Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Доц. др Владимир М. Цветковић добитник Danubius Young Scientist Award

Доцент Факултета безбедности, др Владимир М. Цветковић добитник је престижне награде ,,Danubius Young Scientist Award 2017" за Србију која се додељује од стране Аустријског министарства за науку, истраживање и економију (BMWFW) и Института за дунавски регион и Централну Европу (IDM) за изузетна достигнућа у науци. Додели престижне награде присуствовали су ректори Универзитета из дунавског региона (Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Хрватске) као и ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић који је честитао на добијеном међународном признању и истакао да ће Универзитет у Београду наставити да подстиче научни развој својих истакнутих младих научника.

Госпођа Barbara Weitgruber, генерална директорка Одсека за научна истраживања и међународну сурадњу Федералнога министарства за образовање и истраживање Републике Аустрије (BMWF), госпођа Maive Rute, заменица директора Заједничкога истраживачког центра Европске комисије (JRC) и господин др. Erhard Busek, председник Института за Дунавску регију и средишњу Еуропу (IDM), ове су године уручили награде научницима, једном из сваке земље дунавске регије.

Награда је додељена младим научницима из 14 земаља Дунавског региона - једна за сваку од земаља: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Србије, Украјине и Хрватске. Циљ доделе награде јесте да се истакне научни рад и таленат младих истраживача и унапреди видљивост научне заједнице у региону. Осим тога, награда подстиче младе научнике да се ангажују у научном испитивању многоструких питања у вези Дунавског региона.

Критеријуми доделе награде:

 • Научна изврсност и иновативни приступи у академском раду,
 • Тематска значајност научних радова за Дунавски регион,
 • Значајност научних радова изван националних граница,
 • Потенцијал младог научника - међународна истраживања и пројекти, објављени научни радови, искуство у настави, укљученост у научне организације, дисеминација научног знања.
1
2
 
II Међународна конференција БАЛКАН НА НОВОМ ПУТУ СВИЛЕ

Друга међународна научна конференција „Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1"

Факултет безбедности Универзитета у Београду, у сарадњи са представницима академске заједнице и државним званичницима Народне Републике Кине, 23. новембра 2017. године у сали Клуба посланика у Београду организовао је Другу међународну научну конференцију под називом „Балкан на новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1" (PDF file, 144KB) .

1
2

На самом почетку конфереције декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, у својству домаћина, изразио је задовољство чињеницом да је велики број високих званица својим присуством допринео препознатљивости значаја ове конференције. Декан је присутне подсетио да је прошлогодишња Конференција одржана непосредно пред Самит шефова Влада НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у оквиру Иницијативе 16+1 у Риги, у оквиру кога је потписан Споразум о реализацији безвизног режима за грађане Републике Србије и НР Кине. Србија је тиме постала прва земља Европе са којом је Кина успоставила безвизни режим, што доказује да два народа и две земље гаје високо међусобно поверење, поштовање и сарадњу.

Након декана Радовића, присутнима се обратио Њ.Е. амбасадор НР Кине Ли Манчанг, који се захвалио домаћинима на организацији и истакао да ова конференција представља добар оквир за промоцију и даљи развој сарадње у оквиру Иницијативе 16 + 1, "Један појас - један пут". Амбасадор је нагласио да је ова конференција доказ да Србија придаје велику пажњу сарадњи са Кином, што земља коју он представља високо поштује и цени и изразио наду да ће будућа сарадња између две земље бити још боља и успешнија.

3 4

Након амбасадора НР Кине, присутнима се обратио министар рударства и енергетике у Валади Републике Србије и Национални координатор Механизма сарадње Кина + 16 земаља Централне и Источне Европе, господин Александар Антић. Он је изјавио да је Нови пут свиле или глобални пројекат "Појас и пут" велика шанса за развој целог Балкана и да ће Србија задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе. По речима Министра, овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и да сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона.

Министар Антић је истакао да је Србија дала велики допринос да иницијатива 16 + 1 прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и да, без дилеме, тај оквир постаје значајан елемент кинеско-европских односа.

5
6

На уводној сесији учесници су говорили о кинеским инвестицијама земаљама Централне и Источне Европе, проблемима и перспективама иницијативе "Један појас, један пут", као и о дугорочној (не)одрживости новог пута свиле. Скупу се прво обратила проф. др Дајин Јанг са Института за међународне односе, Нанкаи Универзитета, а потом су излагали и проф. др Нако Стефанов из Центра за источне језике и културе са Универзитета у Софији, као и проф. др Владимир Н. Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У наставку конференције, говорили су проф. др Јифенг Занг, из Шангајске академије друштвених наука, проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности, проф. др Магнус Илмјарв са Универзитета у Талину, затим проф. др Велимир Ракочевић са Правног факултета Универзитета Црне Горе, као и проф. др Катарина Наврот са Универзитета у Познању. Учесници ове сесије су се осврнули на геоекономске импликације и стратегије НР Кине у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", као и позитивне утицаје које ова иницијатива има на балтичке државе и државе Централне Европе.

Наредна сесија била је посвећена анализи кинеске меке моћи кроз иницијативу "Један појас, један пут", односно учешћу земаља Централне и Источне Европе у овом пројекту. Поред тога, наглашена је и важност заштите критичне инфраструктуре на тзв. "Балканском раскршћу". На сесији су говорили проф. др Синиша Таталовић са Факултета политичких наука Универзитета у Загребу, др Катарина Иљинска, представница Балтичког форума из Риге, затим др Бранислав Тодоровић са Националног техничког универзитета из Атине, проф. др Бартош Ковалски са Универзитета у Лођу, и доц. др Милан Липовац са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

7 8

У завршном делу конференције, скупу су се обратили проф. др Дајин Јанго и проф. др Жарко Обрадовић, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, који су се осврнули на важност одржавања ове конференције, изразили оптимизам и нагласили потебу организовања конференција на овако високом нивоу и у будућности на тему Један појас један пут, а нарочито Иницијативе 16 + 1 која је значајна, не само за НР Кину и Србију, већ и за остале земље Централне и Источне Европе.

Осим учесника и гостију из НР Кине и Србије, високом нивоу ове Конференције допринели су еминетни истраживачи и универзитетски професори из Бугарске, Естоније, Црне Горе, Пољске, Хрватске, Летоније и Грчке. Конференцији су, такође, присуствали и многобројни представници академске заједнице, државни званичници Републике Србије, као и представници дипломатског кора земаља обухваћених Иницијативом 16 + 1.  

9 10
 
Промоција Националног стандарда за процену ризика

У среду, 15. новембра 2017. године, у организацији Привредне коморе Србије, Факултета безбедности и Института за стандардизацију Србије, промовисана је нова верзија изворног националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика" (SRPS A.L2.003:2017). У изради овог националног стандарда учествовали су стручњаци из области безбедности који су у просторијама Привредне коморе Србије представили стандард .

1 2

Скуп је отворио и водио председник Удружења за приватно обезбеђење Ђорђе Вучинић, један од чланова Комисије за израду стандарда. Затим се присутнима обратио Александар Недић, секретар Удружења, који је говорио о раду на Закону о приватном обезбеђењу и његовом спровођењу, као и о значају стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика" за ову област. Татјана Бојанић, директорка Института за стандардизацију Србије присутнима је представила значај и рад Института, као и разлику између српских и међународних стандарда. Она је истакла да је стандард о процени ризика јединствени национални стандард који је такође обавезујући због тога што се Закон о приватном обезбеђењу позива на њега.

3 4

Декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић присутнима је укратко представио Факултет, као и аспекте безбедности које наставни план и програм Факултета покрива. Проф. др Радовић посебно је истакао сарадњу Факултета безбедности са Институтом за стандардизацију Србије, с којим је потписао споразум о сарадњи на основу кога је запосленима и студентима Факултета омогућен бесплатни приступ одабраним националним и међународним стандардима из области безбедности.

Проф. др Зоран Кековић, као председник Комисије за израду стандарда у области безбедности и отпорности, захвалио се Привредној комори Србије, Институту за стандардизацију Србије, Факултету безбедности и Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Он је затим истакао значај процене ризика за заштиту пословања институција и организација, за могућност остваривања значајних уштеда у пословању, и осврнуо с ена чињеницу да је процена ризика, као и сам стандард, данас заступљена у наставним плановима факултета у Србији, па и у региону. Проф. др Кековић објаснио је разлоге због којих је прва верзија стандарда ревидирана, зашто је потребна лиценца за обављање послова процене ризика и захвалио се свима који су учествовали у изради стандарда.

5
6

Др Ненад Комазец затим је представио садржај националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва - процена ризика". Презентовао је процес његовог развоја од 2010. године до данас, укратко описао 11 група ризика за анализу, објаснио категоризацију ризика и представио елементе Акта о процени ризика. Др Комазец нагласио је да је овај стандард замишљен као кровни стандард у овој области. Драгиша Јовановић, један од чланова Комисије за израду стандарда, говорио је о користима које стандард носи са собом, и о томе да су многе институције и организације већ почеле да га користе. Објаснио је да је терминологија стандарда и важећих прописа у овој области у великој мери усклађена, и да је једна од области које се прате област процене ризика у пословању.

7 8

Након представљања стандарда уследила је дискусија у којој су учествовали представници компанија за приватно обезбеђење и експерти у овој области. После дискусије, Ђорђе Вучинић се захвалио свим гостима на присуству промоцији. На промоцији су гости имали прилику да купе приручник „Процена ризика у заштити лица, имовине и пословања" (Центра за анализу ризика и управљање кризама), од чије продаје је целокупни приход усмерен за хуманитарну фондацију „Буди хуман", за помоћ Анастасији Гавриловић, студенткињи Факултета безбедности. Скупу је присуствовало 120 учесника, међу којима су били представници државних органа (Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије), локалних самоуправа итд.) и привредних субјеката који пружају услуге приватног обезбеђења и оних који остварују самозаштитну делатност по Закону о приватном обезбеђењу.

9
10

TVStudioB

 
Студијска посета Универзитету у Санкт Петербургу

Универзитет Државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације из Санкт Петербурга, најстарија образовна установа тог типа у свету, која ове године слави 111 година, предложио је сарадњу Београдском универзитету, како би наши стручњаци подигли ниво знања из области безбедности и пренели га на српске студенте.

Предлог Споразума Факултету безбедности понуђен је током студијског боравка представника Факултета безбедности, Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу и представника Криминалистичко-полицијске академије Универзитету Државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације у Санкт Петербургу.

 
ФБ монографија: Нови пут свиле
DSC_0081 

Промоција монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти"


Дана 02. новембра 2017. године је у Медија центру одржана промоција монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти". У уводном делу промоције, пред бројним представницима медија, као и студентима Универзитета у Београду, говорили су Њ.Е. господин Ли Манчанг, изванредни и опуномоћени амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији и проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду

DSC_0039 DSC_0036

Амбасадор Манчанг је истакао да представници кинеских власти високо цене и захваљују што Република Србија активно и чврсто учествује у Иницијативи "Један појас, један пут" и у том смислу истакао значај који дају и представници академске јавности. Амбасадор Манчанг је посебно похвалио велики допринос који с тим у вези дају професори и истраживачи са Факултета безбедности Универзитета у Београду, а о чему сведочи и монографија "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" која је данас представљена широј јавности.

Након представљања осмочлане делегације реномираних кинеских професора и истраживача, декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић се захвалио гостима из НР Кине и подсетио да је ова монографија један од резултата међународне научне конференције коју је 01. новембра 2017. године организовао Факултет безбедности под називом "Појас и пут: Балканска перспектива" , а у којем је учешће узело двадесетак истраживача из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе. Декан Ивица Радовић је такође истакао да ће Факултет безбедности и ове године 23. новембра организовати међународну научнy конференцију под називом "Балкан на Новом путу свиле: Безбедносни изазови, ризици и претње унутар Иницијативе 16+1", а која ће такође окупити учеснике из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе.

DSC_0049
DSC_0066
DSC_0089 DSC_0002

Више о самом садржају монографије рекао је главни уредник проф. др Владимир Н. Цветковић подсећајући да монографија "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" представља двојезично (енглеско-српско) издање 13 прилога у чијој изради је учествовало 15 аутора и коаутора из држава које су обухваћене иницијативом 16+1. Уредник монографије проф. Цветковић је истакао да је ова публикација резултат настојања да се мултидисциплинарним приступом стручној, научној, али и академској јавности представи значај доласка НР Кине на "велику светску позорницу", као и који су могући ефекати таквих глобалних промена по регион Балкана, односно државе Централне и Источне Европе.

Др Шао Бинхонг са Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука у Пекингу, затим проф. др Жарко Обрадовић и проф. др Зоран Драгишић, су као чланови уредништва овог издања говорили више о самој Иницијативи "Један појас, Један пут" и Иницијативи 16+1, значају билатералне сарадње између НР Кине и Републике Србије, конкретним резултатима, очекиваном доприносу академске заједнице, али и будућим пројектима које ће Факултет безбедности реализовати заједно са кинеским партнерима. 

Снимак промоције монографије "Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти" у Медија центру.
 
Центар за примењену безбедност на Сајму књига

На 62. Међународном београдском сајму књига, 25. октобра 2017. године, одржана је промоција новог издања Факултета безбедности и Центра за примењену безбедност, „Каталога база података за истраживања у области безбедности". На промоцији су говорили управник Центра за примењену безбедност проф. др Слађана Ђурић, продекан за наставу Факултета безбедности, проф. др Божидар Бановић, као и истраживачи Центра за примењену безбедност, Иван Димитријевић и Ана Параушић, аутори публикације. Промоција је одржана у организацији Центра за промоцију науке, а модератор догађаја био је Иван Умељић.

 slika 01  slika 02

Истакавши драматичан пораст форми и обима примене информационих и комуникационих технологија са једне, и усложњавање безбедносних појава са друге стране, професорка Слађана Ђурић, уредник Каталога база података, нагласила је многобројне предности коришћења секундарних извора података и изразила очекивања да ће ова публикација покренути дискусију о развијању ефикасније истраживачке праксе у подручју безбедности. Професор Божидар Бановић оценио је да Каталог база података није намењен само студентима Факултета безбедности већ и свима који се баве истраживањем појава безбедности.

slika 03
slika 04

Иван Димитријевић је напоменуо како је почетни циљ израде Каталога био да се креира обухватан и детаљан приказ постојећих база које садрже податке релевантне за проучавање безбедности. Аутори очекују да ће ова публикација, не само академским истраживачима већ и практичарима безбедности, као и планерима јавних политика и доносиоцима одлука, бити добар водич за адекватан избор, начин приступања и коришћења најрелевантнијих светских база. На крају је Ана Параушић представила структуру Каталога база података који је доступан на посебној интернет страници Факултета.

 slika 05 slika 06

Након завршетка промоције присутне је поздравио и декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, истакавши значај Каталога база података за академску и стручну јавност, али и задовољство што је ова публикација представљена на Сајму књига.

slika 07
 slika 08

Публикација је објављена у електронској форми и у целости је доступна на сајту Факултета безбедности.

 
Предавање конгресмена Теда Поа у Ректорату

Конгресмен Тед По на позив Факултета безбедности, Универзитета у Београду, одржао је предавање на тему: "САД и борба против тероризма" у Свечаној сали Универзитета у Београду. Конгресмена Тедa Поа примили су проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор и проф. др Иванка Поповић, проректор у присуству проф. др Николе Танића, помоћника Министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Ивице Радовића, декана Факултета безбедности и др Дарка Трифуновића, вишег научног сарадника и управника Центра за националну и међународну безбедност.

Декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић уручио је конгресмену Теду Поу Златну плакету Факултета безбедности за његов допринос светском миру и борби против тероризма.

 1 2
 3  4

 

 
Конференција "Балкан између Истока и Запада"

Факултет безбедности и Филозофски факултет из Скопља организовали међународну конференцију у Охриду

У Охриду је од 5. до 7. септембра 2017. одржана међународна научна конференција Балкан између Истока и Запада: Стари и нови безбедносни изазови (The Balkans between East and West: Old and New Security Challenges) коју су заједнички организовали Филозофски факултет из Скопља и Факултет безбедности из Београда. На конференцији је учествовало седамдесетак истраживача из региона Балкана (Хрватска, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина, Бугарска и Србија), као и из вишне земаља из целог света (Шпанија, Данска, Мађарскаа, Словачка, Египат, Мароко, Турска, Италија и Велика Британија). На конференцији је учествовало 110 аутора и коаутора који су резултате својиих истраживања презентирали у десет организованих панела. Део презентираних радова је објављен у специјалном броју међународног научног часописа Безбедносни дијалози који је доступан на http://sd.fzf.ukim.edu.mk/pdf/vol8n2.pdf. Конференцију су, поред ректора универзитета у Скопљу, проф. др Николе Јанкуловског и представника два факултета, отворили и Талат Џафери, председник народне скупштине Републике Македоније и Оливер Спасовски, министар унутрашњих послова, као и Верица Стефановска, председница Коморе за приватну безбедност.

Од широке лепезе тема о којима се дискутовало централне су биле:

 • БАЛКАН У НОВОЈ КОНСТЕЛАЦИЈИ МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА
 • ИМПЛИКАЦИЈЕ НОВОГ ХЛАДОГ РАТА НА БАЛКАН
 • БАЛКАН И ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА
 • КРИЗА У ЕУ И ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ
 • ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ БАЛКАНСКИХ ДРЖАВА
 • ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ И БЕЗБЕДНОСТ
 • КРИЗА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ И ИМПЛИКАЦИЈЕ НА БЕЗБЕДНОСТ БАЛКАНА
 • МУЛТИКУЛТУРЛИЗАМ И БАЛКАН
 • НОВИ ПУТ СВИЛЕ
 • ПЕРСПЕКТИВИТЕ ШИРЕЊА НАТО НА БАЛКАН
 • ПРИВАТИЗАЦИЈА БЕЗБЕДНОСТИ У БАЛКАНСКИМ ДРЖАВАМА
 • КРИЗА ДЕМОКРАТИЈЕ У БАЛКАНСКИМ ЗЕМЉАМА

Овај догађај је изазвао и значајну медијску пажњу. Медијски прилог Гласа Америке доступан на  https://mk.voanews.com/a/balkans-security/4020813.html

 1  2
 3  

 

 
Конференција "Урбана безбедност и урбани развој"

Факултет безбедности заједно са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду организовао је Прву научну конференцију "Урбана безбедност и урбани развој" у просторијама Архитектонског факултета 21. јуна.2017. године

Циљ конференције је био да се подстакне и развије академска расправа о комплексности безбедносних питања у урбаном простору. На конференцији су отворене актуелне теме, које на различите начине повезују питања урбаног развоја и безбедности са урбаним простором у настојању да се пронађу адекватна решења за све сложеније безбедносне изазове 21. века.

Отварању конференције присуствовали су декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Ивица Радовић, продекан за науку Архитектонског факултета Универзитета у Београду, доц. др Ана Никезић, а конференцију је отворио в.д. помоћника Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, господин Ђорђе Милић. 

Предавачи по позиву су били истакнути међународни аутори у области урбаног развоја и урбаног дизајна, превенције криминала и безбедносног менаџмента: Bo Grönlund професор емеритус Данске краљевске академије уметности (Одсек за архитектуру), Günter Stummvoll, истраживач Европског центра за политику и истраживање социјалне заштите у Бечу, као и предавач на Департману за социологију Универзитета у Бечу (Аустрија), као и Wilbert Rodenhuis, професор на наставним предметима из области безбедносног менаџмента и управљања ризицима са Саxион универзитета у Холандији. 

На конференцији је у оквиру 4 тематска панела било изложено укупно 37 радова.

Радови са конференције биће објављени у зборнику радова са конференције.

 1  2
 3  4

 

 
Споразум о сарадњи са Факултетом безбједносних наука

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци закључили су 14.06.2017. године у деканату Криминалистичко полицијске академије у Земуну Споразум о научно-образовној и пословно-техничкој сарадњи. Споразум су потписали декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и декан Факултета безбједносних наука, доц. др Предраг Ћеранић. Потписивању Споразума присуствовали су представници Факултета безбедности: продекани проф. др Божидар Бановић, проф. др Желимир Кешетовић и секретар Факултета Невена Настић.

Домаћина потписивања Споразума, Криминалистичко полицијску академију, представљали су декан, проф. др Горан Бошковић и продекани проф. др Саша Милојевић и проф. др Саша Мијалковић. Криминалистичко полицијска академија је са Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, такође, потписала споразум о сарадњи те две институције.

 1 2
 3

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 11 - 20 of 139