Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Faculty members took part in The Seventh World Forum on China Studies

Vice Dean for Postgraduate Studies and Research Affairs professor Želimir Kešetović and assistant professor Milan Lipovac took part in The Seventh World Forum on China Studies, themed on "China in a New Era" this December 10-11 2017.

1
 2

Our Faculty members together with more than 180 sinologists from 30 countries discuss topics including balanced development, cultural confidence, institutional building, and major country diplomacy for China's development in a new era.

Professor Kešetović presented work named "Misunderstanding in Western and Chinese Crisis Communication" and assistant professor Lipovac presented work named "China's New Development Stage: Increasing Soft Power".

3
 4
During the form, they held a series of meetings with Chinese scholars in order to enhance academic cooperation between our faculty and Chinese partners.
5
 
 
Потписан Споразум са Стрељачким савезом Србије

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Стрељачки савез Србије закључили су, 18.12.2017. године Споразум о научној, образовној и техничкој сарадњи чији је основни циљ повезивање науке и праксе у областима безбедносне културе ношења, држања и коришћења оружја, спровођење активности обуке руковања ватреним оружјем и примене научних достигнућа и сазнања у спорту, кроз заједничке научно-истраживачке и развојне пројекте.

Овим Споразумом студентима Факултета безбедности се под најповољнијим условима омогућава читав низ активности везаних за обуку руковања ватреним оружјем и добијање релевантних признатих сертификата. Факултет ће у складу са иницијативом Студентског парламента Универзитета у Београду  о вредновању ваннаставних активности студената, ову обуку и сертификате бодовати и исказивати у додатку дипломе.

Споразум су потписали декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и генерални секретар Стрељачког савеза Србије, магистар правних наука Ненад Петковић. Присутвовали су секретар Факултета Невена Настић Драгутиновић, проф. др Горан Мандић, председник Стрељачког савеза Србије, доц. др Ненад Путник, потпредседник Стрељачког савеза Србије, доц. др Младен Милошевић, студент продекан Димитрије Алексић, представник Студентског парламента за спорт, Давид Павловић и студент Факултета безбедности који се успешно професионално бави стрељаштвом, Владимир Павловић.

 2  1

Факултет и Стрељачки савез Србије већ конкретизују овај Споразум и припремају план непосредне реализације организоване обуке студената Факултета безбедности и обезбеђују додатне термине и нивое обуке у зависности од интересовања студената Факултета, о чему ће бити благовремено упознати.

Очекује се да и студенти Факултета, у оквиру овог Споразума преко својих представника, студента продекана и председника Студентског парламента, иницирају и друге активности из ове области за коју су заинтересовани.

 
Амбасадор САД на Факултету безбедности

Њ.Е. амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Р. Скат посетио је 13.12.2017. године Факултет безбедности. Амбасадора Ската дочекали су предсавници сутдената и управе Факултета.

У име студената Факултета безбедности, срдачну добродошлоцу амбасадору Скату пожелела је Јелена Бранковић, председник Студентског прарламента. Након тога, декан Факултета, проф. др Ивица Радовић поздравио је госта и укратко га упознао са историјатом, радом и активностима Факултета и захвалио му се на посети и предавању које ће одржати.

1 2

Амбасадор Скат одржао је предавање студентима Факултета безбедности на тему односа Србије и Сједињених Америчких Држава. У свом предавању осврнуо се на све интензивније и квалитетније односе Србије и САД који су од виталног значаја пре свега за будући развој Србије. Изразио је оптимизам и спремност САД да у свим сегментима помогну Србији на путу уласка у Европску унију, као стратешког интереса Србије.

3 4
Долазак амбасадора Ската изазвао велико интересовање студената који су у великом броју присуствовали предавању, после којег су постављали питања пре свега на теме односа САД и Србије, али и на спољну политику Сједињених Америчких Држава.
5 6

Снимак предавања Њ.Е. амбасадора САД, Кајлa Ската

 
Најбољи студентски радови на тему људске безбедности

У уторак, 12. децембра 2017. у Београду, Центар за истраживање јавних политика доделио је дипломе студентима основних, мастер и докторских студија из Србије који су се одазвали позиву Фонда „Светлана Ђурђевић Лукић" за радове из области људске безбедности. У двојезичном зборнику радова под насловом „Савремени изазови, проблеми и дилеме у вези са безбедношћу појединца" представљено је шест есеја студената основних, мастер и докторских студија који су изабрани као иновативни и актуелни у конкуренцији великог броја радова студената из целе Србије. У овом зборнику радова представљена су три рада студената Факултета безбедности - Невене Шекарић, студенткиње докторских студија, Јасмине Бајрамовић, студенткиње мастер студија и Вукашина Живковића, студента основних студија чији рад је проглашен за најбољи рад у класи основних студија.

Центар за истраживање јавних политика реализовао је овај зборник уз подршку Одељења за демократизацију при Мисији ОЕБС-а у Србији са циљем да промовише младе студенте и студенткиње који се интересују за теме из области људске безбедности. Чланови стручног жирија били су др Владимир Биланџић, стручњак за међународну безбедност и саветник у Мисији ОЕБС-а у Србији, др Вања Роквић са Факултета безбедности Универзитета у Београду, др Срђан Кораћ, научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП) из Београда, Марина Тадић, чланица тима Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, као и Бранка Анђелковић, програмска директорка Центра за истраживање јавних политика, Тања Јакоби, извршна директорка и Јелена Шапић, истраживачица Центра.

1
2

 

 
Предавање о безбедности на локалном нивоу
У организацији проф. др Зорана Кековића, наставника на предмету Системи безбедности, студенти друге године Факултета безбедности су у петак, 8. децембра имали прилику да слушају предавања о безбедности на локалном нивоу. Др Небојша Пантелић, главни полицијски саветник у Министарству унутрашњих послова Републике Србије и председник Интернационалне полицијске асоцијације (ИПА) у Србији, говорио је о искуству и пракси ИПА у области рада полиције у локалној заједници. Он је представио настанак и развој Одељења за рад полиције у заједници, шта је задатак полиције у локалној заједници, који су циљеви рада полиције у заједници и каква је упоредна страна пракса у овој области.

 Fotografija 01  Fotografija 02
Др Пантелић такође је говорио о партнерству свих субјеката локалне заједнице у реализацији овог концепта, о моделима рада полиције са посебним фокусом на облицима деловања полиције у локалној заједници, о превентивном деловању и потреби за јавношћу рада полиције у овој области. Предавач је затим представио шта је досад остварено у концепту полиције у заједници у Србији, говорио је о почетку промена у односима између полиције и грађана и пренео део богатог личног искуства у раду са грађанима из своје 25-годишње каријере у Министарству унутрашњих послова. Др Небојша Пантелић на крају је представио рад ИПА у Србији и понудио студентима Факултета безбедности да слободно узму учешће у разноврсним активностима које ова организација спроводи.
Fotografija 03
 Fotografija 04
Следеће излагање имао је Хајрудин Хајровић, директор Регионалног центра за стручно усавршавање и председник Савета за безбедност града Новог Пазара. Он је говорио о искуству и пракси Савета за безбедност у безбедности на локалном нивоу, на примеру Новог Пазара. Предавач је истакао да савети за безбедност заједно са организацијама цивилног друштва и грађанима треба да промовишу сарадњу између свих заинтересованих страна у области безбедности на локалном нивоу, што је посебно битно након увођења формалне могућности за успостављање ових тела кроз одредбе Закона о локалној самоуправи.Такође је истакао да је савет за безбедност града Новог Пазара почео да ради на реализацији концепта полиције у заједници на иницијативу полицијске управе Нови Пазар. Господин Хајровић на крају је споменуо да је 2016. године у Новом Пазару усвојена Стратегија безбедног града Новог Пазара , која има за циљ да мапира безбедносне проблеме на локалном нивоу, да укаже на главне безбедносне проблеме и да обавеже све локалне институције и друге заинтересоване актере, као и грађане, на решавање локалних проблема у области безбедности.
 Fotografija 05 Fotografija 06
Након излагања гостију уследила су питања студената у вези са детаљима рада наших дипломираних студената у Министарству унутрашњих послова, као и у вези са начином рада савета за безбедност у градовима и општинама у Србији. На крају предавања, проф. др Зоран Кековић захвалио се гостима на занимљивим предавањима. Предавању је такође присуствовало петоро полицијских службеника МУП-а Републике Србије и истовремено чланова Интернационалне полицијске асоцијације у Србији, који су поделили своја искуства из рада с грађанима на локалном нивоу.

 Plakat
 
Доц. др Владимир М. Цветковић добитник Danubius Young Scientist Award

Доцент Факултета безбедности, др Владимир М. Цветковић добитник је престижне награде ,,Danubius Young Scientist Award 2017" за Србију која се додељује од стране Аустријског министарства за науку, истраживање и економију (BMWFW) и Института за дунавски регион и Централну Европу (IDM) за изузетна достигнућа у науци. Додели престижне награде присуствовали су ректори Универзитета из дунавског региона (Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Хрватске) као и ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић који је честитао на добијеном међународном признању и истакао да ће Универзитет у Београду наставити да подстиче научни развој својих истакнутих младих научника.

Госпођа Barbara Weitgruber, генерална директорка Одсека за научна истраживања и међународну сурадњу Федералнога министарства за образовање и истраживање Републике Аустрије (BMWF), госпођа Maive Rute, заменица директора Заједничкога истраживачког центра Европске комисије (JRC) и господин др. Erhard Busek, председник Института за Дунавску регију и средишњу Еуропу (IDM), ове су године уручили награде научницима, једном из сваке земље дунавске регије.

Награда је додељена младим научницима из 14 земаља Дунавског региона - једна за сваку од земаља: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Србије, Украјине и Хрватске. Циљ доделе награде јесте да се истакне научни рад и таленат младих истраживача и унапреди видљивост научне заједнице у региону. Осим тога, награда подстиче младе научнике да се ангажују у научном испитивању многоструких питања у вези Дунавског региона.

Критеријуми доделе награде:

  • Научна изврсност и иновативни приступи у академском раду,
  • Тематска значајност научних радова за Дунавски регион,
  • Значајност научних радова изван националних граница,
  • Потенцијал младог научника - међународна истраживања и пројекти, објављени научни радови, искуство у настави, укљученост у научне организације, дисеминација научног знања.
1
2
 
II Међународна конференција БАЛКАН НА НОВОМ ПУТУ СВИЛЕ

Друга међународна научна конференција „Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1"

Факултет безбедности Универзитета у Београду, у сарадњи са представницима академске заједнице и државним званичницима Народне Републике Кине, 23. новембра 2017. године у сали Клуба посланика у Београду организовао је Другу међународну научну конференцију под називом „Балкан на новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1" (PDF file, 144KB) .

1
2

На самом почетку конфереције декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, у својству домаћина, изразио је задовољство чињеницом да је велики број високих званица својим присуством допринео препознатљивости значаја ове конференције. Декан је присутне подсетио да је прошлогодишња Конференција одржана непосредно пред Самит шефова Влада НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у оквиру Иницијативе 16+1 у Риги, у оквиру кога је потписан Споразум о реализацији безвизног режима за грађане Републике Србије и НР Кине. Србија је тиме постала прва земља Европе са којом је Кина успоставила безвизни режим, што доказује да два народа и две земље гаје високо међусобно поверење, поштовање и сарадњу.

Након декана Радовића, присутнима се обратио Њ.Е. амбасадор НР Кине Ли Манчанг, који се захвалио домаћинима на организацији и истакао да ова конференција представља добар оквир за промоцију и даљи развој сарадње у оквиру Иницијативе 16 + 1, "Један појас - један пут". Амбасадор је нагласио да је ова конференција доказ да Србија придаје велику пажњу сарадњи са Кином, што земља коју он представља високо поштује и цени и изразио наду да ће будућа сарадња између две земље бити још боља и успешнија.

3 4

Након амбасадора НР Кине, присутнима се обратио министар рударства и енергетике у Валади Републике Србије и Национални координатор Механизма сарадње Кина + 16 земаља Централне и Источне Европе, господин Александар Антић. Он је изјавио да је Нови пут свиле или глобални пројекат "Појас и пут" велика шанса за развој целог Балкана и да ће Србија задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе. По речима Министра, овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и да сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона.

Министар Антић је истакао да је Србија дала велики допринос да иницијатива 16 + 1 прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и да, без дилеме, тај оквир постаје значајан елемент кинеско-европских односа.

5
6

На уводној сесији учесници су говорили о кинеским инвестицијама земаљама Централне и Источне Европе, проблемима и перспективама иницијативе "Један појас, један пут", као и о дугорочној (не)одрживости новог пута свиле. Скупу се прво обратила проф. др Дајин Јанг са Института за међународне односе, Нанкаи Универзитета, а потом су излагали и проф. др Нако Стефанов из Центра за источне језике и културе са Универзитета у Софији, као и проф. др Владимир Н. Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У наставку конференције, говорили су проф. др Јифенг Занг, из Шангајске академије друштвених наука, проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности, проф. др Магнус Илмјарв са Универзитета у Талину, затим проф. др Велимир Ракочевић са Правног факултета Универзитета Црне Горе, као и проф. др Катарина Наврот са Универзитета у Познању. Учесници ове сесије су се осврнули на геоекономске импликације и стратегије НР Кине у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", као и позитивне утицаје које ова иницијатива има на балтичке државе и државе Централне Европе.

Наредна сесија била је посвећена анализи кинеске меке моћи кроз иницијативу "Један појас, један пут", односно учешћу земаља Централне и Источне Европе у овом пројекту. Поред тога, наглашена је и важност заштите критичне инфраструктуре на тзв. "Балканском раскршћу". На сесији су говорили проф. др Синиша Таталовић са Факултета политичких наука Универзитета у Загребу, др Катарина Иљинска, представница Балтичког форума из Риге, затим др Бранислав Тодоровић са Националног техничког универзитета из Атине, проф. др Бартош Ковалски са Универзитета у Лођу, и доц. др Милан Липовац са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

7 8

У завршном делу конференције, скупу су се обратили проф. др Дајин Јанго и проф. др Жарко Обрадовић, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, који су се осврнули на важност одржавања ове конференције, изразили оптимизам и нагласили потебу организовања конференција на овако високом нивоу и у будућности на тему Један појас један пут, а нарочито Иницијативе 16 + 1 која је значајна, не само за НР Кину и Србију, већ и за остале земље Централне и Источне Европе.

Осим учесника и гостију из НР Кине и Србије, високом нивоу ове Конференције допринели су еминетни истраживачи и универзитетски професори из Бугарске, Естоније, Црне Горе, Пољске, Хрватске, Летоније и Грчке. Конференцији су, такође, присуствали и многобројни представници академске заједнице, државни званичници Републике Србије, као и представници дипломатског кора земаља обухваћених Иницијативом 16 + 1.  

9 10
 
Промоција Националног стандарда за процену ризика

У среду, 15. новембра 2017. године, у организацији Привредне коморе Србије, Факултета безбедности и Института за стандардизацију Србије, промовисана је нова верзија изворног националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика" (SRPS A.L2.003:2017). У изради овог националног стандарда учествовали су стручњаци из области безбедности који су у просторијама Привредне коморе Србије представили стандард .

1 2

Скуп је отворио и водио председник Удружења за приватно обезбеђење Ђорђе Вучинић, један од чланова Комисије за израду стандарда. Затим се присутнима обратио Александар Недић, секретар Удружења, који је говорио о раду на Закону о приватном обезбеђењу и његовом спровођењу, као и о значају стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика" за ову област. Татјана Бојанић, директорка Института за стандардизацију Србије присутнима је представила значај и рад Института, као и разлику између српских и међународних стандарда. Она је истакла да је стандард о процени ризика јединствени национални стандард који је такође обавезујући због тога што се Закон о приватном обезбеђењу позива на њега.

3 4

Декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић присутнима је укратко представио Факултет, као и аспекте безбедности које наставни план и програм Факултета покрива. Проф. др Радовић посебно је истакао сарадњу Факултета безбедности са Институтом за стандардизацију Србије, с којим је потписао споразум о сарадњи на основу кога је запосленима и студентима Факултета омогућен бесплатни приступ одабраним националним и међународним стандардима из области безбедности.

Проф. др Зоран Кековић, као председник Комисије за израду стандарда у области безбедности и отпорности, захвалио се Привредној комори Србије, Институту за стандардизацију Србије, Факултету безбедности и Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Он је затим истакао значај процене ризика за заштиту пословања институција и организација, за могућност остваривања значајних уштеда у пословању, и осврнуо с ена чињеницу да је процена ризика, као и сам стандард, данас заступљена у наставним плановима факултета у Србији, па и у региону. Проф. др Кековић објаснио је разлоге због којих је прва верзија стандарда ревидирана, зашто је потребна лиценца за обављање послова процене ризика и захвалио се свима који су учествовали у изради стандарда.

5
6

Др Ненад Комазец затим је представио садржај националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика". Презентовао је процес његовог развоја од 2010. године до данас, укратко описао 11 група ризика за анализу, објаснио категоризацију ризика и представио елементе Акта о процени ризика. Др Комазец нагласио је да је овај стандард замишљен као кровни стандард у овој области. Драгиша Јовановић, један од чланова Комисије за израду стандарда, говорио је о користима које стандард носи са собом, и о томе да су многе институције и организације већ почеле да га користе. Објаснио је да је терминологија стандарда и важећих прописа у овој области у великој мери усклађена, и да је једна од области које се прате област процене ризика у пословању.

7 8

Након представљања стандарда уследила је дискусија у којој су учествовали представници компанија за приватно обезбеђење и експерти у овој области. После дискусије, Ђорђе Вучинић се захвалио свим гостима на присуству промоцији. На промоцији су гости имали прилику да купе приручник „Процена ризика у заштити лица, имовине и пословања" (Центра за анализу ризика и управљање кризама), од чије продаје је целокупни приход усмерен за хуманитарну фондацију „Буди хуман", за помоћ Анастасији Гавриловић, студенткињи Факултета безбедности. Скупу је присуствовало 120 учесника, међу којима су били представници државних органа (Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије), локалних самоуправа итд.) и привредних субјеката који пружају услуге приватног обезбеђења и оних који остварују самозаштитну делатност по Закону о приватном обезбеђењу.

9
10

TVStudioB

 
Студијска посета Универзитету у Санкт Петербургу

Универзитет Државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације из Санкт Петербурга, најстарија образовна установа тог типа у свету, која ове године слави 111 година, предложио је сарадњу Београдском универзитету, како би наши стручњаци подигли ниво знања из области безбедности и пренели га на српске студенте.

Предлог Споразума Факултету безбедности понуђен је током студијског боравка представника Факултета безбедности, Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу и представника Криминалистичко-полицијске академије Универзитету Државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације у Санкт Петербургу.

 
ФБ монографија: Нови пут свиле
DSC_0081 

Промоција монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти"


Дана 02. новембра 2017. године је у Медија центру одржана промоција монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти". У уводном делу промоције, пред бројним представницима медија, као и студентима Универзитета у Београду, говорили су Њ.Е. господин Ли Манчанг, изванредни и опуномоћени амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији и проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду

DSC_0039 DSC_0036

Амбасадор Манчанг је истакао да представници кинеских власти високо цене и захваљују што Република Србија активно и чврсто учествује у Иницијативи "Један појас, један пут" и у том смислу истакао значај који дају и представници академске јавности. Амбасадор Манчанг је посебно похвалио велики допринос који с тим у вези дају професори и истраживачи са Факултета безбедности Универзитета у Београду, а о чему сведочи и монографија "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" која је данас представљена широј јавности.

Након представљања осмочлане делегације реномираних кинеских професора и истраживача, декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић се захвалио гостима из НР Кине и подсетио да је ова монографија један од резултата међународне научне конференције коју је 01. новембра 2017. године организовао Факултет безбедности под називом "Појас и пут: Балканска перспектива" , а у којем је учешће узело двадесетак истраживача из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе. Декан Ивица Радовић је такође истакао да ће Факултет безбедности и ове године 23. новембра организовати међународну научнy конференцију под називом "Балкан на Новом путу свиле: Безбедносни изазови, ризици и претње унутар Иницијативе 16+1", а која ће такође окупити учеснике из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе.

DSC_0049
DSC_0066
DSC_0089 DSC_0002

Више о самом садржају монографије рекао је главни уредник проф. др Владимир Н. Цветковић подсећајући да монографија "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" представља двојезично (енглеско-српско) издање 13 прилога у чијој изради је учествовало 15 аутора и коаутора из држава које су обухваћене иницијативом 16+1. Уредник монографије проф. Цветковић је истакао да је ова публикација резултат настојања да се мултидисциплинарним приступом стручној, научној, али и академској јавности представи значај доласка НР Кине на "велику светску позорницу", као и који су могући ефекати таквих глобалних промена по регион Балкана, односно државе Централне и Источне Европе.

Др Шао Бинхонг са Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука у Пекингу, затим проф. др Жарко Обрадовић и проф. др Зоран Драгишић, су као чланови уредништва овог издања говорили више о самој Иницијативи "Један појас, Један пут" и Иницијативи 16+1, значају билатералне сарадње између НР Кине и Републике Србије, конкретним резултатима, очекиваном доприносу академске заједнице, али и будућим пројектима које ће Факултет безбедности реализовати заједно са кинеским партнерима. 

Снимак промоције монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" у Медија центру.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 11 - 20 of 143