomir Milašinović, dekan Fakulteta bezbednosti, dr Jovan Bazić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP, dr Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Republike Srbije sa Evropskom unijom, Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, dr Denis Čaleta, Institut za korporativnu bezbednost i Dejan Pavlović, direktor Direkcije za korporativnu zaštitu NIS.

Konferenciju su organizovali Fakultet bezbednosti, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Institut za korporativnu bezbednost iz Ljubljane, Privredna komora Beograda i Naftna industrija Srbije.

Detaljan program konferencije kao i spisak tema i učesnika možete pogledati ovde.

Image11
Image15
 Image22  Image33
 Image44  Image55
 Image66  Image77

 
Uspesi naših studenata u streljaštvu

Univerzijada 2013.
- Kazanj, Rusija -

Borislav Mazinjanin, student druge godine osnovnih akademskih studija  osvojio je bronzanu medalju u streljačkoj ekipnoj konkurenciji na 27. letnjoj Univerzijadi u Kazanju (Rusija) u disciplini trostav. Reprezentaciju Srbije su, po broju osvojenih medalja, pretekle jedino Rusija i Kina. Na ovoj sportskoj manifestaciji učestvovalo je preko deset hiljada sportista iz 162 zemlje. Takmičari iz Srbije osvojili su ukupno 9 medalja.

 Image2  Image4

 

Evropsko prvenstvo u streljaštvu
- Osijek, Hrvatska -

Danica Rašeta, student druge godine osnovnih akademskih studija, osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u streljaštvu koje je bilo održano u Osijeku. Ona je ovaj visok plasman osvojila u disciplini sport pištolj sa seniorskim timom Srbije. Na ovom takmičenju, održanom u julu ove godine, učestvovalo je blizu 600 sportista iz 37 zemalja.

Image5
 Image1

 

 
Fudan University - izbor u zvanje dr Darka Trifunovića
 
Obeležavanje 38 godina Fakulteta bezbednosti

Na Fakultetu bezbednosti je u petak, 14. juna u svečanoj atmosferi obeležena 38. godišnjica postojanja Fakulteta. Obeležavanju Dana Fakulteta prisustvovali su brojni gosti, među kojima su bili predstavnici kompanije NIS Gazprom Njeft, Univerziteta u Beogradu, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Tom prilikom se prisutnim zvanicama obratio dekan Fakulteta, prof. dr Radomir Milašinović, koji se osvrnuo na nastanak i razvoj Fakulteta i na ulogu nauka bezbednosti u Srbiji u 21. veku. Nakon dekana prisutnima se obratio i direktor Bezbednosno-informativne agencije, gospodin Nebojša Rodić.

U okviru proslave, dekan Fakulteta, prof. dr Radomir Milašinović i zamenik generalnog direktora NIS Gazprom njefta, Dmitrij Fomenko potpisali su Memorandum o saradnji.

Povodom Dana Fakulteta, osam zaposlenih dobilo je nagrade za odbranjene doktorske disertacije. Plaketom Fakulteta bezbednosti nagrađen je Klub studenata Fakulteta bezbednosti za višegodišnji uspešan rad i organizovanje izložbe "Bezbednost se stvara". Nagrađeni su najuspešniji studenti druge, treće, četvrte godine i najuspešniji diplomirani student u školskoj 2011/12. godini. Takođe, prigodnim poklonima nagrađeni su i kapiteni sportskih ekipa za ostvarene uspehe na takmičenjima.

Nakon svečanog dela gosti i domaćini nastavili su druženje na koktelu.

 01 02
 03  04
 05  06

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 91 - 100 of 142