Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Прослава 41. годишњице Факултета безбедности

Факултет безбедности Универзитета у Београду обележио је 41. годишњицу постојања прославом у свечаној сали Клуба посланика на Топчидеру. Декан Факултета, проф. др Ивица Радовић, у уводној речи поздравио је и пожелео добродошлицу представницима Владе Републике Србије, представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства привреде и заштите животне средине, представницима дипломатског кора, представницима Универзитета у Београду, представницима јавних предузећа и приватног сектора, колегама и студентима. У садржајном излагању декан проф. др Радовић говорио је о историји Факултета, проблемима везаним за просторне капацитете, као и плановима у вези са изградњом нове зграде Факултета на Новом Београду. Декан се такође осврнуо на актуелне безбедносне изазове, ризике и претње како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, и истакао како Факултет иде у корак са свим овим проблемима тако што снагом знања, које преноси студентима, долази до решења.

 

1
4 
 3  21

 

У наставку је представљена организација Факултета, наставни планови и програми на свим нивоима студија, планови за покретање нових студијских програма, истакнути врхунски резултат које Факултет остварује на плану научноистраживачке делатности, међународних и националних пројеката, издавачке делатности, као и резултати које запослени и студенти Факултета остварују појединачно. Декан, проф. др Радовић, истакао је и да међу кандидатима влада велика заинтересованост за уписивање неког од студијских програма на Факултету безбедности, што за последицу има јаку конкуренцију и висок бодовни праг за упис на основне студије. Као специфичност, декан проф. др Радовић истакао је чињеницу да је у овој школској години Факултет уписало готово три пута више девојака него мушкараца. Проф. др Радовић завршио је уводно излагање представљајући богату међународну сарадњу коју Факултет има са страним високошколским и научноистраживачким институцијама, са посебним акцентом на сарадњи која је реализована у току 2016. године са партнерима из региона.

Испред Владе Републике Србије многобројним гостима обратили су се Владимир Божовић, посебни саветник председника Владе Републике Србије, и проф. др Ана Ланговић Милићевић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, док се у име Универзитета у Београду гостима обратио проректор за науку, иновације и трансфер технологије, проф. др Живослав Тешић. Они су поздравили настојања Факултета безбедности да у наредном периоду оствари све зацртане циљеве, и декану честитали Дан Факултета. Председник Савета Факултета, проф. др Мирослав Младеновић, затим је укратко представио пословање Факултета, досадашње резултате, планове и будуће изазове, са акцентом на објективној потреби за новом зградом.

5
 6
 7  8

 

Након уводних обраћања уследила је додела признања. Декан, проф. др Ивица Радовић, заједно са председником Савета Факултета, проф. др Мирославом Младеновићем и продеканом за наставу, проф. др Божидаром Бановићем, уручио је награде најбољим студентима основних академских студија у школској 2015/16. години, Наталији Манчић (просечна оцена 9,80), Слађани Ћурчић (просечна оцена 9,75) и Душици Ковачевић (просечна оцена 9,63).

 

 9 10

Декан је затим уручио награде најбољим студентима који су у овој школској години завршили основне, специјалистичке, мастер и докторске студије, Јовани Димитријевић (просечна оцена 9,68), Тајани Половини (просечна оцена 10,00), мс Ани Параушић (просечна оцена 10,00), и др Милану Липовцу (просечна оцена 10,00).

11
 12

 

Јубиларне награде за досадашњи рад на Факултету добили су проф. др Зоран Кековић за 20 година рада, и проф. др Дејана Јовановић-Поповић и проф. др Мирослав Младеновић за 10 година рада. Декан је затим уручио захвалнице и запосленима који су у овој години дали посебан допринос раду Факултета, доц. др Светлани Станаревић, асистенту др Милану Липовцу, асистенту мс Владимиру Ајзенхамеру и демонстратору Ненаду Стекићу.

Факултет безбедности наградио је плакетама десет институција које су непосредном и конкретном сарадњом обележиле рад Факултета у овој години, Сектор за ученички и студентски стандард и инвестиције Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Универзитет одбране у Београду, Војну академију Универзитета одбране у Београду, Секонс групу за развојну иницијативу, Канцеларију за управљање јавним улагањима Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Другу економску школу у Београду, Институт за међународну политику и привреду, и Библиотеку града Београда.

13
14

 

На крају доделе признања, декан, проф. др Ивица Радовић уручио је највише признање које Факултет безбедности додељује, златне плакете, истакнутим појединцима, Његовој Екселенцији амбасадору Народне Републике Кине господину Ли Манчангу у знак захвалности за препознавање Факултета безбедности Универзитета у Београду као кључног партнера у поспешивању свеобухватне сарадње и унапређења пријатељских односа Републике Србије и Народне Републике Кине, и претходном декану Факултета проф. др Радомиру М. Милашиновићу у знак признања и захвалности за изузетан допринос раду и развоју Факултета безбедности Универзитета у Београду. Амбасадор Ли Манчанг захвалио се на урученом признању и нагласио да му је, као некадашњем студенту, жао што током студија у Београду није похађао Факултет безбедности. Проф. др Милашиновић обратио се присутнима и захвалио на указаном поверењу и признању.

 

 15  16

На крају свечане прославе, декан проф. др Ивица Радовић захвалио се свим гостима, након чега је у холу Клуба посланика био организован коктел.

 

 17 18
Цео програм свечане прославе Дана Факултета безбедности обогатили су Селена Поповић, ПР менаџер Факултета музичке уметности у Београду, која је уређивала музички део прославе и водила програм прославе, као и студенти Факултета музичке уметности у Београду, Мирко Милановић, који је на отварању свечаности извео државну и студентску химну, и чланови гудачког квартета који су у паузама између програмских целина изводили пригодне музичке колаже.
 
19
 20
 
 
Конференција „Појас и пут: балканска перспектива"

Међународна научна конференција „Појас и пут: балканска перспектива"

 

Факултет безбедности Универзитета у Београду, у сарадњи са представницима академске заједнице Народне Републике Кине је 1. новембра 2016. године у сали Клуба посланика у Београду организовао међународну научну конференцију под називом „Појас и пут: балканска перспектива".

У уводној речи декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић је у својству домаћина изразио задовољство чињеницом да је велики број високих званица својим присуством увеличао конференцију „Појас и пут: балканска перспектива" и у том смислу се посебно захвалио члановима Владе Републике Србије и представницима Министарства спољних послова, представницима страних амбасада у Београду, професорима и истраживачима Универзитета у Београду, као и руководиоцима система безбедности Републике Србије, пре свега представницима Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције. Посебне изразе захвалности декан Факултета безбедности упутио је учесницима конференције које је индивидуално препознао, као и институције из којих долазе.

Након тога, проф. др Радовић пружио је основне смернице у вези са глобалном економском иницијативом председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга „Појас и пут", а са посебним освртом на оквир сарадње „16+1", односно шеснаест земаља Централне и Источне Европе са Кином. Декан Факултета безбедности је у свом уводном излагању истакао и значај глобалне кинеске економске иницијативе по земље Балкана и у том смислу истакао да би међународна научна конференција „Појас и пут: балканска перспектива" требало да омогући интердисциплинарну расправу на којој ће домаћи и инострани стручњаци дискутовати о најважнијим питањима, најновијим трендовима, конкретним изазовима и могућим решењима у вези са планом „16+1".

Проф. др Радовић затим је дао реч првом потпредседнику Владе Републике Србије и Министру спољних послова господину Ивици Дачићу. Први потпредседник Владе господин Ивица Дачић захвалио се декану, Факултету безбедности и представницима академске заједнице из Кине на организацији међународне научне конференције о овако важној теми за свет, Европу, Балкан и Србију. У том смислу потпредседник Владе Дачић истакао је да је иницијатива „Појас и пут" више него корисна и прихватљива за Републику Србију, јер има велики развојни потенцијал, нарочито у области развоја инфраструктуре, повећања обима инвестиционих улагања и проширења укупног обима робне размене. 

1 2
3 4

Први потпредседник Владе Дачић подсетио је да је Трећи састанак шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе одржан пре две године у Београду и да је то био „најважнији спољнополитички скуп одржан у нашој земљи у претходних неколико деценија", с обзиром на чињеницу да је на њему учешће узело четрнаест премијера и три вицепремијера, као и преко 6.200 чланова делагација, привредника и новинара. На састанку је усвојен документ „Београдске смернице" који је дао преглед остварених резултата у сарадњи „16+1" и дефинисао будуће правце сарадње, а потписана су и два мултилатерална споразума (Меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту мађарско-српске железнице и Оквир за сарадњу управа царина Србије, НР Кине, Мађарске и Македоније). Потпредседник Дачић је подсетио и на Четврти самит „16+1" који је одржан у Суџоу, у Кини новембра прошле године, где су усвојени Средњорочни план сарадње Кина-ЦИЕЗ, Смернице из Суџоуа, и где је потписан Оквирни споразум о модернизацији и реконструкцији мађарско-српске железничке везе на територији Републике Србије. Потпредседник Дачић изразио је и очекивање да ће Република Србија на предстојећем Петом самиту у Риги, Летонија, поред већег броја билатералних уговора, потписати и споразум о међусобном укидању виза са Народном Републиком Кином и на тај начин постати прва европска земља чији ће грађани моћи слободно да путују, у ову за Србију стратешки важну далекоисточну земљу.

У закључку, потпредседник Дачић нагласио је да су „односи Србије са Кином традиционално пријатељски и подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства и да представљају један од приоритета наше спољне политике". Он је такође истакао да „Србија у пуној мери подржава све иницијативе и процесе који су усмерени на јачање сарадње, мира, развоја и стабилности у региону Централне и Источне Европе", и да у том смислу иницијатива „16+1" представља „допунски канал који даје нови замах и доноси нове могућности у односима не само са Кином, већ и са земљама Западног Балкана и Централне и Источне Европе, све до обала Црног и Балтичког мора".

У уводном делу конференције присутнима се обратио и амбасадор Народне Републике Кине у Београду Њ.Е. господин Ли Манчанг који се захвалио домаћину и похвало иницијативу за организовање конференције на тему „Појас и пут: балканска перспектива". Амбасадор Манчанг је истакао да управо ова конференција може допринети бољем разумевању кинеске економске иницијативе, као и сагледавању њених пуних потенцијала, првенствено у оквиру иницијативе „16+1".

Амбасадор је такође истакао одличну билатералну сарадњу Народне Републике Кине и Републике Србије уз констатацију да није случајно што је Трећи самит шефова влада „16+1" одржан управо у Београду. У свом обраћању амбасадор је нагласио и традиционално пријатељске односе два народа подсећајући на бројне студенте из НР Кине који су и пре више од тридесет година студирали на Универзитету у Београду, а међу којима је био и сам амбасадор Манчанг, као и госпођа Шао Бинхонг са Кинеске академије друштвених наука, која је такође учествовала на конференцији и држала завршну реч.

На крају, амбасадор Манчанг констатовао је да Република Србија предњачи у односу на друге балканске државе у погледу реализованих и договорених пројеката са НР Кином, подсећајући да је мост Земун-Борча (мост Михајло Пупин) први мост који су кинеске грађевинске фирме саградиле у овом делу Европе.

Отварајући прву сесију на конференцији, присутнима се обратио проф. др Жарко Обрадовић, који се у свом опширном и садржајном реферату осврнуо на ситуацију у региону Балкана, позабавивши се подједнако и отвореним и „замрзнутим" проблемима који оптерећују балканске државе, али такође указујући и на потенцијале за међусобну сарадњу анализирајући економске индикаторе на регионалном нивоу, као и у односу на спољнотрговинску размену са Народном Републиком Кином. Проф. др Обрадовић је анализом економских показатеља привредног развоја НР Кине у протекле две деценије указао на широке могућности које иницијатива „16+1" пружа, а управо у циљу превазилажења постојећих спорова на Балкану и изградње мира и стабилности.

5 6

Конференција „Појас и пут: балканска перспектива" окупила је релевантне истраживаче и научнике из региона Балкана (Грчка, Македонија, БиХ, Србија, Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска) и из НР Кине који су разменили своја искуства и представили резултате својих истраживања у вези са безбедносним, економским и политичким аспектима „Новог пута свиле". Излагачи су говорили о грчко-кинеским односима, планирању отпорности критичне инфраструктуре у контексту Новог пута свиле, нормативном приступу иницијативи „16+1", безбедносном идентитету Балкана у контексту Новог пута свиле, мађарској перспективи односа Кине и Централне Европе, иницијативи „16+1" у ширем црноморском регионалном контексту, неискоришћеним могућностима хрватске економије и политике према иницијативи „16+1", мултилатералним, реионалним и билатералним аспектима Новог пута свиле, као и о геополитици Западног Балкана четврт века након нестанка СФР Југославије.

Међународна конференција „Појас и пут: балканска перспектива" само је један у низу пројеката које ће Факултет безбедности Универзитета у Београду у блиској и даљој будућности реализовати у вези са иницијативом „Један појас, један пут". Зато користимо ову прилику да се још једном захвалимо нашим партнерима из НР Кине, као и свим учесницима скупа који су пружили оригинални научни допринос овој изузетно актуелној теми.

 
Међународна академска конф. о ЉУДСКОЈ БЕЗБЕДНОСТИ

Трећа међународна академска конференција о људској безбедности одржана је у Ректорату Универзитета у Београду 4. и 5. новембра 2016. године. Конференција о људској безбедности је једина академска конференција у региону која се бави концептом и питањима људске безбедности. У раду Конференције учествовали су еминентни стручњаци и предавачи: Mary Martin, LSE; Edward Newman, University of Leeds; J. Peter Burgess, Professor Ecole Normale Supérieure, Paris; Dragana Avramov, Population and Social Policy Consultants (PSPC) Brussels; Selim Jahan, Director of UNDP's Human Development Report Office (HDRO) in New York. Поред њих, активно учешће на Конференцији су имали научници из 19 држава, који су презентовали своје најновије радове и истраживања у области људске безбедности. Конференцију је организовао Центар за истраживање људске безбедности Факултета безбедности, а адекватну помоћ и подршку пружили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР), Организација за европску безбедности сарадњу (OSCE), Програм Уједњених нација за развој (UNDP) i Грађанска мрежа за мир, помирење и људску безбедности (Claim).

1
 2
 3  4

 

Галерија фотографија о Конференцији на сајту Танјуга http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&&GalID=251355

 
Потписан Споразум о сарадњи са ФПЗ из Загреба

У петак, 28. октобра 2016. године, на Факултету безбедности потписан је Споразум о сарадњи између Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу (ФПЗГ) и Факултета безбедности. У име Факултета политичких знаности, потписивању Споразума присуствовали су деканица ФПЗГ проф. др Лидија Кос Станишић и проф. др Синиша Таталовић, док су Факултет безбедности представљали декан Факултета проф. др Ивица Радовић, продекан за развој проф. др Зоран Драгишић, проф. др Слађана Ђурић, проф. др Зоран Кековић, мс Владимир Ајзенхамер и мс Милан Липовац.

Декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић гостима из Загреба укратко је представио историјат Факултета, актуелне наставне планове на свим нивоима студија, организацију Факултета, изазове који нам предстоје у наредном периоду, као и планове за даље унапређење наставног процеса и сарадње са другим институцијама. Гости из Загреба изразили су захвалност на гостопримству, нагласили да је Факултет безбедности једини природни партнер ФПЗГ-у у убласти студија безбедности и да, имајући у виду да се на Факултету безбедности студије безбедности изучавају на много више нивоа, с њихове стране постоји жеља за разменом знања, искустава, наставника и студената, као и за заједничком сарадњом на регионалним и међународним пројектима. Декан Факултета безбедности захвалио се гостима, као и продекану за научноистраживачки рад и постдипломске студије проф. др Желимиру Кешетовићу, који је заједно с колегама са ФПЗГ радио на припреми Споразума.

Споразум о сарадњи ће се спроводити кроз узајамно повезивање и размену наставника, ненаставног особља и студената, заједничко учешће и аплицирање за приступ фондовима намењеним образовном и научноистраживачком раду, извођење заједничких програма, симпозијума, конгреса, семинара, курсева, летњих школа, радионица и других видова сарадње, као и кроз размену стручне литературе, уџбеника и осталих академских публикација.

1-Foto 01
 1-Foto 02

 

 
Струч. расправа о Моделу закона о служ. безбедности РС

У склопу серије стручних расправа о реформи сектора безбедности које од јуна организује Центар за примењену безбедност Факултета безбедности, на Факултету је 19. октобра 2016. године организована расправа о Моделу закона о службама безбедности који је израдио Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП). На скупу су говорили извршни директор БЦБП Предраг Петровић и редовни професор Факултета безбедности др Божидар Бановић, који је од 2011. до 2013. године био први генерални инспектор војних служби безбедности Републике Србије. Модератор расправе био је Иван Димитријевић, асистент на Факултету безбедности.

Према предложеном Моделу закона о службама безбедности предвиђено је оснивање Генералног инспектората служби безбедности као посебне службе Владе Републике Србије, као и Техничког оперативног центра као посебне организационе јединице која би требало да пружи обједињене техничке услуге службама безбедности и полицији приликом примене посебних мера и поступака које предвиђа закон. Предложеним Моделом закона је такође предвиђено обједињавање постојећих војних агенција безбедности у јединствену агенцију, а чиме би се обавештајно-безбедносни систем Републике Србије састојао од две службе безбедности, једне војне (Војна обавештајно-безбедносна агенције) и једне цивилне (Безбедносно-информативна агенција). Предраг Петровић рекао је да је овај модел израђен на основу експертских интервјуа са припадницима служби безбедности, представницима академске заједнице и новинарима.

Проф. др Божидар Бановић указао је на већи број правних недостатка Модела закона о службама безбедности, али и нагласио да је оваква дискусија неопходна, не само у академској заједници, него и широј стручној јавности. Проф. др Бановић је истакао да предложени Модел закона може представљати солидну основу за покретање иницијативе о рационализацији, али је такође истакао и неколико заинтересованих страна које би се могле супротставити таквој иницијативи. Проф. др Бановић је указао и на одређене недостатке Модела закона у погледу решења везаних за контролу и надзор над радом агенције, истичући да „у оваквим службама готово увек постоји могућност злоупотребе хитних процедура", па уколико су дискрециона овлашћења велика „изузеци после извесног времена лако могу постати правило".

Учесници у расправи сагласили су се да је неопходно јачати дијалог у овој области, као и да Модел можда није идеално решење, али свакако може допринети ефикаснијем и боље контролисаном раду служби безбедности у Републици Србији. Према речима Предрага Петровића, овако предложена решења Модела закона, представљају основу за шири дијалог. Петровић је нагласио да је један од резултата експертских интервјуа показао да чак ни представници обавештајно-безбедносног апарата нису у стању да јасно и прецизно идентификују претње које угожавају Републику Србију. Стога је и један од закључака расправе да се обавештајно-безбедносни систем Републике Србије не може ефикасно реформисати уколико нису јасно препознате безбедносне претње са којима би тај систем требало да се суочава.

Према речима модератора Ивана Димитријевића, основна замисао иза стручне расправе била је да се поред промоције Модела закона о службама безбедности и подстицања академског дијалога у овој области, такође преиспитају одредбе Модела у циљу креирања што ефикаснијег решења које би се евентуално нашло у процедури Народне скупштине Републике Србије. Стручној расправи присуствовали су студенти мастер и докторских студија на Факултету безбедности, као и представници Београдског центра за безбедносну политику, а којима се овом приликом захваљујемо на гостовању.

 Центар за примењену безбедност

Foto 01
Foto 02

 

 
Факултет безбедности на Сајму књига у Београду

Центар за менаџмент националне безбедности, као новооснована факултетска организациона јединица, представио је свој рад и промовисао издавачку делатност Факултета безбедности 28. октобра 2016. године на 61. Сајму књига у Београду.

Промоција издавачке делатности Факултета безбедности одржана је у сарадњи са издавачком кућом Академска мисао из Београда, која је показала велику заинтересованост да издања факултета понуди широј публици. Иако је Академска мисао до сада првенствено сарађивала са техничким факултетима, у издањима Факултета безбедности је препознала aктуелну тематику обрађену на академском нивоу.

Уводну реч на промоцији је одржао доскорашњи декан Факултета безбедности проф. др Радомир Милашиновић. О издањима и раду факултета говорио је управник Центра за менаџмент националне безбедности проф. др Миленко Бодин.

Специјалан гост на промоцији, који је својим присуством увеличао промоцију је Слободан Дивјак, филозоф и оснивач филозофске школе Феликс Ромулијана и некадашњи члан Савета Факултета безбедности.

Учешће Факултета безбедонсти на Сајму књига у Београду је успешно окончано и од ове године читалачка публика може рачунати на издања Факултета безбедности на неком од штандова.

1
 2
 3  4

 

 
Конкурс - додела награда Св. орг. за интелект. својину

Са задовољством Вас позивамо да се пријавите на конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији за аутора или групу аутора за истакнуте радове у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity).

Такмичење организује Завод за интелектуалну својину под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

У прилогу су све потребне информације за пријављивање на конкурс за доделу ове престижне награде (PDF file, 398KB) . Конкурс је објављен на сајту Завода и постављен је на следећем линку: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1770 

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави годишњице Завода за интелектуалну својину 15. новембра 2016. године.  

Пријаве са назнаком „Награде Светске организације за интелектуалну својину“ можете послати НАЈКАСНИЈЕ дана 14. октобра 2016. године на електронску адресу: slazic@zis.gov.rs.

 
ЕРАСМУС+ Гостовање на Универзитету у Жилини
У оквиру програма Ерасмус + професори Желимир Кешетовић и Зоран Кековић гостовали су на Факултету безбедносног инжињерства Универзитета у Жилини од 20. до 25. јуна 2016. године и словачким студентима одржали предавања из области кризног и риск менаџмента.
У оквиру ове размене наши професори су учествовали и на 9. међународној конференцији Кризни менаџмент - Безбедност региона у Брну, коју је организовала Висока школа Карла Енглише из Брна. На конференцији је професор Кештовић одржао презентацију Безбедносне претње за Републику Србију.
 
1
2
 3  
 
 
Посета Њ.Е. амбасасору Јапана у Републици Србији

У среду 22. јуна 2016. године делегација Факултета безбедности предвођена проф. др Ивицом Радовићем, деканом Факултета, на лични позив Њ.Е. Ђуићи Такахаре, амбасадора Јапана у Србији, била је у посети на радној вечери у његовој Резиденцији. Поред декана, делегацију Факултета чинили су проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој и доц. др Зоран Јефтић, шеф Катедре студија одбране.
У атмосфери међусобног уважавања и разумевања разговор се водио о геополитичким кретањима и безбедност света и региона; могућности сарадње Факултета безбедности са академском заједницом Јапана у области заштите животне средине, управљању ванредним ситуацијама и људској безбедности. Декан је позвао амбасадора да посети Факултет и одржи предавање као и да учествује у раду предстојеће 3. међународне Конференције о људској безбедности у организацији Факултета.

1-1
 1-2
 
Стр.расправа:предлог Страт. за борбу против тероризма

Стручна расправа поводом предлога Стратегије за борбу против тероризма

Центар за примењену безбедност Факултета безбедности организовао је 16. јуна 2016. године стручну расправу поводом Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма и акционог плана за њено спровођење. За потребе израде стратегије, Министарство унутрашњих послова спроводи поступак прибављања мишљења на текстове предлога стратегије и акционог плана у којем, поред представника релевантних државних органа и невладиног сектора, могу да учествују и еминентни стручњаци у овој области.

Slika 01
 Slika02

Имајући у виду да је реч о области која се на нашем факултету широко тематизује, не само у наставним плановима, већ и у бројним научним и стручним радовима наших наставника и сарадника, новоосновани факултетски Центар за примењену безбедност, организовао је стручну расправу у циљу пружања академског доприноса у изради ових стратешких докумената.

Slika03
 Slika04

Модератор расправе била је доц. др Светлана Станаревић, а уводна излагања одржали су проф. др Божидар Бановић, проф. др Зоран Драгишић и др Дарко Трифуновић. Након излагања, присутни наставници, сарадници и студенти учествовали су у дискусији. Закључци са стручне расправе прослеђени су Радној групи за израду Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма. Попуњен формулар за консултације око нацрта Стратегије и Акционог плана може се преузети на следећој страни (линк: Формулар.docx ).

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 51 - 60 of 142