Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Конкурс - асистент - Међународни односи
 
Конкурс - асистент - Системи безбедности
 
Конкурс - асистент - Социологија
 
Конференција "Урбана безбедност и урбани развој"

Факултет безбедности заједно са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду организовао је Прву научну конференцију "Урбана безбедност и урбани развој" у просторијама Архитектонског факултета 21. јуна.2017. године

Циљ конференције је био да се подстакне и развије академска расправа о комплексности безбедносних питања у урбаном простору. На конференцији су отворене актуелне теме, које на различите начине повезују питања урбаног развоја и безбедности са урбаним простором у настојању да се пронађу адекватна решења за све сложеније безбедносне изазове 21. века.

Отварању конференције присуствовали су декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Ивица Радовић, продекан за науку Архитектонског факултета Универзитета у Београду, доц. др Ана Никезић, а конференцију је отворио в.д. помоћника Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, господин Ђорђе Милић. 

Предавачи по позиву су били истакнути међународни аутори у области урбаног развоја и урбаног дизајна, превенције криминала и безбедносног менаџмента: Bo Grönlund професор емеритус Данске краљевске академије уметности (Одсек за архитектуру), Günter Stummvoll, истраживач Европског центра за политику и истраживање социјалне заштите у Бечу, као и предавач на Департману за социологију Универзитета у Бечу (Аустрија), као и Wilbert Rodenhuis, професор на наставним предметима из области безбедносног менаџмента и управљања ризицима са Саxион универзитета у Холандији. 

На конференцији је у оквиру 4 тематска панела било изложено укупно 37 радова.

Радови са конференције биће објављени у зборнику радова са конференције.

 1  2
 3  4

 

 
Споразум о сарадњи са Факултетом безбједносних наука

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци закључили су 14.06.2017. године у деканату Криминалистичко полицијске академије у Земуну Споразум о научно-образовној и пословно-техничкој сарадњи. Споразум су потписали декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић и декан Факултета безбједносних наука, доц. др Предраг Ћеранић. Потписивању Споразума присуствовали су представници Факултета безбедности: продекани проф. др Божидар Бановић, проф. др Желимир Кешетовић и секретар Факултета Невена Настић.

Домаћина потписивања Споразума, Криминалистичко полицијску академију, представљали су декан, проф. др Горан Бошковић и продекани проф. др Саша Милојевић и проф. др Саша Мијалковић. Криминалистичко полицијска академија је са Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, такође, потписала споразум о сарадњи те две институције.

 1 2
 3

 

 
Радна посета делегације из Шангаја
Радна посета делегације Града Шангаја и Шангајске академије друштвених наука

 

Факултет безбедности и чланови делегације Града Шангаја и Шангајске академије друштвених наука одржали су заједнички округли сто у згради Ректората Универзитета у Београду, дана 12.06.2017. године посвећен темама: „Безбедносни и геополитички садржај иницијативе „Један појас - један пут" и механизми „16+1", и „Размена мишљења и ставова о историјском и социолошком утицају Октобарске револуције 1917. године, на развој социјалистичких земаља". 

Уважене госте из Шангаја примила је и поздравила проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу, проф. др Иванка Поповић, након чега су присутне поздравили најпре, шеф делгације из Шангаја, господин, проф. др YAN Shuang (燕爽), извршни председник Шангајске федерације асоцијација друштвених наука и заменик генералног директора одељења за јавност Шангајског партијског комитета, а потом декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић. Након тога, проф. др Владимир Цветковић отпочео је радни део састанка којом приликом су узели учешће и остали присутни.

Учесници округлог стола из Шангаја, поред господина YAN Shuang (燕爽), били су: проф. др LI Anfang (李安方), директор Шангајске канцеларије за развој филозофије и друштвених наука, проф. др WANG Jian (王健), директор Института за историју Шангајске академије друштвених наука, проф. др WU Xueming (吴雪明), директор Канцеларије за међународну сарадњу Шангајске академије друштвених наука и госпођа ZHANG Jia (张佳), из Канцеларије за Међународну сарадњу Шангајске академије друштвених наука.

Учесници округлог стола из Београда били су: проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, проф. др Момчило Милиновић, Машински факултет, а са Факултета безбедности: декан проф. др Ивица Радовић, продекани: проф. др Желимир Кешетовић, проф. др Владимир Цветковић и проф. др Зоран Драгишић, проф. др Слађана Ђурић, шеф Катедре друштвено - хуманистичких наука и управник Центра за примењену безбедност, проф. др Жарко Обрадовић, доц. др Милан Липовац, Владимир Ајзенхамер, асистент на предмету Међународни односи, др Дарко Трифуновић, управник Центра за националну и међународну безбедност и Невена Настић Драгутиновић, секретар Факултета.

Одржани округли сто оцењен је као веома успешан и квалитетан, а размењена мишљења и искуства драгоцена. У том смислу је донет закључак да се утврди заједничка платформа за реализацију научниоистраживачких пројеката из области: социологије, политичких, правних, историјских и наука безбедности, као заједничких области које спајају ове академске институције.

1
5
 4  3
Detaljnije...
 
Предавање Петра Цветковића, директора ВБА

У петак, 9.6.2017. године на Факултету безбедности у организацији Центра за националну и међународну безбедност, бригадни генерал Петар Цветковић, директор Војно-безбедносне агенције, одржао је предавање "Улога и место Војно-безбедносне агенције у систему националне безбедности Републике Србије".

Модератор трибине био је др Дарко Трифуновић.

 1 2
 3  4

 

 

 
Посета амбасадорке Румуније Факултету безбедности

Њена Екселенција амбасадорка Румуније у Републици Србији госпођа Oana-Cristina POPA, Ph.D са сарадником министром саветником у амбасади Румуније господином Flavius Cosmin HALACESCU 30.05.2017. године посетила је Факултет безбедности и том приликом се срела са деканом Факултета проф. др Ивицом Радовићем, продеканом Факултета проф. др Желимиром Кешетовићем, др Дарком Трифуновићем и секретаром Факултета госпођом Невеном Настић.

Разговор је вођен у изузетно срдачном и пријатељском духу и том приликом је констатована обострана висока заинтересованост за међусобну сарадњу Факултета безбедности и академских институција Румуније.

Имајући на уму изузетно квалитетно и садржајно скорашње предавање које је на Факултету безбедности одржао директор Канцеларије за Косово и Метохију господин Марко Ђурић, као и чврсте ставове Румуније у погледу непризнавања независности Косова и Метохије, на састанку је препозната и могућност скорашњег организовања округлог стола на Факултету безбедности којем би присуствовали амбасадори пет држава ЕУ које нису признале Косово и Метохију, као и високи представници Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије на челу са господином Марком Ђурићем.
 
 1  2
 
 
 
Радна посета амбасади САД

Делегација Факултета безбедности примљена је 23. маја 2017. године у радну посету Амбасади Сједињених Америчких Држава на позив Његове Екселенције господина Кајл Ската, амбасадора САД у Србији. Делегацију су осим проф. др Ивице Радовића, декана, проф. др Зорана Драгишића, продекана и др Дарка Трифуновића сачињавали и студенти Факултета безбедности које је предводио студент Јован Првуловић, председник Асоцијације студената Факултета безбедности.

Током посете, за студенте и професоре организовано је упознавање са радом и делатностима амбасаде САД у Србији, као и са радом специјализованих служби као што су то USAID Srbia и Програм помоћи, тј. асистенције српском правосуђу и полицији.

Током пријема, студентима су се прво обратили господин Курт Донели, заменик амбасадора, а затим и господин Марк Ван Бален, саветник ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program), као и господин Алекс Гејнер, директор USAID Srbia и Брајан Мартин из Политичког одељења Амбасаде.

На крају посете, са студентима се у дужем непосредном и срдачном разговору задржао и Њ.Е. амбасадор Кајл Скат, који је говорио о актуелним политичким и геополитичким кретањима. Као и увек, најзанимљивији део посете су била питања и одговори, приликом чега је пружена могућност студентима и професорима да у директоном контакту са амбасадором Скатом добију одговоре и на она најосетљивија питања везана за однос САД према Русији, Кини али и Косову и Метохији.

1
2
 3  4
 5  6
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 10 of 127