Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Предавање конгресмена Теда Поа у Ректорату

Конгресмен Тед По на позив Факултета безбедности, Универзитета у Београду, одржао је предавање на тему: "САД и борба против тероризма" у Свечаној сали Универзитета у Београду. Конгресмена Тедa Поа примили су проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор и проф. др Иванка Поповић, проректор у присуству проф. др Николе Танића, помоћника Министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Ивице Радовића, декана Факултета безбедности и др Дарка Трифуновића, вишег научног сарадника и управника Центра за националну и међународну безбедност.

Декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић уручио је конгресмену Теду Поу Златну плакету Факултета безбедности за његов допринос светском миру и борби против тероризма.

 1 2
 3  4

 

 
Конференција "Балкан између Истока и Запада"

Факултет безбедности и Филозофски факултет из Скопља организовали међународну конференцију у Охриду

У Охриду је од 5. до 7. септембра 2017. одржана међународна научна конференција Балкан између Истока и Запада: Стари и нови безбедносни изазови (The Balkans between East and West: Old and New Security Challenges) коју су заједнички организовали Филозофски факултет из Скопља и Факултет безбедности из Београда. На конференцији је учествовало седамдесетак истраживача из региона Балкана (Хрватска, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина, Бугарска и Србија), као и из вишне земаља из целог света (Шпанија, Данска, Мађарскаа, Словачка, Египат, Мароко, Турска, Италија и Велика Британија). На конференцији је учествовало 110 аутора и коаутора који су резултате својиих истраживања презентирали у десет организованих панела. Део презентираних радова је објављен у специјалном броју међународног научног часописа Безбедносни дијалози који је доступан на http://sd.fzf.ukim.edu.mk/pdf/vol8n2.pdf. Конференцију су, поред ректора универзитета у Скопљу, проф. др Николе Јанкуловског и представника два факултета, отворили и Талат Џафери, председник народне скупштине Републике Македоније и Оливер Спасовски, министар унутрашњих послова, као и Верица Стефановска, председница Коморе за приватну безбедност.

Од широке лепезе тема о којима се дискутовало централне су биле:

 • БАЛКАН У НОВОЈ КОНСТЕЛАЦИЈИ МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА
 • ИМПЛИКАЦИЈЕ НОВОГ ХЛАДОГ РАТА НА БАЛКАН
 • БАЛКАН И ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА
 • КРИЗА У ЕУ И ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ
 • ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ БАЛКАНСКИХ ДРЖАВА
 • ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ И БЕЗБЕДНОСТ
 • КРИЗА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ И ИМПЛИКАЦИЈЕ НА БЕЗБЕДНОСТ БАЛКАНА
 • МУЛТИКУЛТУРЛИЗАМ И БАЛКАН
 • НОВИ ПУТ СВИЛЕ
 • ПЕРСПЕКТИВИТЕ ШИРЕЊА НАТО НА БАЛКАН
 • ПРИВАТИЗАЦИЈА БЕЗБЕДНОСТИ У БАЛКАНСКИМ ДРЖАВАМА
 • КРИЗА ДЕМОКРАТИЈЕ У БАЛКАНСКИМ ЗЕМЉАМА

Овај догађај је изазвао и значајну медијску пажњу. Медијски прилог Гласа Америке доступан на  https://mk.voanews.com/a/balkans-security/4020813.html

 1  2
 3  

 

 
Конференција "Урбана безбедност и урбани развој"

Факултет безбедности заједно са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду организовао је Прву научну конференцију "Урбана безбедност и урбани развој" у просторијама Архитектонског факултета 21. јуна.2017. године

Циљ конференције је био да се подстакне и развије академска расправа о комплексности безбедносних питања у урбаном простору. На конференцији су отворене актуелне теме, које на различите начине повезују питања урбаног развоја и безбедности са урбаним простором у настојању да се пронађу адекватна решења за све сложеније безбедносне изазове 21. века.

Отварању конференције присуствовали су декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Ивица Радовић, продекан за науку Архитектонског факултета Универзитета у Београду, доц. др Ана Никезић, а конференцију је отворио в.д. помоћника Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, господин Ђорђе Милић. 

Предавачи по позиву су били истакнути међународни аутори у области урбаног развоја и урбаног дизајна, превенције криминала и безбедносног менаџмента: Bo Grönlund професор емеритус Данске краљевске академије уметности (Одсек за архитектуру), Günter Stummvoll, истраживач Европског центра за политику и истраживање социјалне заштите у Бечу, као и предавач на Департману за социологију Универзитета у Бечу (Аустрија), као и Wilbert Rodenhuis, професор на наставним предметима из области безбедносног менаџмента и управљања ризицима са Саxион универзитета у Холандији. 

На конференцији је у оквиру 4 тематска панела било изложено укупно 37 радова.

Радови са конференције биће објављени у зборнику радова са конференције.

 1  2
 3  4

 

 
Споразум о сарадњи са Факултетом безбједносних наука

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци закључили су 14.06.2017. године у деканату Криминалистичко полицијске академије у Земуну Споразум о научно-образовној и пословно-техничкој сарадњи. Споразум су потписали декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и декан Факултета безбједносних наука, доц. др Предраг Ћеранић. Потписивању Споразума присуствовали су представници Факултета безбедности: продекани проф. др Божидар Бановић, проф. др Желимир Кешетовић и секретар Факултета Невена Настић.

Домаћина потписивања Споразума, Криминалистичко полицијску академију, представљали су декан, проф. др Горан Бошковић и продекани проф. др Саша Милојевић и проф. др Саша Мијалковић. Криминалистичко полицијска академија је са Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, такође, потписала споразум о сарадњи те две институције.

 1 2
 3

 

 
Радна посета делегације из Шангаја
Радна посета делегације Града Шангаја и Шангајске академије друштвених наука

 

Факултет безбедности и чланови делегације Града Шангаја и Шангајске академије друштвених наука одржали су заједнички округли сто у згради Ректората Универзитета у Београду, дана 12.06.2017. године посвећен темама: „Безбедносни и геополитички садржај иницијативе „Један појас - један пут" и механизми „16+1", и „Размена мишљења и ставова о историјском и социолошком утицају Октобарске револуције 1917. године, на развој социјалистичких земаља". 

Уважене госте из Шангаја примила је и поздравила проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу, проф. др Иванка Поповић, након чега су присутне поздравили најпре, шеф делгације из Шангаја, господин, проф. др YAN Shuang (燕爽), извршни председник Шангајске федерације асоцијација друштвених наука и заменик генералног директора одељења за јавност Шангајског партијског комитета, а потом декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић. Након тога, проф. др Владимир Цветковић отпочео је радни део састанка којом приликом су узели учешће и остали присутни.

Учесници округлог стола из Шангаја, поред господина YAN Shuang (燕爽), били су: проф. др LI Anfang (李安方), директор Шангајске канцеларије за развој филозофије и друштвених наука, проф. др WANG Jian (王健), директор Института за историју Шангајске академије друштвених наука, проф. др WU Xueming (吴雪明), директор Канцеларије за међународну сарадњу Шангајске академије друштвених наука и госпођа ZHANG Jia (张佳), из Канцеларије за Међународну сарадњу Шангајске академије друштвених наука.

Учесници округлог стола из Београда били су: проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, проф. др Момчило Милиновић, Машински факултет, а са Факултета безбедности: декан проф. др Ивица Радовић, продекани: проф. др Желимир Кешетовић, проф. др Владимир Цветковић и проф. др Зоран Драгишић, проф. др Слађана Ђурић, шеф Катедре друштвено - хуманистичких наука и управник Центра за примењену безбедност, проф. др Жарко Обрадовић, доц. др Милан Липовац, Владимир Ајзенхамер, асистент на предмету Међународни односи, др Дарко Трифуновић, управник Центра за националну и међународну безбедност и Невена Настић Драгутиновић, секретар Факултета.

Одржани округли сто оцењен је као веома успешан и квалитетан, а размењена мишљења и искуства драгоцена. У том смислу је донет закључак да се утврди заједничка платформа за реализацију научниоистраживачких пројеката из области: социологије, политичких, правних, историјских и наука безбедности, као заједничких области које спајају ове академске институције.

1
5
 4  3
Detaljnije...
 
Предавање Петра Цветковића, директора ВБА

У петак, 9.6.2017. године на Факултету безбедности у организацији Центра за националну и међународну безбедност, бригадни генерал Петар Цветковић, директор Војно-безбедносне агенције, одржао је предавање "Улога и место Војно-безбедносне агенције у систему националне безбедности Републике Србије".

Модератор трибине био је др Дарко Трифуновић.

 1 2
 3  4

 

 

 
Посета амбасадорке Румуније Факултету безбедности

Њена Екселенција амбасадорка Румуније у Републици Србији госпођа Oana-Cristina POPA, Ph.D са сарадником министром саветником у амбасади Румуније господином Flavius Cosmin HALACESCU 30.05.2017. године посетила је Факултет безбедности и том приликом се срела са деканом Факултета проф. др Ивицом Радовићем, продеканом Факултета проф. др Желимиром Кешетовићем, др Дарком Трифуновићем и секретаром Факултета госпођом Невеном Настић.

Разговор је вођен у изузетно срдачном и пријатељском духу и том приликом је констатована обострана висока заинтересованост за међусобну сарадњу Факултета безбедности и академских институција Румуније.

Имајући на уму изузетно квалитетно и садржајно скорашње предавање које је на Факултету безбедности одржао директор Канцеларије за Косово и Метохију господин Марко Ђурић, као и чврсте ставове Румуније у погледу непризнавања независности Косова и Метохије, на састанку је препозната и могућност скорашњег организовања округлог стола на Факултету безбедности којем би присуствовали амбасадори пет држава ЕУ које нису признале Косово и Метохију, као и високи представници Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије на челу са господином Марком Ђурићем.
 
 1  2
 
 
 
Радна посета амбасади САД

Делегација Факултета безбедности примљена је 23. маја 2017. године у радну посету Амбасади Сједињених Америчких Држава на позив Његове Екселенције господина Кајл Ската, амбасадора САД у Србији. Делегацију су осим проф. др Ивице Радовића, декана, проф. др Зорана Драгишића, продекана и др Дарка Трифуновића сачињавали и студенти Факултета безбедности које је предводио студент Јован Првуловић, председник Асоцијације студената Факултета безбедности.

Током посете, за студенте и професоре организовано је упознавање са радом и делатностима амбасаде САД у Србији, као и са радом специјализованих служби као што су то USAID Srbia и Програм помоћи, тј. асистенције српском правосуђу и полицији.

Током пријема, студентима су се прво обратили господин Курт Донели, заменик амбасадора, а затим и господин Марк Ван Бален, саветник ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program), као и господин Алекс Гејнер, директор USAID Srbia и Брајан Мартин из Политичког одељења Амбасаде.

На крају посете, са студентима се у дужем непосредном и срдачном разговору задржао и Њ.Е. амбасадор Кајл Скат, који је говорио о актуелним политичким и геополитичким кретањима. Као и увек, најзанимљивији део посете су била питања и одговори, приликом чега је пружена могућност студентима и професорима да у директоном контакту са амбасадором Скатом добију одговоре и на она најосетљивија питања везана за однос САД према Русији, Кини али и Косову и Метохији.

1
2
 3  4
 
Предавање директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије, господин Марко Ђурић, посетио је 24. маја 2017. године Факултет безбедности и том приликом одржао студентима предавање које је обухватало три значајне теме које се односе на тренутну политичку ситуацију на Косову и Метохији, начин организације Канцеларије за Косово и Метохију и дијалог Београд - Приштина.

Током уводног дела,  Марко Ђурић се захвалио на иницијативи за укључивање студената у дискусију на тему статуса Косова и Метохије. У разговору са студентима Ђурић је оценио да тренутну ситуацију на Косову и Метохији карактеришу велике тензије, наводећи да су албански политички представници решени да на парламентарним изборима 11. јуна успоставе пуну контролу над политичким системом у јужној српској покрајини. Такође је истакао да ће институције Србије наставити да функционишу на Косову и Метохији, без обзира шта се деси 11. јуна, али је навео да од исхода избора зависи колико ће ефикасно моћи то да чине.

Говорећи о Бриселском дијалогу, Ђурић је навео да је Србија чврсто решена да све проблеме решава, не кроз конфликте и свађе, већ кроз разговоре и о најтежим питањима, чувајући своје интересе.

По завршеном предавању, декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, уручио је директору Канцеларије за Косово и Метохију захвалницу за сарадњу са Факултетом безбедности, док му је председница Студентског парламента - Душица Ковачевић, уручила захвалницу за подршку и помоћ у реализацији стручне праксе студената четврте године основних академских студија.

 1 2
 3  5
 6  4
 
Споразум о сарадњи са Институтом за стандардизацију

Факултет безбедности и Институт за стандардизацију Србије, закључили су 24. маја 2017. године Споразум о сарадњи којим је успостављена пословно-техничка сарадња на пословима у области стандардизације.

Циљ сарадње је остваривање низа самосталних и заједничких активности обе институције усмерених ка бољем и ефикаснијем информисању и образовању о систему националне стандардизације, као и унапређењу инфраструктуре квалитета у Републици Србији, чиме би се студентима и другим заинтересованим омогућило и учинило доступним стицање знања из области стандрдизације, односно инфраструктуре квалитета.

Радном састанку, који је претходио закључењу Споразума, присуствовали су поред потписника Споразума, декана Факултета, проф. др. Ивице Радовића и директорке Института за стандардизацију Србије Татјане Бојанић, и руководилац Сектора за информатичко издавачку делатност Института, Виолета Нешковић Поповић, руководилац Сектора за опште области стандардизације, Радиша Кнежевић, шеф катедре студија безбедности, који је истовремено и председник Националне комисије за стандарде из области безбедности и отпорности, проф. др Зоран Кековић, продекан за наставу, проф. др Божидар Бановић и секретар Факултета, Невена Настић Драгутиновић.
 
 4  3
1
 2
 
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 21 - 30 of 142