Skip to content

Fakultet bezbednosti

Разно
Велики успех футсалера Факултета безбедности

У четвртак, 31. маја 2018. футсалери Факултета безбедности одмерили су снаге са екипом Високе школе за информационе и комуникационе технологије у походу на трофеј Фармаси купа који организује Универзитетски спортски савез Београда.

Факултет безбедности је до финала дошао савладавши најпре са убедљивих 17:7 Београдску банкарску академију. Потом су победили и четвртфиналисте УССБ лиге, Високу школу електротехнике и рачунарства, резултатом 3:0. Пласман у финале обезбедили су након тријумфа против Високе туристичке школе (4:3).

Футсалери Факултета безбедности су освојили високо друго место и тиме показали да се радом и тимским духом може доћи до финала у овако великој конкуренцији Фармаси купа и добили ветар у леђа да следеће године апсолутно тријумфално заврше сезону.

Факултет безбедности подржава своје студенте у неговању спортског духа и честита им на постигнутим успесима.

2
3
 
Трибина "Сарадња између Србије и Охаја"

У четвртак, 24.05.2018. године на Факултету безбедности је у организацији Центра за националну и међународну безбедност одржана трибина „Сарадња између Охаја и Србије".

На трибини је као гост говорио конгресмен Стиве Стиверс из Охаја, који је уједно и бригадни генерал Националне гарде Охаја. Потребно је истаћи да је укупна  посета генерала Стива Стиверса у Србији прошла веома запажено, посебно имајући у виду да би он до краја године требало да преузме председавање српским кокусом у САД, с обзиром да се конгресмен из Тексаса Тед По повлачи са те функције. Конгресмен Тед По је такође био гост Факултета безбедности  током своје последње посете Србији и том приликом је у Свеченој Сали Универзитета у Београду 09. октобра 2017. године одржао предавање на тему „САД и борба против тероризма".

Модератор трибине је био проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој, а исту је отворио проф. Др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности. Трибини су осим наставника и студената Факултета безбедности присуствовали и студенти Правног факултета у Београду и Новом Саду и Факултета политичких наука. Трибини су, такође, присуствовала три блиска сарадника конгресмена Сиверса и представница амбасаде САД у Београду.

1 2

Конгресмен Стив Стиверс је у свом излагању говорио о тренутним односима САД и Србије, о улози Националне гарде Охаја, при чему је посебно истакао партнерство Националне гарде Охаја са Војском Србије које траје већ 12 година. Констатовао је да је у том периоду одржано више од 30 заједничких операција и вежби, као и заједничку медицинску мисију у Анголи. Конгресмен се посебно осврнуо и на могућности академске сарадње Факултета безбедности и Националне гарде Охаја у области управљања ризицима од елементарних и других непогода, које укључује размену наставника и студената, као и учешче у заједничким пројектима.

На питање колики је значај и утицај српског кокуса у САД, конгресмен је истакао: „Веома су битни за слање порука и градњу пријатељства. Као што знате, ја сам члан српског кокуса, а с обзиром на то да се Тед По повлачи, питао сам да ли могу ја да преузмем ту функцију. Мислим да могу да будем снажан глас који ће радити на пријатељским односима САД и Србије, због улоге у гарди, али и чињенице да долазим из Охаја. Веома ценим пријатељство са Србијом, у сваком погледу - војном, економском и политичком."

На крају трибине декан проф. др Ивица Радовић је захвалио цењеном госту и као поклон који ће допринети његовом сећању на овај догађај уручио  му је књигу Amazing Serbia, са потписима учесника трибине, док је др Дарко Трифуновић, управник Центра је конгресмену и његовим сарадницима показао разултат рада Центра за националну и међународну безбедност који обухвата мрежу терориста света.

3
 5
 
Размена студената са Московским државним обласним Ун.

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Факултет безбедности Московског државног обласног универзитета отпочели су практичну реализацију Споразума о сарадњи који су ове две институције закључиле у Москви у фебруару 2018. године. У складу са постигнутим споразумом, прва група студената из Москве допутовала је у Београд ради стицања теоријских и практичних знања на Факултету безбедности као и у институцијама са којима Факултет безбедности има дугогодишњу  сарадњу.

1
2

Девет студената из Москве, са своја два професора боравило је у Београду у периоду од 14. до 20. маја 2018. године и за то време су присуствовали предавањима и излагали своје реферате на Факултету безбедности. Поред тога били су гости Скупштине Републике Србије, и присуствовали показним вежбама у Сектору за ванредне ситуације, Црвеном крсту Србије, као и у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу.

3
4
5 6

Не занемарујући чињеницу да су овакви видови међународне размене студената добар основ за боље упознавање земље домаћина, студенти московског Факултета безбедности имали су прилике да обиђу многа културна места и знаменитости Београда и Ниша, музеје, изложбе и цркве, као и да се друже са студентима Факултета безбедности.

7 8

У оквиру свог боравка студенти и професори Факултета безбедности Московског државног обласног универзитета, присуствовали су и свечаном обележавању Дана Факултета  безбедности, којом приликом је продекан за науку проф. др Јелена Приорова примила у име Московског универзитета повељу Факултета безбедности за изузетан допринос раду и развоју Факултета безбедности.

9 10

Веома задаовољни успешно обављеном праксом, стицањем нових и корисних знања, као и дружењима, оствареним пријатељствима и контактима која су успоставили са својим колегама из Београда, наши гости веома задовољни вратили су се у Москву.

Ово је веома успешан почетак сарадње која ће се наставити и у септембру ове школске године када Московски државни обласни универзитет, као домаћин очекује групу од 10 до 15 студената Факултета безбедности да дођу у Москву на праксу и обуку у трајању од 7 дана, са веома занимљивим и корисним програмом о чему ће наши  студенти бити детаљно информисани.
 
 
ОБЕЛЕЖЕНА 43. ГОДИШЊИЦА ДАНА ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ

Факултет безбедности Универзитета у Београду обележио је 43. годишњицу постојања и рада, 18. маја 2018. године, у просторијама Клуба посланика у Београду. Свечаности је присуствовао велики број гостију из редова дипломатског кора, министарстава Владе Републике Србије и других органа државне управе, института и академске заједнице, јавних и приватних компанија, као и студената и запослених на Факултету безбедности.

1 2

Нaкон интонирања државне химне Републике Србије и студентске химне у извођењу баритона Папак Бориса, студента друге године соло певања Факултета музичке уметности Универзитета у Београду, присутнима се обратио декан Факултета, проф. др Ивица Радовић, који је, поздрављајући госте, презентовао историјат, актуелне студијске програме, као и најзначајнија постигнућа Факултета безбедности у протеклој академској години.

3 4

Професор Радовић је нагласио да су се и у протеклој школској години наставиле активности Факултета у вези са решавањем проблема неадекватних просторних капацитета. У том смислу, као на значајан помак, указао је на потписан Споразум о заједничком решавању просторних капацитета и услова рада између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Факултета безбедности, Биолошког факултета, Географског факултета и Филолошког факултета.

Представљена је и научно-издавачка делатност Факултета безбедности у протеклој школској години, као и међународне и националне конференције организоване од стране Факултета и његових центара. Професор Радовић је нагласио значај учешћа запослених на Факултету у међународним пројектима које финансира Европска унија, као и повећан степен мобилности студената. Декан је посебно истакао веома висок ниво интересовања за студије безбедности међу будућим бруцошима, и у том смислу указао на изузетну конкуренцију за упис на основне академске студије.

Након професора Радовића, присутнима се обратио проф. др Живослав Тешић, проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду, који је изразио задовољство које му причињава присуство свечаности поводом Дана Факултета безбедности. Он је истакао да је сарадња Факултета безбедности и Универзитета одувек била квалитетна и у том смислу изразио уверење да ће и новоизабрано руководство Факултета безбедности успешно сарађивати са будућим руководством Универзитета у Београду.

5  6

Скупу се потом обратио декан Правног факултета Универзитета Црне Горе, проф. др Велимир Ракочевић, који је тим поводом уручио признање за изузетну сарадњу са Факултетом безбедности Универзитета у Београду.

7

Након тога, присутнима је се обратио председник Савета безбедности, проф. др Мирослав Младеновић, који је навео да има част да реализује одлуке Савета Факултета безбедности, и додели награде и признања заслужним појединцима и институцијама за допринос раду и развоју Факултета - плакете и повеље.

Златне плакете, као највише признање које додељује Факултет безбедности, декан Факултета, проф. др Ивица Радовић уручио је :

 • Младену Шарчевићу, министру просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
 • Александру Вулину, министру одбране Републике Србије
 • Небојши Стефановићу, потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Републике Србије

У име министра Шарчевића, плакету је примио државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, господин Владимир Поповић, који је, захваливши се на додељеном признању, указао на жељу и обавезу Министарства да континуирано ради и доприноси развоју инфраструктурних капацитета академских институција. Господин Поповић је, честитајући Факултету годишњицу, указао на значај који Факултет има у развоју научних истраживања кроз учешће у пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и изразио наду да ће се такав тренд наставити у будућности.

Златну плакету у име министра Александра Вулина примио је генерал Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране Републике Србије, који је у име министра захвалио на додељеном признању.

У име потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије, Небојше Стефановића, златну плакету је примила Катарина Томашевић, шеф кабинета и саветник министра, која је том приликом потврдила спремност Министарства унутрашњих послова Републике Србије да Споразум о међусобној сарадњи, потписан са Факултетом безбедности у децембру 2017. године, буде у потпуности имплементиран.

8

Факултет безбедности наградио је повељама осам појединаца и две институције, које су непосредном и конкретном сарадњом обележиле рад Факултета у овој школској години. Декан Факултета, проф. др Ивица Радовић је уручио повеље:

 • Ани Ланговић Милићевић, државном секретару Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
 • Генералу Александру Живковићу, државном секретару Министарства одбране Републике Србије
 • Предрагу Марићу, помоћнику министра и Начелнику Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије
 • Ненаду Нерићу, државном секретару Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије
 • Академику проф. др Владимиру Бумбаширевићу, ректору Универзитета у Београду
 • Проф. др Љиљани Марковић, декану Филолошког факултета
 • Проф. др Жељку Томановићу, декану Биолошког факултета
 • Проф. др Дејану Филиповићу, декану Географског факултета
 • Црвеном крсту Србије
 • Московском државном обласном Универзитету, (МГОУ)
9

Поводом Дана Факултета безбедности додељене су и награде најбољим студентима основних и мастер академских студија. Награде је уручио продекан за наставу проф. др Божидар Бановић, који је навео да је због тога посебно привилегован, јер је задовољство радити са младим људима који су у јакој конкуренцији остварили најбоље резултате у академској 2016/2017. години и том приликом пожелео награђеним студентима да наставе и даље са таквим  радом и изразио уверење да ће и у будућности постићи велики успех.

Признања су добили најбољи студенти основних академских студија Милица Андић (просечна оцена 9,50), Наталија Манчић (просечна оцена 9,50), Ивана Игњатић (просечна оцена 9,50), и Милица Јотић (просечна оцена 9,70) и Слађана Ћурчић (просечна оцена 9,70).

Награда за дипломираног студента генерације основних академских студија уручена је Душици Ковачевић (просечна оцена 9,70), као и дипломираном студенту генерације мастер академских студија Ненаду Стекићу (просечна оцена 9,71).  

На крају свечане прославе, декан проф. др Ивица Радовић захвалио се свим гостима, након чега је у холу Клуба посланика био организован коктел.
10 11
 
Сарадња са Академијом цивилне заштите МЧС Русије

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Федерална државна буџетска војно-образовна установа високог образовања - Академија цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, закључили су у Београду 16. априла 2018. године, Споразум о заједничким образовним и научним активностиме, који је настао као као резултат  заједничких  циљева утврђених  на радном састанку одржаном у фебруару ове године на Факултету безбедности.

 3 4

Свечаном потписивању Споразума присуствовали су: Пуковник Виталиј Симонов, начелник Института за развој МЧС, господин Сергеј Горбунов начелник Одсека за међународну сарадњу, затим господин Бојан Гламочлија кодиректор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Ана Поповић, координатор за међународну сарадњу и медије СРХЦ, као и проф. др Ивица Радовић,  декан Факултета безбедности, проф. др Мирослав Младеновић, председник Савета Факултета, продекани - проф. др Владимир Цветковић и проф. др Зоран Драгишић, шефови катедри Цивилне заштите и заштите животне средине и Одбране, проф. др Владимир Јаковљевић и проф. др Зоран Јефтић, секретар Факултета Невена Настић.

1

Циљ Споразума представља обједињавање капацитета наставних и научних радника, као и водећих стручњака из области цивилне заштите, ванредних ситуација и уклањања последица елементарних непогода ради стварања ефикасног система припреме вискоквалификованих кадрова, као и подизање нивоа научно - истраживачког и педагошког рада на Академији и Факултету.

 2

Исцрпном презентацијом која је претходила закључењу Споразума, пуковник Виталиј Симонов, представио је три основна облика сарадње: образовне, научно-истраживачке као и заједничког учешћа студената обе институције на спортским и културним манифестацијама. Ова сарадња омогућиће размену радног искуства, пружање узајамне помоћи у припремању и стручном усавршавању стручњака из области цивилне заштите, превенција и уклањања ванредних ситуација, заштите територије и становнишва, заједничког учешћа у научно-практичним конференцијама, семинарима, размени образовно-научног кадра и студената, научно-техничких информација, публикација, развоја заједничких основних и мастер академских студија и програма стручног усавршавања, као и развоја спортских и културних веза.

 

 
На путу ка новој згради Факултета безбедности

Потписан Споразум о заједничком решавању просторних капацитета и услова рада између Министарства проствете, науке и технолошког развоја и четири факултета Универзитета у Београду

 

1
 2

Министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Младен Шарчевић и декани четири факултета Универзитета у Београду: Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, Биолошког факултета, проф. др Жељко Томановић и Географског факултета, проф. др Дејан Филиповић, и председница Савета Филолошког факултета проф. др Весна Половина, потписали су у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, дана 29.03.2018. године, Споразум о зајдничком решавању просторних капацитета и услова рада.

3
 4

Овај Споразум је од изузетног значаја не само за ове факултете и Универзитет у Београду, већ и за систем високог образовања у Републици Србији, имајући на уму да ови факултети представљају високообразовне институције у којима се стичу професионалне квалификације за обављање професија од посебног интереса за Републику Србију у области образовања и безбедности. На овим Факултетима укупно у овом тренутку студира на свим нивоима студија (академским, мастер, специјалистичким и докторским студијама) око 20.000 студената, а наставне и научноистраживачке активности реализује око 800 наставника, сарадника и истраживача.

Министарство и друштво кроз овај Споразум препознају потребе Факултета безбедности и кроз исти предузимају мере и активности у циљу решавања  просторних и других услова за рад, нарочито имајући у виду неадекватан учионички простор, као и простор за библиотеке, читаонице и савремене лабораторије са адекватним информационо-технолошким капацитетима. Чињеница да се настава и вежбе на Факултету безбедности изводе на две значајно удаљене локације у граду узрокује нерационално коришћење ресурси за наставно-научни рад. Све наведено ограничава и онемогућава креирање нових студијских програма и развијање и унапређивање  научноистраживачког рад.

5
 6

Овај Споразум омогућава заједничко решење просторних капацитета и услова рада Факултета безбедности и Географског факултета на начин што ће Министарство у сарадњи са надлежним органима радити на обезбеђивању извора финансирања за изградњу објекта - зграде за потребе рада ова два факултета на кат. парцели бр. 2902/1, КО Нови Београд, површине 1,04 ha. Ова катастарска парцела је одлукама надлежних органа Града Београда и Републике Србије још 2012. године намењена за изградњу нове зграде за потребе Факултета безбедности. У складу са урбанистичким условима, пројектно - техничка документација за изградњу нове зграде површине 10.262 m2 је већ урађена од стране Урбанистичког завода Београда и Архитектонског факултета Универзитета у Београду, а исту је финансирао Факултет безбедности. Пројектована површина одговара потребама Факултета безбедности и Географског факултета и оставља могућност за евентуалне измене у пројектовању и грађењу.

Чину свечаног потписивања овог Споразума присуствовали су Ректор Универзитета у Београду, академик проф. др Владимир Бумбаширевић, државни секретар Министарства, проф. др Ана Ланговић Милићевић, помоћник министра за високо образовање, доцент др Бојан Тубић, проректорка Универзитета у Београду, проф. др Нада Ковачевић, као и већи број наставника, сарадника и студената сва четири факултета.

Линкови ка медијским извештајима:

- RTS Šta radite bre - Zvanični kanal -

 
Факултет безбедности на дијалогу о Косову и Метохији

На позив радне групе за подршку вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, Факултет безбедности, као компетентна високообразовна институција у области наука безбедности, позван је да учествује у процесу: „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохихији“. У том смислу, округлом столу „Политичко-безбедносни аспекти косовско-метохијског проблема“, који је одржан 6. фебруара 2018. године, са Факултета безбедности присуствовали су: декан проф. др Ивица Радовић, председник Савета, проф. др Мирослав Младеновић, продекани: проф. др Божидар Бановић, проф. др Владимир Цветковић и проф. др Зоран Драгишић, као и проф. др Владимир Јаковљевић, проф. др Жарко Обрадовић, проф. др Зоран Јефтић, проф. др Јасмина Гачић, проф. др Ивица Ђорђевић, доц. др Милан Липовац, мр Владимир Ајзенхамер, Невена Настић, представници студената Факултета, Јелена Бранковић, Димитрије Алексић, Милош Томић и Милица Ћурћић. Своја излагагања на округлом столу имали су проф. др Владимир Цветковић са темом: “Статус Косова и Метохије из угла студија безбедности“, проф. др Зоран Драгишић са темом: „Систем националне безбедности Косова и Метохије“ и проф. др Владимир Јаковљевић са темом: „Организација система заштите и спасавања у случају кризе на Косову и Метохији“.  

1

Округлом столу присуствовали су високи државни званичници, господин Александар Вулин, министар одбране, господин Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, начелник  Генералштаба Војске Србије, генерал Љубуша Диковић, ректор Универзитета одбране, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, декан Криминалистичко полицијске академије, проф. др Горан Бошковић, директор полиције Србије, Владимир Ребић, и представници државних и академских  институција из области одбране и безбедности који су износили своја стручне оцене  ситуације као и предвиђања развоја догађаја на Косову и Метохији, као и пројекцију истих на безбедност Републике Србије и региона. Радом округлог стола координирао је државни секретар у Минстарству одбране, генерал-потпуковник Александар Живковић. 
2
3
 
У наставку ове вести, захваљујући ТВ Пинк која је пратила целокупан рад округлог стола, можете погледати излагања учесника округлог стола: 
 
Сарадња са партнерима из Руске Федерације

Наставно-научна сарадња са партнерима из Руске Федерације

Као резултат вишегодишње међусобне успешне сарадње, 02. фебруара 2018. године Факултет безбедности организовао је радни састанак коме су присуствовали гости и колеге Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, које су представљали директор, господин Виктор Гуљевич и кодиректор господин Бојан Гламочанин, заједно са виоским представницима Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, на чијем челу је био господин В.В. Панченков, генерал-мајор, начелник Академије. Факултет је овом приликом био домаћин и колегама са Факултета безбедности Московског државног регионалног Универзитета, које је представљала проф. др Хелена Приорова, продекан за мастер академске студије и научно истраживачки рад.

1 2

Испред Факултета безбедности, уважене госте су дочекали декан, проф. др Ивица Радовић, председник Савета Факултета, проф. др Мирослав Младеновић, шефови катедри студија одбране и цивилне заштите и заштите животне средине, проф. др Зоран Јефтић и проф. др Владимир Јаковљевић и секретар Факултета, Невена Настић.

5 4

Посета је протекла у изузетно срдачној атмосфери и након кратктих презентација о институцијама које представљају, закључено је да је заједничка сарадња вишестрано корисна и неопходна, ради размене практичних искустава, знања и истраживања, размене наставника и студената на свим нивоима, као и ради учешћа на заједничким пројекатима, семинарима и другим академским скуповима из области безбедности, цивилне заштите и заштите животне средине.

Након радног састанка, присутни су се срели са државним секретаром у Министарству одбране, господином Александаром Живковићем, генерал-потпуковником Војске Србије у пензији, који је позравио скуп и уважене госте и у свом обраћању истако значај овакве врсте сарадње нарочито у контексту иницијативе Министарства одбране у погледу афирмације цивилне одбране и заштите у образовном систему Србије и као и свим осталим видовима едукације грађана у овој области.

 
Потписан Споразум са Црвеним крстом Србије

Дана 22.12.2017. године, потписан је Споразум о научно-стручној и пословно-техничкој сарадњи између Факултета безбедности  и Црвеног крста Србије. Споразум је закључен ради успостављања међусобне научно-стручне и пословно-техничке сарадње и утврђивање услова, оквира и видова сарадње, која ће се одвијати у више области рада.

Стране су сагласне да сарадња подразумева:

 • подршку и партнерство у реализацији стручне праксе студената треће и четврте године основних академских студија, студијске групе:цивилна заштита и заштита животне средине,
 • заједничко учествовање у реализацији националних и међународних научно-развојних, истраживачких и стручних пројеката из области реаговања и управљања у ванредним ситуацијама, мировних и хуманитарних операција, људске безбедности, еколошке безбедности и сл.
 • развој нових иновативних технологија, процеса и услуга, насталих применом властитих или резултата научно-истраживачког рада других, а који ће имати својства значајна за одвијање основних делатности споразумних страна,
 • континуални рад на унапређењу квалитета као једног од најважнијих елемента и стратешких праваца развоја споразумних страна,
 • размену стручних кадрова у едукативним процесима које у оквиру своје делатности реализују споразумне Стране, са циљем унапређења знања запослених и волонтера ЦКС-а и запослених и студената Факултета безбедности,
 • учествовање у развоју и примени стандарда и стандардизације у областима од обостраног интереса,
  коришћење и трансфер савремених технологија у области управљања ванредним ситуацијама,
 • сарадња на припреми курсева, семинара, научних скупова, конференција, округлих столова и других облика континуалне едукације у областима од интереса за споразумне Стране,
 • развој научне и стручне базе података у областима које су од значаја за Споразумне стране,
 • рад на повезивању са другим научно-истраживачким и привредним субјектима, као и локалним заједницама заинтересованим за унапређење ових области,
 • међусобну доступност стручне и научне литературе,
 • развој издавачке делатности у областима од обостраног интереса и
 • друге облике сарадње у оквиру заједничких и општих интереса.

Споразум су потписали проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности и генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленковић. Потписивању су присуствовали шеф Катедре студија цивилне заштите и заштите животне средине проф. др Владимир Јаковљевић и остали наставници и сарадници.

1
 2
 3  4
 
Faculty members took part in The Seventh World Forum on China Studies

Vice Dean for Postgraduate Studies and Research Affairs professor Želimir Kešetović and assistant professor Milan Lipovac took part in The Seventh World Forum on China Studies, themed on "China in a New Era" this December 10-11 2017.

1
 2

Our Faculty members together with more than 180 sinologists from 30 countries discuss topics including balanced development, cultural confidence, institutional building, and major country diplomacy for China's development in a new era.

Professor Kešetović presented work named "Misunderstanding in Western and Chinese Crisis Communication" and assistant professor Lipovac presented work named "China's New Development Stage: Increasing Soft Power".

3
 4
During the form, they held a series of meetings with Chinese scholars in order to enhance academic cooperation between our faculty and Chinese partners.
5
 
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 10 of 142