Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Конкурс - додела награда Св. орг. за интелект. својину

Са задовољством Вас позивамо да се пријавите на конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији за аутора или групу аутора за истакнуте радове у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity).

Такмичење организује Завод за интелектуалну својину под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

У прилогу су све потребне информације за пријављивање на конкурс за доделу ове престижне награде (PDF file, 398KB) . Конкурс је објављен на сајту Завода и постављен је на следећем линку: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1770 

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави годишњице Завода за интелектуалну својину 15. новембра 2016. године.  

Пријаве са назнаком „Награде Светске организације за интелектуалну својину“ можете послати НАЈКАСНИЈЕ дана 14. октобра 2016. године на електронску адресу: slazic@zis.gov.rs.

 
ЕРАСМУС+ Гостовање на Универзитету у Жилини
У оквиру програма Ерасмус + професори Желимир Кешетовић и Зоран Кековић гостовали су на Факултету безбедносног инжињерства Универзитета у Жилини од 20. до 25. јуна 2016. године и словачким студентима одржали предавања из области кризног и риск менаџмента.
У оквиру ове размене наши професори су учествовали и на 9. међународној конференцији Кризни менаџмент - Безбедност региона у Брну, коју је организовала Висока школа Карла Енглише из Брна. На конференцији је професор Кештовић одржао презентацију Безбедносне претње за Републику Србију.
 
1
2
 3  
 
 
Посета Њ.Е. амбасасору Јапана у Републици Србији

У среду 22. јуна 2016. године делегација Факултета безбедности предвођена проф. др Ивицом Радовићем, деканом Факултета, на лични позив Њ.Е. Ђуићи Такахаре, амбасадора Јапана у Србији, била је у посети на радној вечери у његовој Резиденцији. Поред декана, делегацију Факултета чинили су проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој и доц. др Зоран Јефтић, шеф Катедре студија одбране.
У атмосфери међусобног уважавања и разумевања разговор се водио о геополитичким кретањима и безбедност света и региона; могућности сарадње Факултета безбедности са академском заједницом Јапана у области заштите животне средине, управљању ванредним ситуацијама и људској безбедности. Декан је позвао амбасадора да посети Факултет и одржи предавање као и да учествује у раду предстојеће 3. међународне Конференције о људској безбедности у организацији Факултета.

1-1
 1-2
 
Стр.расправа:предлог Страт. за борбу против тероризма

Стручна расправа поводом предлога Стратегије за борбу против тероризма

Центар за примењену безбедност Факултета безбедности организовао је 16. јуна 2016. године стручну расправу поводом Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма и акционог плана за њено спровођење. За потребе израде стратегије, Министарство унутрашњих послова спроводи поступак прибављања мишљења на текстове предлога стратегије и акционог плана у којем, поред представника релевантних државних органа и невладиног сектора, могу да учествују и еминентни стручњаци у овој области.

Slika 01
 Slika02

Имајући у виду да је реч о области која се на нашем факултету широко тематизује, не само у наставним плановима, већ и у бројним научним и стручним радовима наших наставника и сарадника, новоосновани факултетски Центар за примењену безбедност, организовао је стручну расправу у циљу пружања академског доприноса у изради ових стратешких докумената.

Slika03
 Slika04

Модератор расправе била је доц. др Светлана Станаревић, а уводна излагања одржали су проф. др Божидар Бановић, проф. др Зоран Драгишић и др Дарко Трифуновић. Након излагања, присутни наставници, сарадници и студенти учествовали су у дискусији. Закључци са стручне расправе прослеђени су Радној групи за израду Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма. Попуњен формулар за консултације око нацрта Стратегије и Акционог плана може се преузети на следећој страни (линк: Формулар.docx ).

 
Cost Action TU1203 Working Group Meeting

У организацији Архитектонског факултета и Факултета безбедности, Универзитета у Београду, од 8. до 10. јуна, одржан је на Архитектонском факултету, програм поводом Cost Action TU1203 Working Group Meeting. Програм је поред обавезног радног дела за чланове Cost Action TU1203, Crime Prevention through Urban Design and Planning (др Светлана Станаревић, доцент, ФБ и др Александра Ђукић, ванредни професор, АФ), имао и  део који је укључивао ширу јавност, односно предавања и презентовањe радова из наведених области, превенције криминала кроз урбани дизајн и планирање. На отварању скупа, испред Факултета безбедности Универзитета у Београду, професор др Желимир Кешетовић, продекан за научноистраживачки рад, обратио се присутнима у име декана Факултета безбедности, назначио значај ове теме и указао на могућности које се отварају за будућу сарадњу између два факултета, али и шире. Александра Илић, асистент са Факултета безбедности, одржала је предавање на тему "Urban Security - Prevention of Offenses in School Zones".

О догађају у Београду, може се прочитати и на званичном сајту Cost Action TU1203 http://costtu1203.eu/cost-action-tu1203-working-group-meeting-and-workshop-belgrade-serbia/
 
1
 2
 3  4
 
 
Извештај са завршне конференције пројекта 'RECIPE'

Професори и студенти Факултета безбедности учествовали су на финалној конференцији у оквиру пројекта RECIPE (Отпорност заштите критичне инфраструктуре у Европи), суфинансираног средствима Европске комисије. Дводневна конференција одржана је 11. и 12. априла 2016. у хотелу Радиссон Блу у Сплиту, а осим домаћина - Државне управе за заштиту и спасавање Републике Хрватске и представника пројектних партнера из Републике Србије и Краљевине Шведске, на конференцији су учествовали и експерти из САД, Холандије, Финске, Италије, Грчке, Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Чланови делегације Факултета безбедности били су продекан за постдипломске студије и научноистраживачки рад - Желимир Кешетовић, професори - Зоран Кековић, Жељко Иваниш, Зоран Драгишић, Јасмина Гачић, Ана Ковачевић, Ивица Ђорђевић и Горан Мандић, шеф студентске службе - Горан Самојловски, студент продекан - Иван Ракоњац, демонстратор - Невена Шекарић,  као и студенти докторских студија Славица Павловић и Владимир Нинковић.

Конференцију је отворио директор Државне управе за заштиту и спасавање РХ - Јадран Перинић, а поздравне говоре упутили су и представник ERNCIP мреже ЕУ за заштиту критичне инфраструктуре - проф. Алесандро Лазари, представници локалних власти Сплита и Далмације, као и заменик Министра унутрашњих послова РХ - Давор Блажевић.    

Први панел модерирао је Јан Олаф Олсон, директор сектора за заштиту критичне инфраструктуре Шведске агенције за цивилну заштиту - МСБ, а један од панелиста био је продекан Факултета безбедности за постдипломске студије и научноистраживачки рад - проф. др Желимир Кешетовић, који је говорио о перспективи Републике Србије о сарадњи између приватног и државног сектора у заштити критичне инфраструктуре.

У другом панелу, који је модерирао проф. др. Дејан Шканата са Универзитета Велика Горица, студент докторских студија Факултета безбедности, Владимир Нинковић, представио је један од главних резултата пројекта RECIPE - Модел за успостављање система заштите критичне инфраструктуре у Србији, док је професор Машинског факултета Универзитета у Београду анализирао могућности регионалне сарадње националних сектора одбране у форми  јавно-приватног партнерства.

У последњем панелу, одржаном другог дана конференције, проф. др. Јасмина Гачић одржала је презентацију на тему заштите енергетске инфраструктуре од поплава у Републици Србији.

Закључујући конференцију др. Роберт Микац, координатор пројекта, истакао је да је пројекат RECIPE испунио сва очекивања и да регион води ка успостављању ефикасног и интегрисаног система заштите критичне инфраструктуре, усклађеног са директивама ЕУ. Такође, др. Микац је најавио да у Европској Унији постоји велико интересовање да се пројекат настави, уз укључивање осталих држава из региона Југоисточне Европе које немају успостављен систем заштите критичне инфраструктуре.

1
 2

 

 
Учешће студената Факултета безбедности на БИМУН 2016

Осмочлана делегација студената Факултета безбедности, учествовала је на 13. годишњој конференцији ‘'Београдски међународни модел Уједињених нација''. Ова конференција, на којој студенти из земље и иностранства симулирају рад органа ОУН, традиционално се одржава средином марта и сваке године окупља све више перспективних младих људи. Захваљујући изузетној репутацији, ове године привукла је око 250 студената који су били распоређени у 6 комитета.

Студенти Вукашин Живковић, Немања Раковац, Никола Михајловић, Татјана Симић, Наталија Игњатовић и Милош Станковић представљали су Украјину, Чад, Анголу, Венецуелу, Нови Зеланд и Јапан у Савету безбедности, док су вође делегације Борислав Мазињанин и Даница Рашета заступали Ирак и Шпанију у Кризном комитету Савета безбедности.

Ово је био први значајнији одзив од када је рад Секције за УН Клуба студената Факултета безбедности, обновљен половином децембра прошле године после дуже паузе.

Студенти су се интензивно припремали у месецима који су предходили конференцији пошто само учешће захтева обиман истраживачки рад, а организатори захтевају и достављање писаних радова на задате теме. У оквиру Секције, делегација ФБ је имала састанке посвећене упознавању са различитим аспектима конференције, као и радионице и симулације у циљу што боље изведбе на самом догађају. Ово је изискивало изузетну посвећеност и ревносност чланова тима с обзиром на чињеницу да се припремна фаза одвијала упоредо са два испитна рока.

Поред веома захтевног тродневног заседања комитета, наша делегација присуствовала је и вечерњим догађајима (националној вечери у Вили Јелена и дипломатском балу у хотелу Хајат) као и свечаном отварању у Палати Србије и затварању у Народној скупштини.

Учешће првог тима Факултета безбедности на овом догађају, који се показао као један изузетно интересантан и користан вид неформалног образовања, не би било могуће без Клуба студената Факултета безбедности и његовог руководства које се потрудило да обезбеди најбоље могуће услове за припрему и учествовање, асистента Владимира Ајзенхамера, који је пружио увид стручњака у теме које су биле на дневном реду и, највећим делом, без мотивације и ентузијазма студената који су на најбољи могући начин представили Факултет бзебедности на овом значајном међународном догађају.

 1 2
 3  4

 

 
Студијска посета доктораната ФБ у Скопљу

У оквиру споразума о сарадњи између Факултета безбедности Универзитета у Београду и Факултета безбедности Универзитета у  Битољу са седиштем у Скопљу, у једнонедељној студијској посети Факултету безбедности борави група од 9 доктораната са факултета у Скопљу.

У оквиру посете докторанти ће разговарати са предметним наставницима у складу са својим научним интересовањима, упознаће се са истраживачким ресурсима у српској академској заједници а обићи ће и Виктимолошко друштво Србије и Универзитетску библиотеку Светозар Марковић.

FB-Bitolj

 
Stručni skup na temu: "Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama"

Privredna komora Srbije - Udruženje za privatno obezbeđenje i Fakultet bezbednosti Univerziteta u  Beogradu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizuju stručni skup  na temu: "Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama"

Beograd, 15. mart 2016. godine Privredna komora Srbije, Terazije 23/II - velika sala

 
Nema konkursa...
Trenutno nema oglašenih konkursa...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 51 - 60 of 136