Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НА ФАКУЛТЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ

Председник Владе и изабрани председник Републике Србије, Александар Вучић, посетио је 22. маја 2017. године Факултет безбедности и том приликом одржао предавање студентима Факултета на тему „Глобални изазови као претња за регионалну безбедност".

Председник Владе Александар Вучић дошао је на Факултет у 12.00 часова, којом приликом се срео са руководством Факултета. У срдачном разговору, председник Владе показао је интересовање за упис студената на Факултет безбедности, издавачку делатност Факултета и исказао разумевање и пружио пуну подршку решавању проблема који се односе на неадекватне просторне услове рада Факултета. Током разговора руководство Факултета исказало је захвалност и Министарству просвете, науке и технолошког развоја и министру Младену Шарчевићу за напоре и активности које је заједно са градоначелником Београда, господином Синишом Малим до сада предузео ради решавања овог проблема у оквиру програма оптимизације школског простора.

Након разговора, председник Владе одржао је предавање и одговарао на питања студената Факултета у вези са националном и регионалном безбедношћу, односима великих сила, као и актуелним безбедносним проблемима и изазовима. Председник Владе Вучић предавање је завршио поруком студентима Факултета безбедности, да осим обавезе да вредно уче, имају још једну велику одговорност и још важнију обавезу, да бавећи се, не само теоријски већ и практично, политиком, правом, безбедношћу и одбраном, имају на уму да је једна дужност већа од свих - како сачувати, заштитити и бити уз своју државу, јер само тако Србију можемо да сачувамо и обезбедимо сигурност за нашу децу.

Декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, уручио је након предавања Председнику Владе Aлександру Вучићу, Златну повељу Факултета безбедности за истрајан, доследан и делотворан рад у области националне и међународне безбедности.

IMG_2183
IMG_2232
IMG_2248 IMG_2278
IMG_2320 IMG_2327
IMG_2329 IMG_2354

 
Трибина БИЛАТЕРАЛНА БЕЗБ. САРАДЊА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И САД

У понедељак, 15.05.2017. године на Факултету безбедности Универзитета у Београду у организацији Центра за националну и међународну безбедност, одржана је  трибина "БИЛАТЕРАЛНА БЕЗБЕДНОСНА САРАДЊА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И САД".

Учесници трибине били су: Курт Донели, заменик амбасадора САД у Србији; потпуковник Корни Шеј, шеф канцеларије за војну сарадњну, шеф политичког одељења Џон Браунмастер и народни посланик Драган Шормаз, председник парламентарне групе пријатељства Србија САД.

Модератор трибине је проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој Факултета безбедности.

 

1
2
 3  4
 5  6
 
Споразум о сарадњи - СЛУЖБА ЗА УПРАВЉАЊЕ КАДРОВИМА РС

Факултет безбедности и Служба за управљање кадровима Владе Републике Србије, потписали су 16. маја 2017. године Споразум о научно-стручној и пословно-техничкој сарадњи. Споразум су потписли декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и директор Службе за управљање кадровима, проф. др Данило Рончевић.

Потписивању Споразума, као и радном састанку који му је претходио,  присуствовали су и проф. др Дејан Костић, помоћник директора Службе - руководилац сектора за аналитичке послове, помоћник директора - руководилац сектора за правне, финансијске и опште послове, Нада Вуковић Ракић, помоћник директора - руководилац сектора за одабир и развој кадрова, Драгана Јанковић, продекан за наставу Факултета, проф. др Божидар Бановић, секретар Факултета, Невена Настић Драгутиновић и демонстратор задужен за реализацију стручне праксе, Мартин Матијашевић.

Констатовано је да је потписивање Споразума од стратешког значаја за обе институције, и да представља први корак у низу будућих активности у реализацији научно-развојних, истраживачких и стручних пројеката из области безбедности и људских ресурса, као и  размени стручних кадрова у едукативним процесима, сарадњи на припреми курсева, семинара, научних скупова, конференција, округлих столова, повезивања са другим научно-истраживачким и привредним субјектима, као и локалним заједницама заинтересованим за област управљања људским ресурсима, као и другим облицима сарадње.

 1_FB-SUK  2_FB-SUK
 3_FB-SUK  
4_FB-SUK

 
Упис у прву годину основних академских студија

УПИС У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА школске 2017/2018. ГОДИНЕ

ПРИЈЕМ КАНДИДАТА

 • Пријављивање кандидата за полагање пријемног испита ће се обавити 21, 22. и 23.06.2017. године од 9:00 до 14:00 часова на Факултету безбедности.
Потребна документа за пријаву за полагање пријемног испита:
 1. Пријава за конкурс (добија се на Факултету или се може преузети: линк за преузимање - PDF file, 100KB ),
 2. Сведочанства 1, 2, 3. и 4. разреда средње школе,
 3. Диплома о завршеној четворогодишњој средњој школи,
 4. Извод из матичне књиге рођених
 5. Доказ о уплати у износу од 9.400,00 динара за пријемни испит

Број жиро-рачуна: 840-1832666-90 са позивом на број 999

 •  Кандидати који су припадници српске националне мањине из суседних земаља уз Пријаву на конкурс прилажу и Изјаву да припадају тој категорији - линк за преузимање изјаве (PDF file, 23KB)
 • Кандидати који конкуришу у оквиру Програма афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине уз Пријаву на конкурс прилажу Изјаву да припадају тој категорији и Препоруку Националног савета ромске националне мањине - линк за преузимање (PDF file, 47KB)
 • Кандидати који конкуришу у оквиру афирмативне мере уписа лица са инвалидитетом уз Пријаву на конкурс прилажу лекарску документацију и Изјаву да припадају тој категорији - линк за преузимање (PDF file, KB)

 

НАПОМЕНА: Оригинали докумената се доносе само на увид, на Факултету остају фотокопије које не треба оверавати и које се не враћају кандидатима.

 • Примедбе на техничке грешке у листи пријављених кандидата могуће је поднети лично или на маил samojlovskig@fb.bg.ac.rs до 12.00 часова 26.06.2017. године.
 • Полагање пријемног испита је 27. јуна 2017. године по распореду који ће кандидати добити када се буду пријављивали.
 • Прелиминарна ранг листа биће објављена 27.06.2017. године после 20.00 часова.
 • Увид у радове и жалбе на резултате пријемног могуће је остварити 28. и 29.06.2017. године у термину од 10:00 до 13:00 часова.
 • Коначна ранг листа биће објављена 29.06.2017. године до 15:00 часова на интернет презентацији и улазу Факултета.
 
Предавање Мирослава Лазанског студентима Факултета

У среду, 10. маја 2017. у оквиру наставног предмета Системи одбране, студентима се обратио спољнополитички коментатор дневног листа „Политика" и народни посланик у Народној Скупштини Републике Србије, Мирослав Лазански. Господин Лазански је студентима говорио о модернизацији наоружања Војске Србије као и изазовима који стоје пред војном индустријом Републике Србије. Осим тога, било је и осврта на актуелну безбедносну ситуацију у земљи и региону, као и на питање војне и политичке неутралности Србије.

На крају предавања уследила је краћа дискусија​, коју је модерирала доц. др Вања Роквић.

1
 2
 
РАДНА ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХ. РАЗВОЈА

Дана 04.05.2017. године, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, господин Младен Шарчевић, са својим сарадницима - посебним саветником и шефом кабинета министра, господином  Марком Попадићем и ПР министарства, госпођом Ђурђицом Миладиновић, били су у радној посети Факултету безбедности. Поред декана Факултета, проф. др Ивице Радовићa, председника Савета, проф. др Мирослава Младеновића и продекана Факултета - проф. др Божидара Бановића, проф др Владимира Цветковића, проф. др Зорана Драгишића и секретара госпође Невене Настић Драгутиновић, радном састанку су присуствовали и шефови катедри - проф. др Слађана Ђурић, проф. др Ивана Симовић Хибер, проф. др Зоран Кековић, проф. др Зоран Јефтић, проф др Владимир Јаковљевић и проф. др Миленко Бодин, шефови стручних служби - госпођа Данијела Шушњар и мр Горан Самојловски, као и представници студената Факултета -  председница Студентског парламента, Душица Ковачевић и студент продекан Срђан Напијало.

Радни састанак је протекао у срдачној и радној атмосфери, којом приликом је поред низа актуелних  тема које се односе на високо образовање, декан Факултета, проф. др Ивица Радовић,  детаљно упознао министра Шарчевића са резултатима рада у области наставне и научноистраживачке делатности Факултета. У односу на остварене резултате, декан је скренуо пажњу на отежане услове рада који проистичу из ограничених просторних капацитета којима Факултет у овом тренутку располаже.

Посебан акценат стављен је на пресек активности које су до сада предузете у циљу решавања овог проблема. У том смислу је проф. др Владимир Цветковић упознао министра Шарчевића са досадашњим активностима и релевантном документацијом која се односи на пројекат изградње нове зграде Факултета на плацу на Новом Београду, који је закључком Владе Републике Србије за ту намену додељен Факултету безбедности.

Министар Шарчевић је у свом обраћању истакао да у оквиру процеса оптимизације школског простора, већ постоје конкретна размишљања о могућностима решавања неадекватних просторних услова рада у оквиру постојећих објеката којима располажу Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Град Београд.

1 2
3 4
 
Учешће на отварању Института "16+1" у Будимпешти

Представници Факултета безбедности учествовали у церемонији отварања Института „16+1" у Будимпешти

24.04.2017. - Кинеска академија друштвених наука и Мрежа Тинк-танкова „16+1" из Пекинга, заједно са Јозеф Антал институтом из Будимпеште организовали су церемонију и симпозијум у Мађарској академији наука, а поводом отварања Института Кина - државе Централне и Источне Европе („16+1") у Будимпешти.

На церемонији отварања и у панелима говорили су истакнути представници извршне власти, дипломатског кора и академске заједнице из Кине и земаља Централне и Источне Европе. Церемонији отварања су присуствовали и представници Факултета безбедности доцент др Милан Липовац и мс Владимир Ајзенхамер, асистент. Уместо декана Факултета безбедности проф. др Ивице Радовића у првом панелу, чија је тема била везана за „Удружене напоре Кине и држава Централне и источне Европе у суочавању са заједничким изазовима", учествовао је др Милан Липовац.

1
2

 

 
Радни састанак у амбасади Индије

Дана 26.04.2017. године у амбасади Индије у Београду одржан је састанак на тему кинеске иницијативе „Пут свиле" или ОБОР. Састанак је организовала Њ.Е. Амбасадор Индије у Р. Србији г-ђа Нариндер Чаухан. Састанку су са индијске стране  присуствовали водећи експерти генерал Арун Сахгаи и проф. др Јаганнатх Панда са Института за студије одбране и анализу из Њу Делхија. Са српске стране састанку су присуствовали  декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић, продекан за развој Факултета безбедности проф. др Зоран Драгишић и др Дарко Трифуновић, научни сарадник, као и др Владимир Трапара, научни сарадник, начелник Одељења за студије међународне безбедности из Института за међународну политику и привреду у Београду.  На састанку су наглашени традиционално изузетно добри пријатељски односи између два народа, који представљају изванредну основу за развој и унапређивање будуће академске сарадње у области безбедности између српских и индијских партнера.

IndAmb

 

 
Учешће у CIRACRESEE напредном курсу у Охриду

Представници Факултета безбедности, доцент др Вања Роквић и докторанти Милица Ћурчић и Јелена Динић, учествовали су у напредном курсу под називом „Борба против ИСИС активности у циљу радикализације кроз сајбер простор у региону Југоисточне Европе (CIRACRESEE)", одржаном у Охриду, од 03. до 07. априла 2017. године. Курс је организован од стране Института за информационе и комуникационе технологије - ИИКТ из Бугарске и Војне Академије „Генерал Михајло Апостолски" из Македоније, под спонзорством Програма Наука за мир и безбедност.

Циљ CIRACRESEE курса био је да се учесници упознају са глобалним трендовима у вези употребе технологија и сајбер простора од стране ИСИС-а, као и модалитетима спречавања активности ИСИС-а усмерених на регион Југоисточне Европе кроз сајбер простор. Посебан акценат био је посвећен темама као што су: заштита критичне информационе инфраструктуре, изградња друштвене резилијентности и значају регионалне сарадње између држава Југоисточне Европе.
 
1
 
 
Учешће на Сајму образовања у Подгорици

У наставку реализације пројекта представљања Факултета безбедости на сајмовима образовања и сродним манифестацијама, Центар за менаџмент националне безбедности је организовао учешће на Сајму образовања у Подгорици (Црна Гора) од 29. до 31. марта 2017. године.

Успостављени су контакти са организатором манифестације, уз договор да се пропрати интересовање потенцијалних студената нашег факултета кроз додатно слање материјала електронским путем и остваривање контаката са релевантним установама.

Сајам образовања у Подгорици је организован на завидном нивоу и медијски је био веома добро пропраћен, чиме је запажено и учешће Факултета безбедности на њему.

1
2

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 31 - 40 of 142