Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Факултет безбедности на дијалогу о Косову и Метохији

На позив радне групе за подршку вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, Факултет безбедности, као компетентна високообразовна институција у области наука безбедности, позван је да учествује у процесу: „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохихији“. У том смислу, округлом столу „Политичко-безбедносни аспекти косовско-метохијског проблема“, који је одржан 6. фебруара 2018. године, са Факултета безбедности присуствовали су: декан проф. др Ивица Радовић, председник Савета, проф. др Мирослав Младеновић, продекани: проф. др Божидар Бановић, проф. др Владимир Цветковић и проф. др Зоран Драгишић, као и проф. др Владимир Јаковљевић, проф. др Жарко Обрадовић, проф. др Зоран Јефтић, проф. др Јасмина Гачић, проф. др Ивица Ђорђевић, доц. др Милан Липовац, мр Владимир Ајзенхамер, Невена Настић, представници студената Факултета, Јелена Бранковић, Димитрије Алексић, Милош Томић и Милица Ћурћић. Своја излагагања на округлом столу имали су проф. др Владимир Цветковић са темом: “Статус Косова и Метохије из угла студија безбедности“, проф. др Зоран Драгишић са темом: „Систем националне безбедности Косова и Метохије“ и проф. др Владимир Јаковљевић са темом: „Организација система заштите и спасавања у случају кризе на Косову и Метохији“.  

1

Округлом столу присуствовали су високи државни званичници, господин Александар Вулин, министар одбране, господин Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, начелник  Генералштаба Војске Србије, генерал Љубуша Диковић, ректор Универзитета одбране, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, декан Криминалистичко полицијске академије, проф. др Горан Бошковић, директор полиције Србије, Владимир Ребић, и представници државних и академских  институција из области одбране и безбедности који су износили своја стручне оцене  ситуације као и предвиђања развоја догађаја на Косову и Метохији, као и пројекцију истих на безбедност Републике Србије и региона. Радом округлог стола координирао је државни секретар у Минстарству одбране, генерал-потпуковник Александар Живковић. 
2
3
 
У наставку ове вести, захваљујући ТВ Пинк која је пратила целокупан рад округлог стола, можете погледати излагања учесника округлог стола: 
 
Сарадња са партнерима из Руске Федерације

Наставно-научна сарадња са партнерима из Руске Федерације

Као резултат вишегодишње међусобне успешне сарадње, 02. фебруара 2018. године Факултет безбедности организовао је радни састанак коме су присуствовали гости и колеге Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, које су представљали директор, господин Виктор Гуљевич и кодиректор господин Бојан Гламочанин, заједно са виоским представницима Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, на чијем челу је био господин В.В. Панченков, генерал-мајор, начелник Академије. Факултет је овом приликом био домаћин и колегама са Факултета безбедности Московског државног регионалног Универзитета, које је представљала проф. др Хелена Приорова, продекан за мастер академске студије и научно истраживачки рад.

1 2

Испред Факултета безбедности, уважене госте су дочекали декан, проф. др Ивица Радовић, председник Савета Факултета, проф. др Мирослав Младеновић, шефови катедри студија одбране и цивилне заштите и заштите животне средине, проф. др Зоран Јефтић и проф. др Владимир Јаковљевић и секретар Факултета, Невена Настић.

5 4

Посета је протекла у изузетно срдачној атмосфери и након кратктих презентација о институцијама које представљају, закључено је да је заједничка сарадња вишестрано корисна и неопходна, ради размене практичних искустава, знања и истраживања, размене наставника и студената на свим нивоима, као и ради учешћа на заједничким пројекатима, семинарима и другим академским скуповима из области безбедности, цивилне заштите и заштите животне средине.

Након радног састанка, присутни су се срели са државним секретаром у Министарству одбране, господином Александаром Живковићем, генерал-потпуковником Војске Србије у пензији, који је позравио скуп и уважене госте и у свом обраћању истако значај овакве врсте сарадње нарочито у контексту иницијативе Министарства одбране у погледу афирмације цивилне одбране и заштите у образовном систему Србије и као и свим осталим видовима едукације грађана у овој области.

 
Потписан Споразум са Црвеним крстом Србије

Дана 22.12.2017. године, потписан је Споразум о научно-стручној и пословно-техничкој сарадњи између Факултета безбедности  и Црвеног крста Србије. Споразум је закључен ради успостављања међусобне научно-стручне и пословно-техничке сарадње и утврђивање услова, оквира и видова сарадње, која ће се одвијати у више области рада.

Стране су сагласне да сарадња подразумева:

 • подршку и партнерство у реализацији стручне праксе студената треће и четврте године основних академских студија, студијске групе:цивилна заштита и заштита животне средине,
 • заједничко учествовање у реализацији националних и међународних научно-развојних, истраживачких и стручних пројеката из области реаговања и управљања у ванредним ситуацијама, мировних и хуманитарних операција, људске безбедности, еколошке безбедности и сл.
 • развој нових иновативних технологија, процеса и услуга, насталих применом властитих или резултата научно-истраживачког рада других, а који ће имати својства значајна за одвијање основних делатности споразумних страна,
 • континуални рад на унапређењу квалитета као једног од најважнијих елемента и стратешких праваца развоја споразумних страна,
 • размену стручних кадрова у едукативним процесима које у оквиру своје делатности реализују споразумне Стране, са циљем унапређења знања запослених и волонтера ЦКС-а и запослених и студената Факултета безбедности,
 • учествовање у развоју и примени стандарда и стандардизације у областима од обостраног интереса,
  коришћење и трансфер савремених технологија у области управљања ванредним ситуацијама,
 • сарадња на припреми курсева, семинара, научних скупова, конференција, округлих столова и других облика континуалне едукације у областима од интереса за споразумне Стране,
 • развој научне и стручне базе података у областима које су од значаја за Споразумне стране,
 • рад на повезивању са другим научно-истраживачким и привредним субјектима, као и локалним заједницама заинтересованим за унапређење ових области,
 • међусобну доступност стручне и научне литературе,
 • развој издавачке делатности у областима од обостраног интереса и
 • друге облике сарадње у оквиру заједничких и општих интереса.

Споразум су потписали проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности и генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленковић. Потписивању су присуствовали шеф Катедре студија цивилне заштите и заштите животне средине проф. др Владимир Јаковљевић и остали наставници и сарадници.

1
 2
 3  4
 
Faculty members took part in The Seventh World Forum on China Studies

Vice Dean for Postgraduate Studies and Research Affairs professor Želimir Kešetović and assistant professor Milan Lipovac took part in The Seventh World Forum on China Studies, themed on "China in a New Era" this December 10-11 2017.

1
 2

Our Faculty members together with more than 180 sinologists from 30 countries discuss topics including balanced development, cultural confidence, institutional building, and major country diplomacy for China's development in a new era.

Professor Kešetović presented work named "Misunderstanding in Western and Chinese Crisis Communication" and assistant professor Lipovac presented work named "China's New Development Stage: Increasing Soft Power".

3
 4
During the form, they held a series of meetings with Chinese scholars in order to enhance academic cooperation between our faculty and Chinese partners.
5
 
 
Потписан Споразум са Стрељачким савезом Србије

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Стрељачки савез Србије закључили су, 18.12.2017. године Споразум о научној, образовној и техничкој сарадњи чији је основни циљ повезивање науке и праксе у областима безбедносне културе ношења, држања и коришћења оружја, спровођење активности обуке руковања ватреним оружјем и примене научних достигнућа и сазнања у спорту, кроз заједничке научно-истраживачке и развојне пројекте.

Овим Споразумом студентима Факултета безбедности се под најповољнијим условима омогућава читав низ активности везаних за обуку руковања ватреним оружјем и добијање релевантних признатих сертификата. Факултет ће у складу са иницијативом Студентског парламента Универзитета у Београду  о вредновању ваннаставних активности студената, ову обуку и сертификате бодовати и исказивати у додатку дипломе.

Споразум су потписали декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и генерални секретар Стрељачког савеза Србије, магистар правних наука Ненад Петковић. Присутвовали су секретар Факултета Невена Настић Драгутиновић, проф. др Горан Мандић, председник Стрељачког савеза Србије, доц. др Ненад Путник, потпредседник Стрељачког савеза Србије, доц. др Младен Милошевић, студент продекан Димитрије Алексић, представник Студентског парламента за спорт, Давид Павловић и студент Факултета безбедности који се успешно професионално бави стрељаштвом, Владимир Павловић.

 2  1

Факултет и Стрељачки савез Србије већ конкретизују овај Споразум и припремају план непосредне реализације организоване обуке студената Факултета безбедности и обезбеђују додатне термине и нивое обуке у зависности од интересовања студената Факултета, о чему ће бити благовремено упознати.

Очекује се да и студенти Факултета, у оквиру овог Споразума преко својих представника, студента продекана и председника Студентског парламента, иницирају и друге активности из ове области за коју су заинтересовани.

 
Амбасадор САД на Факултету безбедности

Њ.Е. амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Р. Скат посетио је 13.12.2017. године Факултет безбедности. Амбасадора Ската дочекали су предсавници сутдената и управе Факултета.

У име студената Факултета безбедности, срдачну добродошлоцу амбасадору Скату пожелела је Јелена Бранковић, председник Студентског прарламента. Након тога, декан Факултета, проф. др Ивица Радовић поздравио је госта и укратко га упознао са историјатом, радом и активностима Факултета и захвалио му се на посети и предавању које ће одржати.

1 2

Амбасадор Скат одржао је предавање студентима Факултета безбедности на тему односа Србије и Сједињених Америчких Држава. У свом предавању осврнуо се на све интензивније и квалитетније односе Србије и САД који су од виталног значаја пре свега за будући развој Србије. Изразио је оптимизам и спремност САД да у свим сегментима помогну Србији на путу уласка у Европску унију, као стратешког интереса Србије.

3 4
Долазак амбасадора Ската изазвао велико интересовање студената који су у великом броју присуствовали предавању, после којег су постављали питања пре свега на теме односа САД и Србије, али и на спољну политику Сједињених Америчких Држава.
5 6

Снимак предавања Њ.Е. амбасадора САД, Кајлa Ската

 
Најбољи студентски радови на тему људске безбедности

У уторак, 12. децембра 2017. у Београду, Центар за истраживање јавних политика доделио је дипломе студентима основних, мастер и докторских студија из Србије који су се одазвали позиву Фонда „Светлана Ђурђевић Лукић" за радове из области људске безбедности. У двојезичном зборнику радова под насловом „Савремени изазови, проблеми и дилеме у вези са безбедношћу појединца" представљено је шест есеја студената основних, мастер и докторских студија који су изабрани као иновативни и актуелни у конкуренцији великог броја радова студената из целе Србије. У овом зборнику радова представљена су три рада студената Факултета безбедности - Невене Шекарић, студенткиње докторских студија, Јасмине Бајрамовић, студенткиње мастер студија и Вукашина Живковића, студента основних студија чији рад је проглашен за најбољи рад у класи основних студија.

Центар за истраживање јавних политика реализовао је овај зборник уз подршку Одељења за демократизацију при Мисији ОЕБС-а у Србији са циљем да промовише младе студенте и студенткиње који се интересују за теме из области људске безбедности. Чланови стручног жирија били су др Владимир Биланџић, стручњак за међународну безбедност и саветник у Мисији ОЕБС-а у Србији, др Вања Роквић са Факултета безбедности Универзитета у Београду, др Срђан Кораћ, научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП) из Београда, Марина Тадић, чланица тима Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, као и Бранка Анђелковић, програмска директорка Центра за истраживање јавних политика, Тања Јакоби, извршна директорка и Јелена Шапић, истраживачица Центра.

1
2

 

 
Предавање о безбедности на локалном нивоу
У организацији проф. др Зорана Кековића, наставника на предмету Системи безбедности, студенти друге године Факултета безбедности су у петак, 8. децембра имали прилику да слушају предавања о безбедности на локалном нивоу. Др Небојша Пантелић, главни полицијски саветник у Министарству унутрашњих послова Републике Србије и председник Интернационалне полицијске асоцијације (ИПА) у Србији, говорио је о искуству и пракси ИПА у области рада полиције у локалној заједници. Он је представио настанак и развој Одељења за рад полиције у заједници, шта је задатак полиције у локалној заједници, који су циљеви рада полиције у заједници и каква је упоредна страна пракса у овој области.

 Fotografija 01  Fotografija 02
Др Пантелић такође је говорио о партнерству свих субјеката локалне заједнице у реализацији овог концепта, о моделима рада полиције са посебним фокусом на облицима деловања полиције у локалној заједници, о превентивном деловању и потреби за јавношћу рада полиције у овој области. Предавач је затим представио шта је досад остварено у концепту полиције у заједници у Србији, говорио је о почетку промена у односима између полиције и грађана и пренео део богатог личног искуства у раду са грађанима из своје 25-годишње каријере у Министарству унутрашњих послова. Др Небојша Пантелић на крају је представио рад ИПА у Србији и понудио студентима Факултета безбедности да слободно узму учешће у разноврсним активностима које ова организација спроводи.
Fotografija 03
 Fotografija 04
Следеће излагање имао је Хајрудин Хајровић, директор Регионалног центра за стручно усавршавање и председник Савета за безбедност града Новог Пазара. Он је говорио о искуству и пракси Савета за безбедност у безбедности на локалном нивоу, на примеру Новог Пазара. Предавач је истакао да савети за безбедност заједно са организацијама цивилног друштва и грађанима треба да промовишу сарадњу између свих заинтересованих страна у области безбедности на локалном нивоу, што је посебно битно након увођења формалне могућности за успостављање ових тела кроз одредбе Закона о локалној самоуправи.Такође је истакао да је савет за безбедност града Новог Пазара почео да ради на реализацији концепта полиције у заједници на иницијативу полицијске управе Нови Пазар. Господин Хајровић на крају је споменуо да је 2016. године у Новом Пазару усвојена Стратегија безбедног града Новог Пазара , која има за циљ да мапира безбедносне проблеме на локалном нивоу, да укаже на главне безбедносне проблеме и да обавеже све локалне институције и друге заинтересоване актере, као и грађане, на решавање локалних проблема у области безбедности.
 Fotografija 05 Fotografija 06
Након излагања гостију уследила су питања студената у вези са детаљима рада наших дипломираних студената у Министарству унутрашњих послова, као и у вези са начином рада савета за безбедност у градовима и општинама у Србији. На крају предавања, проф. др Зоран Кековић захвалио се гостима на занимљивим предавањима. Предавању је такође присуствовало петоро полицијских службеника МУП-а Републике Србије и истовремено чланова Интернационалне полицијске асоцијације у Србији, који су поделили своја искуства из рада с грађанима на локалном нивоу.

 Plakat
 
Доц. др Владимир М. Цветковић добитник Danubius Young Scientist Award

Доцент Факултета безбедности, др Владимир М. Цветковић добитник је престижне награде ,,Danubius Young Scientist Award 2017" за Србију која се додељује од стране Аустријског министарства за науку, истраживање и економију (BMWFW) и Института за дунавски регион и Централну Европу (IDM) за изузетна достигнућа у науци. Додели престижне награде присуствовали су ректори Универзитета из дунавског региона (Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Хрватске) као и ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић који је честитао на добијеном међународном признању и истакао да ће Универзитет у Београду наставити да подстиче научни развој својих истакнутих младих научника.

Госпођа Barbara Weitgruber, генерална директорка Одсека за научна истраживања и међународну сурадњу Федералнога министарства за образовање и истраживање Републике Аустрије (BMWF), госпођа Maive Rute, заменица директора Заједничкога истраживачког центра Европске комисије (JRC) и господин др. Erhard Busek, председник Института за Дунавску регију и средишњу Еуропу (IDM), ове су године уручили награде научницима, једном из сваке земље дунавске регије.

Награда је додељена младим научницима из 14 земаља Дунавског региона - једна за сваку од земаља: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Румуније, Словачке, Словеније, Србије, Украјине и Хрватске. Циљ доделе награде јесте да се истакне научни рад и таленат младих истраживача и унапреди видљивост научне заједнице у региону. Осим тога, награда подстиче младе научнике да се ангажују у научном испитивању многоструких питања у вези Дунавског региона.

Критеријуми доделе награде:

 • Научна изврсност и иновативни приступи у академском раду,
 • Тематска значајност научних радова за Дунавски регион,
 • Значајност научних радова изван националних граница,
 • Потенцијал младог научника - међународна истраживања и пројекти, објављени научни радови, искуство у настави, укљученост у научне организације, дисеминација научног знања.
1
2
 
II Међународна конференција БАЛКАН НА НОВОМ ПУТУ СВИЛЕ

Друга међународна научна конференција „Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1"

Факултет безбедности Универзитета у Београду, у сарадњи са представницима академске заједнице и државним званичницима Народне Републике Кине, 23. новембра 2017. године у сали Клуба посланика у Београду организовао је Другу међународну научну конференцију под називом „Балкан на новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1" (PDF file, 144KB) .

1
2

На самом почетку конфереције декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, у својству домаћина, изразио је задовољство чињеницом да је велики број високих званица својим присуством допринео препознатљивости значаја ове конференције. Декан је присутне подсетио да је прошлогодишња Конференција одржана непосредно пред Самит шефова Влада НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у оквиру Иницијативе 16+1 у Риги, у оквиру кога је потписан Споразум о реализацији безвизног режима за грађане Републике Србије и НР Кине. Србија је тиме постала прва земља Европе са којом је Кина успоставила безвизни режим, што доказује да два народа и две земље гаје високо међусобно поверење, поштовање и сарадњу.

Након декана Радовића, присутнима се обратио Њ.Е. амбасадор НР Кине Ли Манчанг, који се захвалио домаћинима на организацији и истакао да ова конференција представља добар оквир за промоцију и даљи развој сарадње у оквиру Иницијативе 16 + 1, "Један појас - један пут". Амбасадор је нагласио да је ова конференција доказ да Србија придаје велику пажњу сарадњи са Кином, што земља коју он представља високо поштује и цени и изразио наду да ће будућа сарадња између две земље бити још боља и успешнија.

3 4

Након амбасадора НР Кине, присутнима се обратио министар рударства и енергетике у Валади Републике Србије и Национални координатор Механизма сарадње Кина + 16 земаља Централне и Источне Европе, господин Александар Антић. Он је изјавио да је Нови пут свиле или глобални пројекат "Појас и пут" велика шанса за развој целог Балкана и да ће Србија задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе. По речима Министра, овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и да сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона.

Министар Антић је истакао да је Србија дала велики допринос да иницијатива 16 + 1 прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и да, без дилеме, тај оквир постаје значајан елемент кинеско-европских односа.

5
6

На уводној сесији учесници су говорили о кинеским инвестицијама земаљама Централне и Источне Европе, проблемима и перспективама иницијативе "Један појас, један пут", као и о дугорочној (не)одрживости новог пута свиле. Скупу се прво обратила проф. др Дајин Јанг са Института за међународне односе, Нанкаи Универзитета, а потом су излагали и проф. др Нако Стефанов из Центра за источне језике и културе са Универзитета у Софији, као и проф. др Владимир Н. Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У наставку конференције, говорили су проф. др Јифенг Занг, из Шангајске академије друштвених наука, проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности, проф. др Магнус Илмјарв са Универзитета у Талину, затим проф. др Велимир Ракочевић са Правног факултета Универзитета Црне Горе, као и проф. др Катарина Наврот са Универзитета у Познању. Учесници ове сесије су се осврнули на геоекономске импликације и стратегије НР Кине у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", као и позитивне утицаје које ова иницијатива има на балтичке државе и државе Централне Европе.

Наредна сесија била је посвећена анализи кинеске меке моћи кроз иницијативу "Један појас, један пут", односно учешћу земаља Централне и Источне Европе у овом пројекту. Поред тога, наглашена је и важност заштите критичне инфраструктуре на тзв. "Балканском раскршћу". На сесији су говорили проф. др Синиша Таталовић са Факултета политичких наука Универзитета у Загребу, др Катарина Иљинска, представница Балтичког форума из Риге, затим др Бранислав Тодоровић са Националног техничког универзитета из Атине, проф. др Бартош Ковалски са Универзитета у Лођу, и доц. др Милан Липовац са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

7 8

У завршном делу конференције, скупу су се обратили проф. др Дајин Јанго и проф. др Жарко Обрадовић, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, који су се осврнули на важност одржавања ове конференције, изразили оптимизам и нагласили потебу организовања конференција на овако високом нивоу и у будућности на тему Један појас један пут, а нарочито Иницијативе 16 + 1 која је значајна, не само за НР Кину и Србију, већ и за остале земље Централне и Источне Европе.

Осим учесника и гостију из НР Кине и Србије, високом нивоу ове Конференције допринели су еминетни истраживачи и универзитетски професори из Бугарске, Естоније, Црне Горе, Пољске, Хрватске, Летоније и Грчке. Конференцији су, такође, присуствали и многобројни представници академске заједнице, државни званичници Републике Србије, као и представници дипломатског кора земаља обухваћених Иницијативом 16 + 1.  

9 10
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 10 of 136