Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Потписан Споразум о сарадњи са ФПЗ из Загреба

У петак, 28. октобра 2016. године, на Факултету безбедности потписан је Споразум о сарадњи између Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу (ФПЗГ) и Факултета безбедности. У име Факултета политичких знаности, потписивању Споразума присуствовали су деканица ФПЗГ проф. др Лидија Кос Станишић и проф. др Синиша Таталовић, док су Факултет безбедности представљали декан Факултета проф. др Ивица Радовић, продекан за развој проф. др Зоран Драгишић, проф. др Слађана Ђурић, проф. др Зоран Кековић, мс Владимир Ајзенхамер и мс Милан Липовац.

Декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић гостима из Загреба укратко је представио историјат Факултета, актуелне наставне планове на свим нивоима студија, организацију Факултета, изазове који нам предстоје у наредном периоду, као и планове за даље унапређење наставног процеса и сарадње са другим институцијама. Гости из Загреба изразили су захвалност на гостопримству, нагласили да је Факултет безбедности једини природни партнер ФПЗГ-у у убласти студија безбедности и да, имајући у виду да се на Факултету безбедности студије безбедности изучавају на много више нивоа, с њихове стране постоји жеља за разменом знања, искустава, наставника и студената, као и за заједничком сарадњом на регионалним и међународним пројектима. Декан Факултета безбедности захвалио се гостима, као и продекану за научноистраживачки рад и постдипломске студије проф. др Желимиру Кешетовићу, који је заједно с колегама са ФПЗГ радио на припреми Споразума.

Споразум о сарадњи ће се спроводити кроз узајамно повезивање и размену наставника, ненаставног особља и студената, заједничко учешће и аплицирање за приступ фондовима намењеним образовном и научноистраживачком раду, извођење заједничких програма, симпозијума, конгреса, семинара, курсева, летњих школа, радионица и других видова сарадње, као и кроз размену стручне литературе, уџбеника и осталих академских публикација.

1-Foto 01
 1-Foto 02

 

 
Струч. расправа о Моделу закона о служ. безбедности РС

У склопу серије стручних расправа о реформи сектора безбедности које од јуна организује Центар за примењену безбедност Факултета безбедности, на Факултету је 19. октобра 2016. године организована расправа о Моделу закона о службама безбедности који је израдио Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП). На скупу су говорили извршни директор БЦБП Предраг Петровић и редовни професор Факултета безбедности др Божидар Бановић, који је од 2011. до 2013. године био први генерални инспектор војних служби безбедности Републике Србије. Модератор расправе био је Иван Димитријевић, асистент на Факултету безбедности.

Према предложеном Моделу закона о службама безбедности предвиђено је оснивање Генералног инспектората служби безбедности као посебне службе Владе Републике Србије, као и Техничког оперативног центра као посебне организационе јединице која би требало да пружи обједињене техничке услуге службама безбедности и полицији приликом примене посебних мера и поступака које предвиђа закон. Предложеним Моделом закона је такође предвиђено обједињавање постојећих војних агенција безбедности у јединствену агенцију, а чиме би се обавештајно-безбедносни систем Републике Србије састојао од две службе безбедности, једне војне (Војна обавештајно-безбедносна агенције) и једне цивилне (Безбедносно-информативна агенција). Предраг Петровић рекао је да је овај модел израђен на основу експертских интервјуа са припадницима служби безбедности, представницима академске заједнице и новинарима.

Проф. др Божидар Бановић указао је на већи број правних недостатка Модела закона о службама безбедности, али и нагласио да је оваква дискусија неопходна, не само у академској заједници, него и широј стручној јавности. Проф. др Бановић је истакао да предложени Модел закона може представљати солидну основу за покретање иницијативе о рационализацији, али је такође истакао и неколико заинтересованих страна које би се могле супротставити таквој иницијативи. Проф. др Бановић је указао и на одређене недостатке Модела закона у погледу решења везаних за контролу и надзор над радом агенције, истичући да „у оваквим службама готово увек постоји могућност злоупотребе хитних процедура", па уколико су дискрециона овлашћења велика „изузеци после извесног времена лако могу постати правило".

Учесници у расправи сагласили су се да је неопходно јачати дијалог у овој области, као и да Модел можда није идеално решење, али свакако може допринети ефикаснијем и боље контролисаном раду служби безбедности у Републици Србији. Према речима Предрага Петровића, овако предложена решења Модела закона, представљају основу за шири дијалог. Петровић је нагласио да је један од резултата експертских интервјуа показао да чак ни представници обавештајно-безбедносног апарата нису у стању да јасно и прецизно идентификују претње које угожавају Републику Србију. Стога је и један од закључака расправе да се обавештајно-безбедносни систем Републике Србије не може ефикасно реформисати уколико нису јасно препознате безбедносне претње са којима би тај систем требало да се суочава.

Према речима модератора Ивана Димитријевића, основна замисао иза стручне расправе била је да се поред промоције Модела закона о службама безбедности и подстицања академског дијалога у овој области, такође преиспитају одредбе Модела у циљу креирања што ефикаснијег решења које би се евентуално нашло у процедури Народне скупштине Републике Србије. Стручној расправи присуствовали су студенти мастер и докторских студија на Факултету безбедности, као и представници Београдског центра за безбедносну политику, а којима се овом приликом захваљујемо на гостовању.

 Центар за примењену безбедност

Foto 01
Foto 02

 

 
Факултет безбедности на Сајму књига у Београду

Центар за менаџмент националне безбедности, као новооснована факултетска организациона јединица, представио је свој рад и промовисао издавачку делатност Факултета безбедности 28. октобра 2016. године на 61. Сајму књига у Београду.

Промоција издавачке делатности Факултета безбедности одржана је у сарадњи са издавачком кућом Академска мисао из Београда, која је показала велику заинтересованост да издања факултета понуди широј публици. Иако је Академска мисао до сада првенствено сарађивала са техничким факултетима, у издањима Факултета безбедности је препознала aктуелну тематику обрађену на академском нивоу.

Уводну реч на промоцији је одржао доскорашњи декан Факултета безбедности проф. др Радомир Милашиновић. О издањима и раду факултета говорио је управник Центра за менаџмент националне безбедности проф. др Миленко Бодин.

Специјалан гост на промоцији, који је својим присуством увеличао промоцију је Слободан Дивјак, филозоф и оснивач филозофске школе Феликс Ромулијана и некадашњи члан Савета Факултета безбедности.

Учешће Факултета безбедонсти на Сајму књига у Београду је успешно окончано и од ове године читалачка публика може рачунати на издања Факултета безбедности на неком од штандова.

1
 2
 3  4

 

 
Конкурс - додела награда Св. орг. за интелект. својину

Са задовољством Вас позивамо да се пријавите на конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији за аутора или групу аутора за истакнуте радове у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity).

Такмичење организује Завод за интелектуалну својину под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

У прилогу су све потребне информације за пријављивање на конкурс за доделу ове престижне награде (PDF file, 398KB) . Конкурс је објављен на сајту Завода и постављен је на следећем линку: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1770 

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави годишњице Завода за интелектуалну својину 15. новембра 2016. године.  

Пријаве са назнаком „Награде Светске организације за интелектуалну својину“ можете послати НАЈКАСНИЈЕ дана 14. октобра 2016. године на електронску адресу: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. .

 
ЕРАСМУС+ Гостовање на Универзитету у Жилини
У оквиру програма Ерасмус + професори Желимир Кешетовић и Зоран Кековић гостовали су на Факултету безбедносног инжињерства Универзитета у Жилини од 20. до 25. јуна 2016. године и словачким студентима одржали предавања из области кризног и риск менаџмента.
У оквиру ове размене наши професори су учествовали и на 9. међународној конференцији Кризни менаџмент - Безбедност региона у Брну, коју је организовала Висока школа Карла Енглише из Брна. На конференцији је професор Кештовић одржао презентацију Безбедносне претње за Републику Србију.
 
1
2
 3  
 
 
Посета Њ.Е. амбасасору Јапана у Републици Србији

У среду 22. јуна 2016. године делегација Факултета безбедности предвођена проф. др Ивицом Радовићем, деканом Факултета, на лични позив Њ.Е. Ђуићи Такахаре, амбасадора Јапана у Србији, била је у посети на радној вечери у његовој Резиденцији. Поред декана, делегацију Факултета чинили су проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој и доц. др Зоран Јефтић, шеф Катедре студија одбране.
У атмосфери међусобног уважавања и разумевања разговор се водио о геополитичким кретањима и безбедност света и региона; могућности сарадње Факултета безбедности са академском заједницом Јапана у области заштите животне средине, управљању ванредним ситуацијама и људској безбедности. Декан је позвао амбасадора да посети Факултет и одржи предавање као и да учествује у раду предстојеће 3. међународне Конференције о људској безбедности у организацији Факултета.

1-1
 1-2
 
Стр.расправа:предлог Страт. за борбу против тероризма

Стручна расправа поводом предлога Стратегије за борбу против тероризма

Центар за примењену безбедност Факултета безбедности организовао је 16. јуна 2016. године стручну расправу поводом Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма и акционог плана за њено спровођење. За потребе израде стратегије, Министарство унутрашњих послова спроводи поступак прибављања мишљења на текстове предлога стратегије и акционог плана у којем, поред представника релевантних државних органа и невладиног сектора, могу да учествују и еминентни стручњаци у овој области.

Slika 01
 Slika02

Имајући у виду да је реч о области која се на нашем факултету широко тематизује, не само у наставним плановима, већ и у бројним научним и стручним радовима наших наставника и сарадника, новоосновани факултетски Центар за примењену безбедност, организовао је стручну расправу у циљу пружања академског доприноса у изради ових стратешких докумената.

Slika03
 Slika04

Модератор расправе била је доц. др Светлана Станаревић, а уводна излагања одржали су проф. др Божидар Бановић, проф. др Зоран Драгишић и др Дарко Трифуновић. Након излагања, присутни наставници, сарадници и студенти учествовали су у дискусији. Закључци са стручне расправе прослеђени су Радној групи за израду Предлога Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма. Попуњен формулар за консултације око нацрта Стратегије и Акционог плана може се преузети на следећој страни (линк: Формулар.docx ).

 
Cost Action TU1203 Working Group Meeting

У организацији Архитектонског факултета и Факултета безбедности, Универзитета у Београду, од 8. до 10. јуна, одржан је на Архитектонском факултету, програм поводом Cost Action TU1203 Working Group Meeting. Програм је поред обавезног радног дела за чланове Cost Action TU1203, Crime Prevention through Urban Design and Planning (др Светлана Станаревић, доцент, ФБ и др Александра Ђукић, ванредни професор, АФ), имао и  део који је укључивао ширу јавност, односно предавања и презентовањe радова из наведених области, превенције криминала кроз урбани дизајн и планирање. На отварању скупа, испред Факултета безбедности Универзитета у Београду, професор др Желимир Кешетовић, продекан за научноистраживачки рад, обратио се присутнима у име декана Факултета безбедности, назначио значај ове теме и указао на могућности које се отварају за будућу сарадњу између два факултета, али и шире. Александра Илић, асистент са Факултета безбедности, одржала је предавање на тему "Urban Security - Prevention of Offenses in School Zones".

О догађају у Београду, може се прочитати и на званичном сајту Cost Action TU1203 http://costtu1203.eu/cost-action-tu1203-working-group-meeting-and-workshop-belgrade-serbia/
 
1
 2
 3  4
 
 
Извештај са завршне конференције пројекта 'RECIPE'

Професори и студенти Факултета безбедности учествовали су на финалној конференцији у оквиру пројекта RECIPE (Отпорност заштите критичне инфраструктуре у Европи), суфинансираног средствима Европске комисије. Дводневна конференција одржана је 11. и 12. априла 2016. у хотелу Радиссон Блу у Сплиту, а осим домаћина - Државне управе за заштиту и спасавање Републике Хрватске и представника пројектних партнера из Републике Србије и Краљевине Шведске, на конференцији су учествовали и експерти из САД, Холандије, Финске, Италије, Грчке, Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Чланови делегације Факултета безбедности били су продекан за постдипломске студије и научноистраживачки рад - Желимир Кешетовић, професори - Зоран Кековић, Жељко Иваниш, Зоран Драгишић, Јасмина Гачић, Ана Ковачевић, Ивица Ђорђевић и Горан Мандић, шеф студентске службе - Горан Самојловски, студент продекан - Иван Ракоњац, демонстратор - Невена Шекарић,  као и студенти докторских студија Славица Павловић и Владимир Нинковић.

Конференцију је отворио директор Државне управе за заштиту и спасавање РХ - Јадран Перинић, а поздравне говоре упутили су и представник ERNCIP мреже ЕУ за заштиту критичне инфраструктуре - проф. Алесандро Лазари, представници локалних власти Сплита и Далмације, као и заменик Министра унутрашњих послова РХ - Давор Блажевић.    

Први панел модерирао је Јан Олаф Олсон, директор сектора за заштиту критичне инфраструктуре Шведске агенције за цивилну заштиту - МСБ, а један од панелиста био је продекан Факултета безбедности за постдипломске студије и научноистраживачки рад - проф. др Желимир Кешетовић, који је говорио о перспективи Републике Србије о сарадњи између приватног и државног сектора у заштити критичне инфраструктуре.

У другом панелу, који је модерирао проф. др. Дејан Шканата са Универзитета Велика Горица, студент докторских студија Факултета безбедности, Владимир Нинковић, представио је један од главних резултата пројекта RECIPE - Модел за успостављање система заштите критичне инфраструктуре у Србији, док је професор Машинског факултета Универзитета у Београду анализирао могућности регионалне сарадње националних сектора одбране у форми  јавно-приватног партнерства.

У последњем панелу, одржаном другог дана конференције, проф. др. Јасмина Гачић одржала је презентацију на тему заштите енергетске инфраструктуре од поплава у Републици Србији.

Закључујући конференцију др. Роберт Микац, координатор пројекта, истакао је да је пројекат RECIPE испунио сва очекивања и да регион води ка успостављању ефикасног и интегрисаног система заштите критичне инфраструктуре, усклађеног са директивама ЕУ. Такође, др. Микац је најавио да у Европској Унији постоји велико интересовање да се пројекат настави, уз укључивање осталих држава из региона Југоисточне Европе које немају успостављен систем заштите критичне инфраструктуре.

1
 2

 

 
Учешће студената Факултета безбедности на БИМУН 2016

Осмочлана делегација студената Факултета безбедности, учествовала је на 13. годишњој конференцији ‘'Београдски међународни модел Уједињених нација''. Ова конференција, на којој студенти из земље и иностранства симулирају рад органа ОУН, традиционално се одржава средином марта и сваке године окупља све више перспективних младих људи. Захваљујући изузетној репутацији, ове године привукла је око 250 студената који су били распоређени у 6 комитета.

Студенти Вукашин Живковић, Немања Раковац, Никола Михајловић, Татјана Симић, Наталија Игњатовић и Милош Станковић представљали су Украјину, Чад, Анголу, Венецуелу, Нови Зеланд и Јапан у Савету безбедности, док су вође делегације Борислав Мазињанин и Даница Рашета заступали Ирак и Шпанију у Кризном комитету Савета безбедности.

Ово је био први значајнији одзив од када је рад Секције за УН Клуба студената Факултета безбедности, обновљен половином децембра прошле године после дуже паузе.

Студенти су се интензивно припремали у месецима који су предходили конференцији пошто само учешће захтева обиман истраживачки рад, а организатори захтевају и достављање писаних радова на задате теме. У оквиру Секције, делегација ФБ је имала састанке посвећене упознавању са различитим аспектима конференције, као и радионице и симулације у циљу што боље изведбе на самом догађају. Ово је изискивало изузетну посвећеност и ревносност чланова тима с обзиром на чињеницу да се припремна фаза одвијала упоредо са два испитна рока.

Поред веома захтевног тродневног заседања комитета, наша делегација присуствовала је и вечерњим догађајима (националној вечери у Вили Јелена и дипломатском балу у хотелу Хајат) као и свечаном отварању у Палати Србије и затварању у Народној скупштини.

Учешће првог тима Факултета безбедности на овом догађају, који се показао као један изузетно интересантан и користан вид неформалног образовања, не би било могуће без Клуба студената Факултета безбедности и његовог руководства које се потрудило да обезбеди најбоље могуће услове за припрему и учествовање, асистента Владимира Ајзенхамера, који је пружио увид стручњака у теме које су биле на дневном реду и, највећим делом, без мотивације и ентузијазма студената који су на најбољи могући начин представили Факултет бзебедности на овом значајном међународном догађају.

 1 2
 3  4

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 50 of 129