Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Predavanje "Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama"

U sali 4 Fakulteta, 29. novembra održano je predavanje na temu ''Sistemi obezbeđenja u visokorizičnim sportskim manifestacijama''. Tom prilikom, sa studentima su svoja iskustva podelili - načelnik odeljenja za praćenje i suzbijanje nasilja na sportskim priredbama policijske uprave za grad Beograd Saša Todorović; predstavnik Direkcije policije Momčilo Sovilj; komesar za bezbednost Zajednice superligaša Srbije Svetislav Radosavljević, komesar za bezbednost FK ''Partizan'' Živko Šljukić i rukovodilac tehničkog obezbeđenja FK ''Crvena zvezda'' Jovan Jelenković.

Deo atmosfere sa tribine prenela je i televizijska ekipa Radio Televizije Srbije, prikazavši reportažu u Dnevniku 2 i Jutarnjem programu RTS.

Predavanje su organizovali student Filip Radosavljević i student prodekan Jovan Prvulović uz podršku uprave Fakulteta.

 
Tribina: Institucionalna (zlo)upotreba ludila

U organizaciji Centra za istraživanje humane bezbednosti, 13. decembra 2013. godine na Fakultetu bezbednosti gostovao je dr Vladimir Jović, psihijatar i psihoanalitičar, koji je prisutne upoznao sa funkcijom psihijatrije i psihijatrijskih bolnica u modernom društvu, sa posebnim osvrtom na načine tretmana psihijatrijskih pacijenata. Dr Jović se takođe osvrnuo na svoje višegodišnje iskustvo u radu sa žrtvama torture u više institucija u zemlji, na diskriminaciju mentalno obolelih, na odnos policije, medija i društva prema mentalno obolelima, kao i na više negativnih i pozitivnih primera iz domaće i inostrane psihijatrijske prakse. Moderator tribine bio je dr Boris Kordić.

01
 02

Nakon izlaganja dr Jović je odgovarao na mnoga zanimljiva pitanja nastavnika, saradnika i studenata Fakulteta bezbednosti. Na kraju tribine, upravnik Centra za istraživanje humane bezbednosti, dr Ivica Đorđević zahvalio se dr Joviću na gostovanju. Zbog velikog interesovanja zaposlenih i studenata, sa dr Jovićem je dogovoreno da se i u toku naredne godine organizuje slična tribina na Fakultetu bezbednosti.

03
drJovic 

Dr Vladimir Jović je doktor medicine, specijalista psihijatrije i psihoanalitičar. Jedan je od osnivača IAN Centra za rehabilitaciju žrtava torture, ekspert je Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, i nastavnik je na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini (izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici).

Plakat

 
Predavanje “Iskustva iz misije EUFOR u BiH”

U organizaciji Kluba studenata Fakulteta bezbednosti i organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, na Fakultetu je 22. novembra 2013. godine predavanje održao predstavnik EUFOR-a, pravni savetnik komandanta EU operacije Althea, Igor Dimitrovski,  koji je naše studente upoznao sa svojim iskustvima iz učešća i rada u ovoj misiji.

U prvoj prezentaciji o mandatu i ciljevima operacije, Igor Dimitrovski predstavio je istorijat uspostavljanja misije EUFOR u Bosni i Hercegovini, o njenoj hronologiji i fazama proširenja, kao i dokumenta koja potvrđuju mandate, ciljeve i zadatke misije EUFOR Althea. U drugoj prezentaciji o politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, Dimitrovski je upoznao studente s podacima o ulozi EU pre i posle sukoba u Bosni i Hercegovini, finansijskoj pomoći i potencijalima te pomoći. Prisutne je takođe upoznao s institucijama EU i međunarodne zajednice koje sarađuju u sklopu misije Althea. U trećoj prezentaciji o ličnim iskustvima iz rada u misiji i mogućnostima zaposlenja, Igor Dimitrovski predstavio je delokrug svog rada kao pravnog savetnika komandanta misije i proces apliciranja za rad u misiji kroz koji je on prošao kao civilni pripadnik misije.

Nakon prezentacija studenti su postavljali pitanja o sadašnjim ciljevima misije i o budućnosti Dejtonskog sporazuma, kao i o mogućnostima za učešće i zapošljavanje civila u misiji EUFOR.

Na kraju predavanja predstavnica Kluba studenata Tijana Prizrenac je uručila Igoru Dimitrovskom zahvalnicu i zahvalila se predsedniku organizacije Research Center for Western Balkans Security Issues, Vladimiru Tešiću, koji je omogućio gostovanje Igora Dimitrovskog. Ispred Fakulteta je saradnik u nastavi Ivan Dimitrijević, našem gostu poklonio nekoliko štampanih izdanja Fakulteta bezbednosti.

 03 01
02
 04

 

 
Međunarodna naučna konferencija „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: reg. perspektiva"

U prostorijama Privredne komore Beograda u četvrtak, 24. oktobra održana je međunarodna naučna konferencija „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: regionalna perspektiva“ koja je okupila veliki broj stranih i domaćih stručnjaka iz oblasti zaštite kritične infrastrukture.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane Republike Srbije, gospodin Nebojša Rodić, a prisutnima se obratili i dr Radomir Milašinović, dekan Fakulteta bezbednosti, dr Jovan Bazić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP, dr Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Republike Srbije sa Evropskom unijom, Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, dr Denis Čaleta, Institut za korporativnu bezbednost i Dejan Pavlović, direktor Direkcije za korporativnu zaštitu NIS.

Konferenciju su organizovali Fakultet bezbednosti, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Institut za korporativnu bezbednost iz Ljubljane, Privredna komora Beograda i Naftna industrija Srbije.

Detaljan program konferencije kao i spisak tema i učesnika možete pogledati ovde.

Image11
Image15
 Image22  Image33
 Image44  Image55
 Image66  Image77

 
Uspesi naših studenata u streljaštvu

Univerzijada 2013.
- Kazanj, Rusija -

Borislav Mazinjanin, student druge godine osnovnih akademskih studija  osvojio je bronzanu medalju u streljačkoj ekipnoj konkurenciji na 27. letnjoj Univerzijadi u Kazanju (Rusija) u disciplini trostav. Reprezentaciju Srbije su, po broju osvojenih medalja, pretekle jedino Rusija i Kina. Na ovoj sportskoj manifestaciji učestvovalo je preko deset hiljada sportista iz 162 zemlje. Takmičari iz Srbije osvojili su ukupno 9 medalja.

 Image2  Image4

 

Evropsko prvenstvo u streljaštvu
- Osijek, Hrvatska -

Danica Rašeta, student druge godine osnovnih akademskih studija, osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u streljaštvu koje je bilo održano u Osijeku. Ona je ovaj visok plasman osvojila u disciplini sport pištolj sa seniorskim timom Srbije. Na ovom takmičenju, održanom u julu ove godine, učestvovalo je blizu 600 sportista iz 37 zemalja.

Image5
 Image1

 

 
Fudan University - izbor u zvanje dr Darka Trifunovića
 
Obeležavanje 38 godina Fakulteta bezbednosti

Na Fakultetu bezbednosti je u petak, 14. juna u svečanoj atmosferi obeležena 38. godišnjica postojanja Fakulteta. Obeležavanju Dana Fakulteta prisustvovali su brojni gosti, među kojima su bili predstavnici kompanije NIS Gazprom Njeft, Univerziteta u Beogradu, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Tom prilikom se prisutnim zvanicama obratio dekan Fakulteta, prof. dr Radomir Milašinović, koji se osvrnuo na nastanak i razvoj Fakulteta i na ulogu nauka bezbednosti u Srbiji u 21. veku. Nakon dekana prisutnima se obratio i direktor Bezbednosno-informativne agencije, gospodin Nebojša Rodić.

U okviru proslave, dekan Fakulteta, prof. dr Radomir Milašinović i zamenik generalnog direktora NIS Gazprom njefta, Dmitrij Fomenko potpisali su Memorandum o saradnji.

Povodom Dana Fakulteta, osam zaposlenih dobilo je nagrade za odbranjene doktorske disertacije. Plaketom Fakulteta bezbednosti nagrađen je Klub studenata Fakulteta bezbednosti za višegodišnji uspešan rad i organizovanje izložbe "Bezbednost se stvara". Nagrađeni su najuspešniji studenti druge, treće, četvrte godine i najuspešniji diplomirani student u školskoj 2011/12. godini. Takođe, prigodnim poklonima nagrađeni su i kapiteni sportskih ekipa za ostvarene uspehe na takmičenjima.

Nakon svečanog dela gosti i domaćini nastavili su druženje na koktelu.

 01 02
 03  04
 05  06

 

 
Zaključen Memorandum o saradnji između NIS i Fakulteta bezbednosti

U okviru proslave 38. godišnjice Fakulteta bezbednost, 14. juna 2013. godine, dekan Fakulteta bezbednosti, Prof. dr Radomir Milašinović i Zamenik generalnog direktora, direktor Funkcije za organizaciona pitanja Naftne industrije Srbije, Dmitrij Fomenko potpisali su Memorandum o saradnji ove dve institucije.
 
FB-NIS1
FB-NIS2
 FB-NIS3  FB-NIS4
 
 
Poseta Istorijskom muzeju Srbije

U petak, 24. maja, studenti Fakulteta bezbednosti obišli su izložbu "Dve dinastije - Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije" koja je otvorena 12. aprila u godini u kojoj Istorijski muzej Srbije obeležava pola veka svog postojanja. Studente je kroz postavku stručno vodio muzejski savetnik Nebojša Damnjanović koji ih je uz zanimljive informacije o dvema dinastijama upoznao sa preko 400 originalnih predmeta koji su pripadali osnivačima dinastija - Karađorđu i Milošu i njihovim naslednicima. Artefakti ove postavke obuhvataju vredne predmete iz novovekovne istorije - od oružja iz Prvog srpskog ustanka, preko kraljevskih insignija kralja Petra I Karađorđevića, do predmeta koje su pripadnici kraljevskih porodica koristili u svakodnevnom životu. Autor koncepcije izložbe je muzejski savetnik Andrej Vujnović, dok je dizajn postavke osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović. Posetu izložbi organizovala je dr Vanja Rokvić.

 01 02
 03  04

 

 
Izložba povodom obeležavanja Dana Fakulteta

Povodom predstojećeg Dana Fakulteta, 18. maja, u sali za sednice otvorena je izložba o razvoju Fakulteta koja sadrži mnoštvo zanimljivih informacija i artefakata od osnivanja, 1975. godine kao Odseka za društvene nauke i narodnu odbranu Prirodno-matematičkog fakulteta, pa do danas. Pripremu i realizaciju izložbe sproveo je Klub studenata Fakulteta bezbednosti uz nesebičnu podršku uprave, nastavnika, saradnika i stručnih službi Fakulteta.

izlozba_01
izlozba_02


Izložbu je otvorio dekan Fakulteta, prof. dr Radomir Milašinović, a otvaranju su prisustvovali nastavnici i saradnici, kao i bivši i sadašnji studenti Fakulteta. Starije generacije imale su priliku da se prisete svojih studentskih dana, a mlađe da se bolje upoznaju sa istorijom Fakulteta koji ove godine obeležava 38 godina postojanja. Svaki posetilac izložbe dobiće za uspomenu brošuru sa osnovnim informacijama o razvoju Fakulteta i o izložbenoj postavci.


izlozba_03
izlozba_04


Izložbu sačinjavaju sledeće postavke: postavka nastavnih planova, zvanja i grbova (period od 1975. do 2003. godine); postavka fotografija (period od 1977. do 2008. godine); postavka udžbenika, zbornika radova, časopisa, stručne literature i informatora (period od 1975. godine do danas); postavka indeksa i prijava ispita (period od 1975. do 1992. godine); postavka originalnih tabli sa nazivima Fakulteta (period od 1978. do 2006. godine); interaktivna postavka internet prezentacija Fakulteta (period od 2001. do 2006. godine); postavka studentskih priznanja i nagrada.


izlozba_05
 izlozba_06


Izložba će biti otvorena za posetioce do 17. maja, svakog radnog dana od 10.00 do 15.00 časova.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 81 - 90 of 129