Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Cost Action TU1203 Working Group Meeting

У организацији Архитектонског факултета и Факултета безбедности, Универзитета у Београду, од 8. до 10. јуна, одржан је на Архитектонском факултету, програм поводом Cost Action TU1203 Working Group Meeting. Програм је поред обавезног радног дела за чланове Cost Action TU1203, Crime Prevention through Urban Design and Planning (др Светлана Станаревић, доцент, ФБ и др Александра Ђукић, ванредни професор, АФ), имао и  део који је укључивао ширу јавност, односно предавања и презентовањe радова из наведених области, превенције криминала кроз урбани дизајн и планирање. На отварању скупа, испред Факултета безбедности Универзитета у Београду, професор др Желимир Кешетовић, продекан за научноистраживачки рад, обратио се присутнима у име декана Факултета безбедности, назначио значај ове теме и указао на могућности које се отварају за будућу сарадњу између два факултета, али и шире. Александра Илић, асистент са Факултета безбедности, одржала је предавање на тему "Urban Security - Prevention of Offenses in School Zones".

О догађају у Београду, може се прочитати и на званичном сајту Cost Action TU1203 http://costtu1203.eu/cost-action-tu1203-working-group-meeting-and-workshop-belgrade-serbia/
 
1
 2
 3  4
 
 
Извештај са завршне конференције пројекта 'RECIPE'

Професори и студенти Факултета безбедности учествовали су на финалној конференцији у оквиру пројекта RECIPE (Отпорност заштите критичне инфраструктуре у Европи), суфинансираног средствима Европске комисије. Дводневна конференција одржана је 11. и 12. априла 2016. у хотелу Радиссон Блу у Сплиту, а осим домаћина - Државне управе за заштиту и спасавање Републике Хрватске и представника пројектних партнера из Републике Србије и Краљевине Шведске, на конференцији су учествовали и експерти из САД, Холандије, Финске, Италије, Грчке, Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Чланови делегације Факултета безбедности били су продекан за постдипломске студије и научноистраживачки рад - Желимир Кешетовић, професори - Зоран Кековић, Жељко Иваниш, Зоран Драгишић, Јасмина Гачић, Ана Ковачевић, Ивица Ђорђевић и Горан Мандић, шеф студентске службе - Горан Самојловски, студент продекан - Иван Ракоњац, демонстратор - Невена Шекарић,  као и студенти докторских студија Славица Павловић и Владимир Нинковић.

Конференцију је отворио директор Државне управе за заштиту и спасавање РХ - Јадран Перинић, а поздравне говоре упутили су и представник ERNCIP мреже ЕУ за заштиту критичне инфраструктуре - проф. Алесандро Лазари, представници локалних власти Сплита и Далмације, као и заменик Министра унутрашњих послова РХ - Давор Блажевић.    

Први панел модерирао је Јан Олаф Олсон, директор сектора за заштиту критичне инфраструктуре Шведске агенције за цивилну заштиту - МСБ, а један од панелиста био је продекан Факултета безбедности за постдипломске студије и научноистраживачки рад - проф. др Желимир Кешетовић, који је говорио о перспективи Републике Србије о сарадњи између приватног и државног сектора у заштити критичне инфраструктуре.

У другом панелу, који је модерирао проф. др. Дејан Шканата са Универзитета Велика Горица, студент докторских студија Факултета безбедности, Владимир Нинковић, представио је један од главних резултата пројекта RECIPE - Модел за успостављање система заштите критичне инфраструктуре у Србији, док је професор Машинског факултета Универзитета у Београду анализирао могућности регионалне сарадње националних сектора одбране у форми  јавно-приватног партнерства.

У последњем панелу, одржаном другог дана конференције, проф. др. Јасмина Гачић одржала је презентацију на тему заштите енергетске инфраструктуре од поплава у Републици Србији.

Закључујући конференцију др. Роберт Микац, координатор пројекта, истакао је да је пројекат RECIPE испунио сва очекивања и да регион води ка успостављању ефикасног и интегрисаног система заштите критичне инфраструктуре, усклађеног са директивама ЕУ. Такође, др. Микац је најавио да у Европској Унији постоји велико интересовање да се пројекат настави, уз укључивање осталих држава из региона Југоисточне Европе које немају успостављен систем заштите критичне инфраструктуре.

1
 2

 

 
Учешће студената Факултета безбедности на БИМУН 2016

Осмочлана делегација студената Факултета безбедности, учествовала је на 13. годишњој конференцији ‘'Београдски међународни модел Уједињених нација''. Ова конференција, на којој студенти из земље и иностранства симулирају рад органа ОУН, традиционално се одржава средином марта и сваке године окупља све више перспективних младих људи. Захваљујући изузетној репутацији, ове године привукла је око 250 студената који су били распоређени у 6 комитета.

Студенти Вукашин Живковић, Немања Раковац, Никола Михајловић, Татјана Симић, Наталија Игњатовић и Милош Станковић представљали су Украјину, Чад, Анголу, Венецуелу, Нови Зеланд и Јапан у Савету безбедности, док су вође делегације Борислав Мазињанин и Даница Рашета заступали Ирак и Шпанију у Кризном комитету Савета безбедности.

Ово је био први значајнији одзив од када је рад Секције за УН Клуба студената Факултета безбедности, обновљен половином децембра прошле године после дуже паузе.

Студенти су се интензивно припремали у месецима који су предходили конференцији пошто само учешће захтева обиман истраживачки рад, а организатори захтевају и достављање писаних радова на задате теме. У оквиру Секције, делегација ФБ је имала састанке посвећене упознавању са различитим аспектима конференције, као и радионице и симулације у циљу што боље изведбе на самом догађају. Ово је изискивало изузетну посвећеност и ревносност чланова тима с обзиром на чињеницу да се припремна фаза одвијала упоредо са два испитна рока.

Поред веома захтевног тродневног заседања комитета, наша делегација присуствовала је и вечерњим догађајима (националној вечери у Вили Јелена и дипломатском балу у хотелу Хајат) као и свечаном отварању у Палати Србије и затварању у Народној скупштини.

Учешће првог тима Факултета безбедности на овом догађају, који се показао као један изузетно интересантан и користан вид неформалног образовања, не би било могуће без Клуба студената Факултета безбедности и његовог руководства које се потрудило да обезбеди најбоље могуће услове за припрему и учествовање, асистента Владимира Ајзенхамера, који је пружио увид стручњака у теме које су биле на дневном реду и, највећим делом, без мотивације и ентузијазма студената који су на најбољи могући начин представили Факултет бзебедности на овом значајном међународном догађају.

 1 2
 3  4

 

 
Студијска посета доктораната ФБ у Скопљу

У оквиру споразума о сарадњи између Факултета безбедности Универзитета у Београду и Факултета безбедности Универзитета у  Битољу са седиштем у Скопљу, у једнонедељној студијској посети Факултету безбедности борави група од 9 доктораната са факултета у Скопљу.

У оквиру посете докторанти ће разговарати са предметним наставницима у складу са својим научним интересовањима, упознаће се са истраживачким ресурсима у српској академској заједници а обићи ће и Виктимолошко друштво Србије и Универзитетску библиотеку Светозар Марковић.

FB-Bitolj

 
Stručni skup na temu: "Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama"

Privredna komora Srbije - Udruženje za privatno obezbeđenje i Fakultet bezbednosti Univerziteta u  Beogradu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizuju stručni skup  na temu: "Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama"

Beograd, 15. mart 2016. godine Privredna komora Srbije, Terazije 23/II - velika sala

 
Nema konkursa...
Trenutno nema oglašenih konkursa...
 
Predavanje - Rastko Močnik "CENTAR protiv PERIFERIJE"

Centar za istraživanje ljudske bezbednosti poziva sve zainteresovane na predavanje Rastka Močnika (Univerzitet u Ljubljani) u petak, 11. decembra 2015. godine sa početkom u 17 časova u sali 4 na Fakultetu bezbednosti (Gospodara Vučića 50, Beograd).

Rastko Močnik je profesor Teorije Diskursa i Epistemologije humanističkih i društvenih nauka na Univerzitetu u Ljubljani i jedan je od najuglednijih, politički angažovanih, intelektualaca, na prostorima bivše Jugoslavije. Profesor Močnik je objavio veći broj radova iz političke filozofije, sociologije, semiologije, analize diskursa, teorije ideologije, teorije književnosti i teorijske psihoanalize. Poslednjih godina bavi se pitanjima globalizacije, političkog i socijalnog diskursa, teorijom kognitivnog kapitalizma, teorijom ideologije i problematikom Evrope.

Predavanje - R. Mocnik

 

 
Poseta ministra Verbića Fakultetu bezbednosti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije dr Srđan Verbić posetio je 23. novembra 2015. godine Fakultet bezbednosti. Na sastanku sa proširenim dekanskim kolegijumom, predsetnikom Saveta Fakulteta i rukovodiocima centara i Instituta koji funkcionišu u okviru Fakulteta, ministar je upoznat sa istorijatom i razvojem fakulteta, aktuelnim problemima i planovima budućeg razvoja Fakulteta.

U tom kontekstu centralna tema sastanka bila je razmatranje mogućnosti finansiranja izgradnje nove zgrade Fakulteta bezbednosti na Novom Beogradu. Ministar je detaljno upoznat sa problemom nedostatka prostora i nepostojanja neophodno potrebnih uslova za adekvatnu realizaciju nastavnog procesa i ostalih funkcija Fakulteta. Takođe, predstavljeni su mu planovi i projektna dokumentacija za izgradnju nove zgrade kao i svi koraci koji su do sada urađeni u cilju realizacije ovog projekta. Ukazano je na njegov značaj u kontekstu sve složenije bezbednosne situacije u svetu i regionu s jedne strane, i velikog interesovanja studenata za upis i studiranje na FB, s druge strane.

Ministar je pokazao razumevanje za potrebe i planove razvoja Fakulteta i realizaciju projekta izgradnje nove zgrade, uz konstataciju da je ovaj problem potrebno situirati i rešavati u okviru ukupne strategije razvoja Srbije i, u okviru nje, visokog obrazovanja, uz uspostavljanje što preciznijih i objektivnih kriterijuma.

MVFB1
 MVFB2
 MVFB3  MVFB4

 

 
Projekat RECIPE – međunarodna radionica

U utorak, 13. oktobra 2015. godine, u prostorijama Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju održana je radionica u okviru projekta RECIPE (Otpornost zaštite kritične infrastrukture u Evropi), sufinansiranog sredstvima Evropske komisije, u organizaciji Fakulteta bezbednosti.

Radionici je prisustvovalo trideset učesnika predstavnika relevantnih institucija i privatnog sektora iz Srbije, Hrvatske, Švedske, Finske, Italije, Holandije, Republike Srpske i Crne Gore. Među prisutnima bili su i Marko Blagojević direktor Kancelarije za obnovu i oporavak poplavljenih područja, kao i Goran Matić direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost.

 Tema radionice bio je dokument „Nacionalno stanovište Republike Srbije o zaštiti kritične infrastrukture" koji je rezultat panel diskusija i drugih aktivnosti organizovanih tokom projekta. „Nacionalno stanovište Republike Srbije" tretira oblasti zakonskog regulisanja oblasti kritične infrastrukture, definicije pojma i identifikacija sektora i objekata kritične infrastrukture, zatim javno-privatna partnerstva i zaštitu osetljivih podataka u sistemu zaštite kritične infrastrukture i, konačno, preduslove za uspostavljanje Nacionalnog centra za kritičnu infrastrukturu.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Marka Blagojevića, radionicu su otvorili prof. dr Zoran Keković i prof. dr Želimir Kešetović, a uvodnu prezentaciju održao je dr Robert Mikac, koordinator projekta. Nakon predstavljanja srpskog dokumenta, učesnici iz zemalja Evropske unije izložili su iskustva svojih zemalja u uspostavljanju sistema zaštite kritične infrastrukture, a zatim je usledila diskusija o mogućim modalitetima primenljivim u Srbiji.

Zaključci radionice biće osnova za dokument pod nazivom „Smernice za uspostavljanje sistema zaštite kritične infrastrukture u Republici Srbiji" i studije izvodljivosti koju sprovodi Institut za korporativnu bezbednost iz Ljubljane. Takođe, rezultati projekta biće korišćeni u izradi zakonskih i strateških dokumenata iz ove oblasti.    

Konzorcijum projekta RECIPE čine institucije iz Kraljevine Švedske (Švedska agencija za civilnu zaštitu), Republike Hrvatske (Državna uprava za zaštitu i spasavanje - koordinator projekta i Veleučilište Velika Gorica) i Republike Srbije (Fakultet bezbednosti). Svrha projekta jeste razmena informacija i dobre prakse između evropskih zemalja koje se nalaze na različitim stupnjevima razvoja sistema zaštite kritične infrastrukture.

RECIPE - int workshop

 

 
Studenti Fakulteta bezbednosti volontiraju u Institutu za međunarodnu politiku i privredu

U cilju promovisanja nauke u društvu, posebno kod mladih ljudi i podizanja opšteg nivoa znanja u Republici Srbiji, Institut za međunarodnu politiku i privredu sprovodi Treći ciklus kratkoročnog volontiranja. Ceremonija prijema nove generacije volontera upriličena je 2. novembra 2015. godine. Među šest izabranih volontera dva kandidata su studenti Fakulteta bezbednosti: Milica Ćurčić, student prve godine doktorskih studija i Jovanka Kuvekalović, student master studija, čime je još jednom potvrđen ugled koji Fakultet bezbednosti uživa u naučnoj zajednici, kao i potencijal fakultetskog naučnog podmlatka.

20151102_volonteri

Foto: preuzeto sa sajta http://www.diplomacy.bg.ac.rs/actual_sr.php

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 61 - 70 of 142