Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
U Moskvi potpisan sporazum o saradnji FB i Ruskog instituta

Poseta prodekana Fakulteta bezbednosti Moskvi

Na poziv Ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije i Sveruskog instituta za civilnu odbranu i vanredne situacije, prodekani za nastavu i za nauku Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Zoran Keković posetili su Međunarodnu izložbu „Integralna bezbednost i zaštita - 2014" u Moskvi, u sklopu koje je održana 19. Međunarodna naučna konferencija pod nazivom: „Upravljanje vanrednim situacijama velikih razmera u Rusiji i inostranstvu". Tom prilikom prezentirali su rad: Monitoring adaptivnih, apsorptivnih i restorativnih  kapaciteta u odbrani od malicioznih napada", koji će naknadno biti objavljen u zborniku radova sa ove konferencije. Po završetku konferencije, direktor Sveruskog insituta, dr Valerij Akimov i prof. dr Vladimir Jakovljević u ime Fakulteta bezbednosti potpisali su Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji između dve ustanove.

Prof. dr Zoran Keković učestvovao je i na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 23. maja, kao jedan od panelista u radu okruglog stola: „Katastrofe i održivi razvoj u uslovima globalizacije". Ostali panelisti bili su: ministar za vanredne situacije RF Vladimir Pučkov, dr Viktor Osipov, član Ruske akademije nauka, dr Boris Porfirev, dopisni član Ruske akademije nauka i Gaetano Petricca, direktor švajcarske kompanije u oblasti satelitskih tehnologija za modelovanje razvoja VS - Aliteco AG.

Pred kraj svog boravka u Moskvi prodekani Fakulteta bili su gosti dr Slavenka Terzića, ambasadora Srbije u Rusiji i tom prilikom uverili se u ogromnu pomoć koju ruski građani posredstvom Ambasade pružaju stanovništvu Srbije ugroženom od poplava.

IMG_3244 2
1 3
5 6

 

 
Predavanje na Filozofskom fakultetu u Skoplju

Profesori Fakulteta bezbednosti iz Beograda, dr Zoran Keković i dr Zoran Jeftić, u sklopu posete Filozofskom fakultetu u Skopju - Institut za odbranu, mir i bezbednost, održali su predavanje studentima svih nivoa nivoa studija na temu: „Otrpornost kritičnih infrastruktura na terorističke rizike“ i „Civilno-vojna saradnja u uslovima vanrednih situacija“. Predavanje je održano 8. maja 2014. godine, a pored studenata prisustvovali su i nastavnici i saradnici ovog Fakulteta, predstavnici resornih ministarstava i medija.

1
2
 3  4
 
5 (Copy)
 6
 
STUDENTI POSETILI BIA

U sredu 30. aprila 2014. godine studetni treće i četvrte godine Studija Bezbednosti i Studija odbrane koji slušaju predmete Terorizam i organizovani kriminal i Obaveštajne i bezbednosne službe posetili su Bezbednosno-informativnu agenciju. Tokom posete BIA studenti su se upoznali sa radom Uprave za istraživanje, obrazovanje i razvoj, a nakon obilaska nastavnih i drugih prostorija, studentima je održano kratko informativno predavanje o radu BIA, gde su studenti imali priliku da postave veliki broj pitanja.

 1  2
 3 4

 

 
Krajnji rok za prijavu doktorske disertacije
 
Promocija zbornika radova „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture“

U Domu Vojske Srbije, u utorak, 18. marta predstavljen je tematski zbornik radova „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: regionalna perspektiva", koji predstavlja stručni rezultat međunarodne naučne konferencije koja je krajem prošle godine održana u Beogradu, u organizaciji Fakulteta bezbednosti, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Instituta za korporativnu bezbednost (Ljubljana), Naftne industrije Srbije i Privredne komore Beograda.

1
2


O zborniku radova govorio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Ivica Radović, koji je naglasio značaj konferencije za buduće projekte u ovoj oblasti, a zatim se prisutnima obratio dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Radomir Milašinović, koji je istakao da je zbornik radova kruna međunarodne konferencije gde su se čula razna mišljenja i gde su predstavljeni pregledi svih dosadašnjih dostignuća u ovoj oblasti.

Prof. dr Želimir Kešetović i prof. dr Zoran Keković, članovi programskog odbora konferencije i urednici zbornika, predstavili su zbornik radova i govorili su o značaju koji zaštita kritične infrastrukture ima u 21. veku. Profesor Keković se zahvalio učesnicima konferencije i autorima radova što su deo svojih iskustava i znanja podelili sa naučnom i stručnom javnošću i tako ih učinili dostupnim. Profesor Kešetović govorio je o savremenim opasnostima prirodnih katastrofa i zlonamernih ljudskih akcija koje iziskuju novi pristup zaštite kritičke infrastrukture.

3
4

Prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić, koji su istakli značaj zbornika koji treba da bude podsticaj svim donosiocima političkih odluka da temi zaštite kritične infrastrukture posvete znatnu pažnju. Jovanović je naglasio da će Ministarstvo odbrane i dalje pružati podršku svima koji proučavaju temu zaštite nacionalne kritične infrastrukture, definisanje i razrešenja problema iz ove oblasti.

Napori učesnika konferencije u istraživanju i pisanju originalnih naučnih i stručnih radova, od kojih su najreprezentativniji odabrani za tematski zbornik, imali su cilj da prikupljenim saznanjima pomognu donosiocima odluka u pogledu strategijskog planiranja i izrade odgovarajućih strategijskih dokumenata u oblasti zaštite kritične infrastrukture.

 5  6
 
 
Svečanost povodom završetka humanitarne akcije "Osmehom do zdravlja"

Danas, 16.01.2014 na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu organizovana je svečanost povodom završetka humanitarne akcije, čiji su inicijatori bili studenti Fakulteta bezbednosti, uz svesrdnu podršku Uprave Fakulteta. Humanitarnu akciju podržali su Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Specijalna antiteroristička jedinica, zatim Žandarmerija, kao i Komunalna policija grada Beograda.  Humanitarna akcija rezultirala je kupovinom TV uređaja i drugih tehničkih sredstava, kojima se olakšava boravak dece na klinici, dok je deo sredstava uplaćen na račun za donacije Univerzitetske dečje klinike.

Slika p1  Slika p2 
 Slika 00  Slika 00x

U uvodnoj reči skup je pozdravio direktor klinike doc. dr Zoran Radojičić, koji se zahvalio na organizaciji humanitarne akcije i najavio mogućnosti proširenja saradnje u različitim pravcima.

Slika 01
Slika 02

Zahvalnice povodom realizovane humanitarne akcije u ime Fakulteta bezbednosti dodeljene su  prof. dr Miroslavu Mladenoviću, Martinu Matijaševiću kao organizatoru i u ime studenata, predsedniku Studentskog parlamenta Stefanu Žerajiću.

Slika 03
Slika 04
 Slika 05  Slika 06

Nakon završetka protokolarnog dela glumci pozorišta "Iza sedam mora" izveli su predstavu za decu, dok su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice održali čas sa akcentom na bezbednost mladih. Program je završen posluženjem uz ovacije dece i izradom zajedničke fotografije.

Slika 07
 Slika 10
 Slika 11  Slika 12

Ovo je samo jedna u nizu od planiranih akcija, gde će studenti Fakulteta bezbednosti moći da pokažu humanost, svoje organizacione sposobnosti, dožive ličnu afirmaciju, a sve sa ciljem pomoći našoj najmlađoj populaciji - deci, koja su budućnost naše zemlje.
Zahvaljujemo se komadantu  i pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice, gospodinu Spasoju Vuleviću, takođe se zahvaljujemo komadantu i pripadnicima Žandarmerije, gospodinu Milenku Bozoviću, kao i načelniku, gospodinu Slobodanu Šoleviću i pripadnicima Komunalne policije grada Beograda.

Slika 13
Slika 14
 Slika 15  Slika 16

S poštovanjem,
Organizatori

 
Predavanje "Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama"

U sali 4 Fakulteta, 29. novembra održano je predavanje na temu ''Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama''. Tom prilikom, sa studentima su svoja iskustva podelili - načelnik odeljenja za praćenje i suzbijanje nasilja na sportskim priredbama policijske uprave za grad Beograd Saša Todorović; predstavnik Direkcije policije Momčilo Sovilj; komesar za bezbednost Zajednice superligaša Srbije Svetislav Radosavljević, komesar za bezbednost FK ''Partizan'' Živko Šljukić i rukovodilac tehničkog obezbeđenja FK ''Crvena zvezda'' Jovan Jelenković.

Deo atmosfere sa tribine prenela je i televizijska ekipa Radio Televizije Srbije, prikazavši reportažu u Dnevniku 2 i Jutarnjem programu RTS.

Predavanje su organizovali student Filip Radosavljević i student prodekan Jovan Prvulović uz podršku uprave Fakulteta.

 
Tribina: Institucionalna (zlo)upotreba ludila

U organizaciji Centra za istraživanje humane bezbednosti, 13. decembra 2013. godine na Fakultetu bezbednosti gostovao je dr Vladimir Jović, psihijatar i psihoanalitičar, koji je prisutne upoznao sa funkcijom psihijatrije i psihijatrijskih bolnica u modernom društvu, sa posebnim osvrtom na načine tretmana psihijatrijskih pacijenata. Dr Jović se takođe osvrnuo na svoje višegodišnje iskustvo u radu sa žrtvama torture u više institucija u zemlji, na diskriminaciju mentalno obolelih, na odnos policije, medija i društva prema mentalno obolelima, kao i na više negativnih i pozitivnih primera iz domaće i inostrane psihijatrijske prakse. Moderator tribine bio je dr Boris Kordić.

01
 02

Nakon izlaganja dr Jović je odgovarao na mnoga zanimljiva pitanja nastavnika, saradnika i studenata Fakulteta bezbednosti. Na kraju tribine, upravnik Centra za istraživanje humane bezbednosti, dr Ivica Đorđević zahvalio se dr Joviću na gostovanju. Zbog velikog interesovanja zaposlenih i studenata, sa dr Jovićem je dogovoreno da se i u toku naredne godine organizuje slična tribina na Fakultetu bezbednosti.

03
drJovic 

Dr Vladimir Jović je doktor medicine, specijalista psihijatrije i psihoanalitičar. Jedan je od osnivača IAN Centra za rehabilitaciju žrtava torture, ekspert je Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, i nastavnik je na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini (izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici).

Plakat

 
Predavanje “Iskustva iz misije EUFOR u BiH”

U organizaciji Kluba studenata Fakulteta bezbednosti i organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, na Fakultetu je 22. novembra 2013. godine predavanje održao predstavnik EUFOR-a, pravni savetnik komandanta EU operacije Althea, Igor Dimitrovski,  koji je naše studente upoznao sa svojim iskustvima iz učešća i rada u ovoj misiji.

U prvoj prezentaciji o mandatu i ciljevima operacije, Igor Dimitrovski predstavio je istorijat uspostavljanja misije EUFOR u Bosni i Hercegovini, o njenoj hronologiji i fazama proširenja, kao i dokumenta koja potvrđuju mandate, ciljeve i zadatke misije EUFOR Althea. U drugoj prezentaciji o politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, Dimitrovski je upoznao studente s podacima o ulozi EU pre i posle sukoba u Bosni i Hercegovini, finansijskoj pomoći i potencijalima te pomoći. Prisutne je takođe upoznao s institucijama EU i međunarodne zajednice koje sarađuju u sklopu misije Althea. U trećoj prezentaciji o ličnim iskustvima iz rada u misiji i mogućnostima zaposlenja, Igor Dimitrovski predstavio je delokrug svog rada kao pravnog savetnika komandanta misije i proces apliciranja za rad u misiji kroz koji je on prošao kao civilni pripadnik misije.

Nakon prezentacija studenti su postavljali pitanja o sadašnjim ciljevima misije i o budućnosti Dejtonskog sporazuma, kao i o mogućnostima za učešće i zapošljavanje civila u misiji EUFOR.

Na kraju predavanja predstavnica Kluba studenata Tijana Prizrenac je uručila Igoru Dimitrovskom zahvalnicu i zahvalila se predsedniku organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, Vladimiru Tešiću, koji je omogućio gostovanje Igora Dimitrovskog. Ispred Fakulteta je saradnik u nastavi Ivan Dimitrijević, našem gostu poklonio nekoliko štampanih izdanja Fakulteta bezbednosti.

 03 01
02
 04

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 81 - 90 of 136