Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Seminar u Sloveniji

U organizaciji Fakulteta za Političke znanosti iz Zagreba i Fakulteta za Družbene vede iz Ljubljane, u Čateškim Toplicama u periodu od 4.12. – 6.12.2008. god. održan je seminar pod nazivom ,,Republika Slovenija i Republika Hrvatska – otvorena bilateralna pitanja’’ . Pored studenata navedenih fakulteta, predstavnici Fakulteta Bezbednosti iz Beograda koji su uzeli učešća na seminaru su: profesor dr Željko Ivaniš i studenti Nevena Gavrić , Ivana Ilić, Goran Ilić, Marko Nedeljković i Miroslav Šurdilović.

Program seminara je obuhvatio tri modula: Spoljna i bezbednosna politika, Evroatlantske integracije i Pojam granica.

Svaki od tri radna dana je u rasporedu imao i radionicu u kojoj studenti rešavaju problema sa kojima se Slovenija i Hrvatska suočavaju. U radionici je naglasak stavljen na nerešena granična pitanja (Piranski zaliv), Ljubljansku banku (obaveze/dugovanja prema građanima Hrvatske), i svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju građani Hrvatske prilikom odlaska na posao u Sloveniju.
Da bi radionica bila u isto vreme i interesantna i pomalo otežavajuća, učesnici su zamenili uloge i tako zastupali interese druge strane.

Studenti Fakulteta Bezbednosti su imali podeljene uloge – jedan deo tima su bili stručnjaci koji su radili na sklapanju završnog akta Deklaracije iz Čateža, a njegov drugi deo – predstavnici OUN i Evropske komisije.

Nakon tri dana intezivnih pregovora, Deklaracija iz Čateža je doneta i potpisana od strane učesnika seminara 6.12.2008. godine.

Seminar je ocenjen kao veoma uspešan, a organizatori su naglasili da su voljni da sledeći organizju što skorije.

Iako je Seminar bio prilika da se studenti upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju zemlje u regionu, njegov značaj je, zapravo, mnogo veći jer je otvorio vrata za saradnju između Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a time i za razmenu studenata, iskustava i organizovanje seminara koji, smatramo, predstavljaju neizostavni deo obrazovnog procesa studenata.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, kao i dekanu, profesorima i studentima Fakulteta Bezbednosti na ukazanom poverenju, moralnoj i materijalnoj podršci.


Studenti/učesnici sa Fakulteta Bezbednosti


Seminar u Sloveniji

Catez 013.jpg

Catez 034.jpg

 
Licenca za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu

Fakultet bezbednosti je od strane Ministarstva rada i socijalne politike dobio licencu za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Licenca 

 
Poseta "Maršal centru"

Na poziv dekana Koledža za međunarodne studije i studije bezbednosti, profesora Majkla Šmita, dekan Fakulteta prof. dr Vladimir Cvetković i doc. dr Zoran Dragišić boravili su u poseti Centru za evropske studije bezbednosti "Džordž Maršal" u Garmišpartenkirhenu (Nemačka), od 15. do 18. oktobra 2008. godine.

Domaćini su našoj delegaciji prikazali programe koji se realizuju u Centru za evropske studije bezbednosti, biblioteku i kapacitete za organizaciju različitih obrazovnih i naučnoistraživačkih programa koje poseduje ova prestižna institucija.

Dekani dve institucije su na kraju posete ugovorili potpisivanje sporazuma o saradnji kojim je predviđena razmena predavača, organizovanje zajedničkih obrazovnih i naučnoistraživačkih projekata, zajedničku izdavačku delatnost i druge aktivnosti oko kojih se dve stane dogovore.

U toku ove školske godine, očekuje se uzvratna poseta delegacije "Maršal centra" Fakultetu bezbednosti.

 
Skoplje

 

 

SARADNJA SA POLICIJSKOM AKADEMIJOM U SKOPLJU

Delegacija Fakulteta bezbednosti je 13.06.2008. godine posetila Policijsku Akademiju Republike Makedonije u Skoplju i tom prilikom je potpisan sporazum o saradnji između dve institucije. Saradnja će podrazumevati razmenu studenata, predavača, naučnog materijala, publikacija i podataka, učešće u zajedničkim istraživačkim projektima, zajedničke edukativne i sportske aktivnosti studenata.

 

Skoplje - slika 1.

Skoplje - slika 2.

 
Groningen

 

 

SARADNJA SA UNIVERZITETOM U GRONINGENU

Delegacija Fakulteta bezbednosti je 06.06.2008. godine posetila Univerzitet u Groningenu (Holandija) i tom prilikom je potpisan sporazum o saradnji sa Faculty of Arts. Sporazum ce biti pravni okvir za dalje razvijanje već uspostavljene saradnje sa kolegama iz Holandije i odnosi se na razmenu studenata, predavača, naučnog materijala, publikacija i podataka, učešće u zajedničkim istraživačkim projektima, kao i razvijanje zajedničkih kurikuluma na diplomskim – master studijama.

 

 slika 1.

slika 2. 

slika 3.

 
Diploma Fakulteta bezbednosti nostrifikovana u SAD

U decembru 2007. Educational Credential Evaluators, iz Milvokija, SAD (www.ece.org), nostrifikovao je diplomu profesora civilne odbrane stečenu na Fakultetu bezbednosti.

 

nostr1
 
 
Nova Internet prezentacija

Fakultet bezbednosti je dobio novo izdanje svoje Internet prezentacije. Od 1. septembra 2007. novi sajt je pušten u probni rad.

Prezentacija ima oko 150 strana, za sada samo na srpskom, a uskoro i na engleskom jeziku. Na sajtu je detaljno predstavljena organizacija FB, od uprave, preko nastavnika i saradnika, katedri i istraživačkih centara do stručnih službi. Poseban deo sajta je posvećen studentima i njihovim organizacijama, sa mnoštvom linkova za lakše snalaženje u Beogradu.

Predstavljen je i kompletan program studija FB, po nivoima, smerovima i predmetima.

 
<< Početak < Prethodna 11 12 13 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 121 - 127 of 127