Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Ugovor o saradnji - Streljački klub „Novi Beograd – Ušće“

 Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Streljački klub „Novi Beograd - Ušće" potpisali su ugovor o poslovno-sportskoj saradnji kojim je predviđena dvomesečna obuka studenata i fakultetskih radnika u sportskom streljaštvu. Ugovor su potpisali dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir N. Cvetković i Generalni sekretar Streljačkog kluba „Novi Beograd - Ušće" Dalibor Fatić.

Za predavače u teorijskoj i praktičnoj obuci angažovani su vrhunski stručnjaci sportskog streljaštva na čelu sa Goranom Maksimovićem, osvajačem zlatne medalje na Oplimpijskim igrama u Seulu 1988. Ugovorom je predviđeno da studentima Fakulteta, koji polože završni ispit, bude izdat sertifikat o završenoj obuci u sportskom streljaštvu.

Prvi ciklus obuke počinje 3. novembra, a svi zainteresovani kandidati mogu se prijaviti kod Generalnog sekretara Streljačkog kluba „Novi Beograd - Ušće" Dalibora Fatića, na telefone: 011/311-2578; 060/333-6661.

Streljački klub „Novi Beograd - Ušće" nalazi se na Novom Beogradu, ul. Španskih boraca 71-a (blok 24).

 
Jefferson Institut - donacija Norveške i Kanade

Dana 15.07.2009. godine na Fakultetu bezbednosti je svečano otvorena čitaonica Biblioteke koja je Norveškom i Kanadskom donacijom opremljena stranim stručnim knjigama, računarskom mrežnom opremom kao i računarima koji će u buduće biti na raspolaganju studentima i nastavnom osoblju fakulteta.

Dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir Cvetković zajedno sa kanadskim amabasadorom Mr. John Morrison i norveškim ambasadorom Mr. Haakon Blankenborg simboličnim presecanjem crvene vrpce otvorili su čitaonicu.

 

2009_07150201  2009_07150212
 2009_07150220  2009_07150225
 2009_07150223  2009_07150230

 

 

 
Donacija Narodne Republike Kine

Dana 06.07.2009. godine u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je protokol o primopredaji donacije Narodne Republike Kine. Ovo je prvi deo donacije čija ukupna vrednost iznosi milion evra i koja treba da omogući otvaranje multimedijalnih učionica na svim beogradskim fakultetima.

Protokol su potpisali u ime kineske vlade ambasador Vei Đingua a u ime srpske vlade ministarka finansija Diana Dragutinović.

 DSC00107  DSC00109
   
 
Primatijada - Ohrid 2009.

Studenti Fakulteta bezbednosti su u periodu od 29.04. do 04.05.2009. godine, na Ohridu, učestvovali na Primatijadi - studentskoj manifestaciji na kojoj se jednom godišnje okupljaju studenti sa Prirodno - matematičkih fakulteta svih Univerziteta iz Srbije i regiona. Naš Fakultet je sa svojim sportskim ekipama već treću godinu za redom gost ove manifestacije.

U okviru zvaničnog dela programa najuspešnije su bile ženske ekipe - mali fudbal mesto i rukomet II  mesto. A i muška fudbalska ekipa je pokazala da ima potencijala.

Slobodno vreme provodili smo obilazeći stari deo grada Ohrida, manastir Sveti Naum Ohridski, gradili smo neka nova i obnavljali stara prijateljstva.

Klub studenata FB

 
OBELEŽENA GODIŠNjICA DANA FAKULTETA BEZBEDNOSTI

Dana 18. maja 2009. godine Fakultet bezbednosti je proslavio 34 godišnjicu postojanja. "Davne 1975. godine na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu prvi put je usvojen novi nastavni plan i program u kome se kao jedno odeljenje pojavio Odsek za narodnu odbranu. 34 godine kasnije Komisija za akreditaciju nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije usvojila je programe svih nivoa studija i ustanovu čiji je naziv Fakultet bezbednosti, a koja baštini upravo taj prvi koren sa novim programom usvojenim pre 34 godine i koja je jedina otišla u pravcu društveno-humanističkih odnosno interdisciplinarnih nauka. U tom smislu Fakultet svojim raznovrsnim studijskim programima omogućava sticanje širokog opsega znanja iz različitih naučnih područja i disciplina koje se odnose na njegovu matičnost. Fakultet ostvaruje intenzivnu saradnju sa domaćim i stranim institucijama, kao i brojnim privrednim organizacijama."

Ovim rečima Dekan Fakulteta bezbednosti prof.dr Vladimir N.Cvetković je pozdravio uvažene goste: Ministra prosvete, prof.dr Žarka Obradovića; Rektora Univerziteta u Beogradu, prof.dr Branka Kovačevića; Pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za zaštitu i spasavanje, g-dina Predraga Marića; Vojnog atašea ambasade Austrije, pukovnika Jozefa Helcla; Dekana Fakulteta za bezbednosne nauke Univerziteta u Mariboru, prof. dr Gorazda Mešku, Direktora vojnobezbednosne agencije g-dina Svetka Kovača, dekane brojnih fakulteta Univerziteta u Beogradu, prijatelje i kolege. Dekan je, dalje, predstavio plan i strategiju razvoja Fakulteta bezbednosti, važne projekte, kao i domaće i strane partnere i prijatelje kuće.

Na svečanosti su podeljene plakete, jubilarne i novčane nagrade za odbranjene doktorske disertacije i magistarske teze zaposlenim nastavnicima i saradnicima i studentima Fakulteta za postignut uspeh u studiranju i vannastavnim aktivnostima.

Dekanu Fakulteta je predat pehar koji su osvojili naši studenti na Nacionalnom takmičenju iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava.

Ministar prosvete prof.dr Žarko Obradović je naglasio da, Fakultet bezbednosti školuje stručnjake iz domena bezbednosti, i naveo da ova obrazovna ustanova svojom izdavačkom delatnošću približava pitanje bezbednosti svim građanima i daje jasniji uvid u to koje službe rade u Srbiji.

Rečima podrške prisutnima se obratio i Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević ističući da iako jedan od najmlađih, Fakultet bezbednosti je pravi primer kako se dobrom strategijom, planom i upornošću postižu visoki rezultati.  Takođe je naglasio da je Fakultet bezbednosti na lestvici uspešnosti, u poslednjih nekoliko godina, na samom vrhu, čime postaje prepoznatljiv u zemlji i van nje.

Kolektiv Fakulteta bezbednosti je svestan da je jedino snagom posvećenosti, umenja i znanja njihova ustanova stekla epitet prestižnog akademskog prostora za buduće studente. U tom smislu je prošle 2008. godine konkurisalo tri puta više kandidata od predviđenog broja za upis.

 2009-05-18FB1  2009-05-18FB2
 2009-05-18FB3  2009-05-18FB4
 2009-05-18FB5  2009-05-18FB6

 
Studijsko putovanje

Zahvaljujući dobroj saradnji između Fakulteta bezbednosti, Kluba studenata fakulteta bezbednosti i Ambasade Kraljevine Norveške, trideset studenata i saradnika u nastavi je u okviru studijskog putovanja imalo priliku da  obiđe više institucija i gradova u EU.

Studenti i saradnici su se u okviru zvaničnog dela programa upoznali sa organizacijom i radom: NATO-a  i Evropskog parlamenta u Briselu, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i OEBS-a u Beču.

Pored pomenutih gradova, učesnici su u okviru turističkog dela putovanja obišli Amsterdam i Ševeningen.

IMG-1   IMG-2
 IMG-3  IMG-4
 IMG-5  IMG-6
 IMG-7  IMG-8
 IMG-9  IMG-10
 IMG-11  IMG-12
 IMG-13  IMG-14

 

 
AKREDITOVAN FAKULTET BEZBEDNOSTI

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje na sednici održanoj 25. aprila 2009. godine, akreditovala je ustanovu, osnovne, specijalističke, master i doktorske studijske programe koji se izvode na Fakultetu bezbednosti.

Detaljnije informacije mozete naći na linku:

 

 

 
Potpisan ugovor o saradnji Centra "Džordž Maršal" i Fakulteta bezbednosti

Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Centar za evropske studije bezbednosti "Džordž Maršal" iz Garmišpartenkirhena, Nemačka, potpisali su ugovor o saradnji dve akademske institucije kojim je predviđeno prenošenje ETCS bodova, razmena predavača, studenata i zajednički naučnoistraživački projekti.

"Džordž Maršal" centar jeste jedna od najprestižnijih institucija u svetu u oblasti studija bezbednosti. Univerzitet u Beogradu - Fakultet bezbednosti je prva akademska ustanova u jugoistočnoj Evropi sa kojom je "Džordž Maršal" centar potpisao ovakav sporazum o saradnji.

Ugovor su potpisali dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir N. Cvetković i zamenik dekana Centra "Džordž Maršal" prof. dr Ralf Rolof.

FB+MC-1 FB+MC-2 FB+MC-3

 
Poseta delegacije Evropskog Centra za studije bezbednosti "Džordž C. Maršal"

Fakultet bezbednosti je u četvrtak, 29. Januara 2009. godine posetila visoka delegacija Evropskog Centra za studije bezbednosti "Džordž C. Maršal" predvođena direktorom Dr Džon P. Rouzom. Upravnik Rouz je u razgovoru sa dekanom Fakulteta bezbednosti, prof. dr Vladimirom N. Cvetkovićem, istakao spremnost za proširenje saradnje ove dve institucije na planu obrazovanja studenata.
Prof. Cvetković je pozdravio visoku delegaciju i pozvao je da obiđu Fakultet i neposredno se upoznaju sa aktivnostima koje se redovno odvijaju.
Nakon obilaska Fakulteta, dr Rouz je održao predavanje na temu  "Odbrana i pitanja spoljne politike: Američka perspektiva" kome su  prisustvovali studenti i zaposleni Fakulteta.

Poseta delegacije "Džordž C. Maršal"  Poseta delegacije "Džordž C. Maršal"
 Poseta delegacije "Džordž C. Maršal"  Poseta delegacije "Džordž C. Maršal"

Poseta delegacije "Džordž C. Maršal"

Poseta delegacije "Džordž C. Maršal" 

 
 
Seminar u Sloveniji

U organizaciji Fakulteta za Političke znanosti iz Zagreba i Fakulteta za Družbene vede iz Ljubljane, u Čateškim Toplicama u periodu od 4.12. – 6.12.2008. god. održan je seminar pod nazivom ,,Republika Slovenija i Republika Hrvatska – otvorena bilateralna pitanja’’ . Pored studenata navedenih fakulteta, predstavnici Fakulteta Bezbednosti iz Beograda koji su uzeli učešća na seminaru su: profesor dr Željko Ivaniš i studenti Nevena Gavrić , Ivana Ilić, Goran Ilić, Marko Nedeljković i Miroslav Šurdilović.

Program seminara je obuhvatio tri modula: Spoljna i bezbednosna politika, Evroatlantske integracije i Pojam granica.

Svaki od tri radna dana je u rasporedu imao i radionicu u kojoj studenti rešavaju problema sa kojima se Slovenija i Hrvatska suočavaju. U radionici je naglasak stavljen na nerešena granična pitanja (Piranski zaliv), Ljubljansku banku (obaveze/dugovanja prema građanima Hrvatske), i svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju građani Hrvatske prilikom odlaska na posao u Sloveniju.
Da bi radionica bila u isto vreme i interesantna i pomalo otežavajuća, učesnici su zamenili uloge i tako zastupali interese druge strane.

Studenti Fakulteta Bezbednosti su imali podeljene uloge – jedan deo tima su bili stručnjaci koji su radili na sklapanju završnog akta Deklaracije iz Čateža, a njegov drugi deo – predstavnici OUN i Evropske komisije.

Nakon tri dana intezivnih pregovora, Deklaracija iz Čateža je doneta i potpisana od strane učesnika seminara 6.12.2008. godine.

Seminar je ocenjen kao veoma uspešan, a organizatori su naglasili da su voljni da sledeći organizju što skorije.

Iako je Seminar bio prilika da se studenti upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju zemlje u regionu, njegov značaj je, zapravo, mnogo veći jer je otvorio vrata za saradnju između Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a time i za razmenu studenata, iskustava i organizovanje seminara koji, smatramo, predstavljaju neizostavni deo obrazovnog procesa studenata.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, kao i dekanu, profesorima i studentima Fakulteta Bezbednosti na ukazanom poverenju, moralnoj i materijalnoj podršci.


Studenti/učesnici sa Fakulteta Bezbednosti


Seminar u Sloveniji

Catez 013.jpg

Catez 034.jpg

 
<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 121 - 130 of 136